Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2012 21:54 - БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА
Автор: ruslana111 Категория: История   
Прочетен: 10572 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 18.04.2012 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Проф.д-р Ганчо Ценов    доказа, че ние българите сме европейски народ, че сме потомци на траките и, че дедите ни са първите европейски християни."
     
   
   


image
Троя от епохата преди войната. Компютърна въстановка


   Тази война е братоубийствен конфликт между местните балкански и малоазийски народи, родствени помежду си. А пришълците данайци (гърците) са само странични участници в нея и едва по-късно си присвояват нейната история.
Старите автори описват, че и от двете страни във войната воюват българи.Срещу Троя са Ахил със своите мирмидонци и други.На страната на Троя са посочени за българи пеонците. Омир нарежда сред защитниците на Троя и техните събратя от Мала Азия - 
меонците . Там са и мизите начело с предводителя им Хромий.


image

"Шестоднев" на Йоан Екзарх/9век/
В него има доказателство,че:

1."
http://"Тесалийските мирмидонци на Ахил са българи ."
 2.
http://Йордан Табов - "Старите българи "

 3.Византийският хронист 
Йоан Малала (οκ. 491-578) е византийски хроникьор от сирийски произход, роден в Антиохия. Неговата "Хронография" съдържа 18 книги, като началото и краят и са изгубени. В сегашното си състояние хронографията започва с митичната история на Египет и свършва с похода до Африка на Марциан, племенника на Юстиниан I. С изключение на периода, обхващащ царуването на Юстиниан (527-565) и неговите непосредствени предшественици, останалото има малка или почти нулева историческа стойност,също съобщава в хрониката си, че мирмидонците, чиято армия е предвождал Ахил, са българи":



”…с тях бе Ахил, многославният син на Пелей и Тетида, чийто известен родител беше Хирон философа. Бе предводител на хуните, българите-мирмидонци. Те бяха две по хиляда, а също така и петстотин. …Евфрем, синът на Тризен, марокейците водеше смело. А Пирехмис беше вожд на пеонци, на българи сиреч, той бе поел от към Аксиос, сиреч известната Вардар. …Хромий и Еном стояха начело на всичките мизи…”
Йоан Цецес /XIIв/


image
Михаил Аталиат, ромейски хронист от 11 век - „История”: "...българите са мирмидонците ..." Поп Филип в бележка към Манасиевата хроника потвърждава, че Ахил и войните му мирмидони са българи. (Христо Маджаров - „Златна България” )
imageМиниатюра от френски летопис от XIV век, на която е изобразен цар Приам начело на троянците пред вратите на Троя. На щитовете им - българския герб: златен лъв на задни лапи на червен фон. На вратата на Троя - "Ш-образен" хералдически знак, свързан с Шишмановци
 ЦАР КАЛОЯН ЗАЯВЯВА, ЧЕ НИЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ  НА ТРОЯ
Митко Белчев

Според анонимни автори от средновековието, когато представителите на Ватикана дошли да сключат унията с цар Калоян, в разговорите с нашите първенци, те заговорили в поучителен стил за минали велики народи и че Рим е произлязъл от тях, а видиш ли Българите са все още един млад и още недорасъл народ. Те споменали за Троя и водената война, след която от жителите бегълци по-късно се е съградил Рим. На тези думи Калоян се засмял и отвърнал: ,,Че кой по добре от нас ще знае за Троя и за войната срещу нашите прадеди!”
В Балкана отдавна има едно градче, наречено Троян. А почти през цялото време около хълмовете на старата Троя винаги е имало български или с относителен български характер селища.image
  Разговор на същата тема между кръстоносците и Калоян е описван и от съвременните ни историци от Златарската школа и ето как го представят те: "През XIII век в България била много популярна т.нар. Троянска притча , в която се описвали събитията около превземането на Троя." Интересно е, че подведен от тях го преразказва и Иван Вазов в "Легенди при Царевец". Днес турски историци казват, че турците са наследници на троянците и това съвсем не е далеч от истината. На нас може да ни звучи странно, но това е защото в представите ни те се свързват с някакви късно дошли азиатски орди.
    А населението на Турция има твърде малко общо с тази представа - над 70% от хората в Турция са от бялата раса. Eдно от прозвищата на пеласгите в античността е "турчи", "турки", което означава просто "троянци " - прозвище, свързано с прословутата Троянска война.
  Днешните "историци" са ни представили такива версии, че ни звучи абсурдно и когато се каже, че Троянската война е война между българи - но старите автори го казват.
imageСТАРАТА РОДИНА НА АХИЛ
    Ахил и мирмидонците по политически обстоятелства се бият срещу сънародниците си. Това обяснява нежеланието им да продължават войната, отразено в разказа на Омир. А ето и защо Ахил воюва срещу Троя - по-рано той е бил прогонен от своите, защото не могли да изтърпят поведението му: Сведение дава гръцкия историк от 1-2 век Флавий Ариан - “Периплус": "Ахил Пелеев бил скит от градчето Мирмикион, което се намира на Меотидското езеро. Той бил изгонен от скитите заради своята жестокост, свирепост и надменния си дух и след това се поселил в Тесалия.” Градът Мирмикион се е намирал близо до Босфора - за това дават данни древните автори, въпреки, че повечето днешни историци "отпращат" тази местност чак към Азовско море.
   КЪДЕ Е РОДИНАТА НА АХИЛ => И Ахил не е грък. Днес гърците си го присвояват и го обявяват за елин, но древногръцките автори не са казвали такова нещо Старите български историци - от 9 век - считат, че "скити" е прозвище за българите: “Хронография" на Йоан Малала е преведена на български по времето на цар Симеон. Навсякъде в съчинението българския преводач е заместил “скити” с “българи”
. Из: "БЪЛГАРИ В ТРОЯНСКАТА ВОЙНА "
  Йордан Табов ИМИ-БАН
Българско име в рода на Ахил - Як Дядо му е носил името Еак. Звукът "я" в в гръцкия език често пъти се заменя със съчетанието “ЕА”. “Як” е най-добрият фонетичен еквивалент на гръцкото “Еак”. Името Як (силен, здрав, як) изглежда като типичните за далечното минало имена-прозвища: Петър – камък, Аарон – светъл и т.н.
Йоан Цеца също твърди, че Ахил е българин: “И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, с тях бе Ахил, многославният син на Пелей, и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, Бе предводител на хуните, българите-мирмидонци, на брой две хиляди и петстотин …” Той описва и българи на страната на Троя:



Името “Хромий” - предводителят на мизите. Това също е име-прозвище и в много български диалекти смисъла му е «Куция». “Мизи” средновековните византийски писатели наричат българите. image
 Пеоните и реката Пеней Българското име “Пеньо” на гръцки се пише “Пенеос” и очевидно е свързано с думата “пена, пяна". “Бял като пяна” - обичайно българско фолклорно сравнение. Женското име е Пена. Пеней е удачно име на река, която се спуска – пенейки се – от планините. "Равнината на Тесалия, на запад от класическата Пеласгиотида, влизаща в областите на пеласгите. На заден план - Пиндските планини, на преден - реката Пеней " Българи в Троя В Троя през войната царува цар Приям. Но преди да се качи на престола той е имал друго име: Подарк. Сред имената на синовете и дъщерите му са: Милио, Хромий, Главк, Еньо, Медуса (Медуша). Името Милий Така руската школа по византология представя “троянското” име, което в класическия гръцки език се пише “МIЛIОС”. Руските византолози правилно отхвърлят окончанието “С”, но заменят оставащото МИЛИО с по-благозвучната за руското ухо форма Милий. Името Мильо и днес е разпространено сред българите. Главко от думата “глава” - “умен” или “с голяма глава”. Името Медуса или Медуша (на гръцкото “С” в кирилицата отговарят “С” и “Ш”), е ясно свързано с думата “мед” (а и с “душа”). Такъв е и случаят с думата “прям” - Приам. Еньо е старо българско име. По гръцки би трябвало да се пише “Енеос” Така и името на античния герой Еней съвпада със старото българско Еньо. Същото име е запазено и при италианците - Енио. (Римляните смятат Еней за свой предтеча.) Но как може да се появи име като “Подарък”? Легендите за произхода и смисъла на имената на Приам са обобщени в "Енциклопедията “Мифы народов мира” така: “ПРИАМ (Прiамос), в гръцката митология е син на Лаомедонт. Херакъл убил Лаомедонт и синовете му заради лъжа. Той позволил на дъщерята на Лаомедонт Хесиона да запази един от братята си. Момичето избрало най-малкия, който носил името Подарк. Херакъл се съгласил да му подари свободата... и оставил юношата да царува в Троя под името Приам." Трудно е да се твърди, че посочените съвпадения са случайни. Всички тези имена не са изкуствена сбирка оттук-оттам, а принадлежат на членовете на едно семейство. В далечното минало на Балканите и Анатолия са живели хора, чийто език не се е различавал много от днешния български език. Предполага се, че така е изглеждала древната Троя
ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ ИЛИ КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ?
Павел Серафимов -


    Ахейските бойци на Менелай и Агамемнон и мирмидоните на Ахил не са чужди агресори, а хора близки по произход с траки и трояни. Илиада е описание на една братоубийствена война...това е и причината Омир да не употреби нито веднъж думата варвари. Преди повече от половин столетие учени като Артър Еванс и Алберт Ван Виндекенс доказаха, че имена като Менелай, Ахил и др. не са в никакъв случай гръцки, а принадлежат на народ обитавал земите между Халкидика и Крит доста преди идването на гърците. Чак в по-късна епоха гърците са приели тези имена като свои. Този народ е наречен от старите автори с общото име пеласги. Погребението на Патрокъл и погребенията на траките - ритуалите са смайващо близки. Агамемнон и Менелай са потомци на Атрей, който пък е син на тракийския благородник Пелопс, пристигнал от Фригия. Сродно на Атрей е името на фригийския цар Отрей (явно окав вариант на Атрей). Тракийският произход на ахейските благородници обяснява защо микенските куполни гробници са като тези на траките и защо древните микенци са жертвали коне при погребение на знатен човек - този обичай е напълно чужд на гърците. Ахейците, както траки и трояни, са били конен народ, а при гърците основната войскова единица е хоплитът. Атрей, Агаменон и Менелай не са били единствените тракийски владетели в земите на Гърция. Върху надписи от Тива и Кносос (с Линеар Б ) на амфори от второто хил.пр. Христа срещаме тракийското име Одрис, който е титулован ванакатеро – цар. Т.нар. "Маска на Агамемнон" - открита от Шлиман в Микена Тракийското присъствие сред благородническата прослойка на народите в Егейската област е явно. Тези факти обаче се укриват от широката публика и така става възможно да се поддържа илюзията, че гърците побеждават трако-трояните... Гърците само асимилират ахейците и пеласгите в по-късни времена и си приписват и славната им история. Ако гръците бяха спечелили Троянската война, те щяха да станат господари на проливите, защото точно това, кой ще владее тези стратегически места е истинската причина за дългогодишния конфлкт между трако-трояни и ахейци. Каква е реалността обаче - не гърците, а лидо-меоните (меоните са траки) държат Дарданелите и Босфора, следват пеласги, траки от Европа, траки от Азия... Гръцката колонизация на Черноморското крайбрежие започва едва през VIII-ми век пр. Христа, около половин хилядолетие след Троянската Война... Намереното от Шлиман така наречено “Приямово съкровище” не е от времето на Троянската Война, а от много по-ранен период с около 2000 години. Откритото от Хайнрих Шлиман съкровище Шлиман открива едно доста по-древно селище ... основано от тракийски поселници. Различни съдове от Каменно-Медната епоха от земите край село Езеро (Сливенско) и край Момчилград показват смайващи прилики с тези от Троя. image

 Другото име на Троя - Илиос - е обяснимо на тракийски. То идва от думата ила -глина, влажнA
 ,кал,а земя (В. Георгиев, И.Дуриданов). В действителност древният град се е намирал в блатиста област. Тракийската дума "ила" е по-стария вариант на старобългарската илъ – кал, глина... И днес имаме топоними като Иловица, Илта. От Стефан Византийски ( Ethnica) знаем, че и в Южна Тракия е имало град Илиос – с абсолютно същото име както столицата на троянците. Цитаделата на Троя е наречена Пергам (Херодот, История VII-43). Това обаче е име и )град на мизите (наречени по-късно българи. Те са обитавали земите съседни на Троя в близост до малоазийския Олимп. За тези мизи гръцкият летописец Д. Хоматиан казва – “...мизи, които народът обикновено знае и като българи."
 Град с име Пергам има и в Европейска Тракия - е обитаван от пеласгите наречени от Омир богоравни. Името на Пергам се обяснява с хетската дума паргасти – височина и българската дума праг, чието първоначално значение е високо. Зелия е троянски град споменат в “Илиада” – II-824. Названието на това древно селище е обяснимо със старобългарската дума зелие – зеленина. Сродна е и фригийската дума зелкия – зелка. Плутарх ("Животът на Тезей") твърди, че мизите бръснели косата си на темето, а отзад я оставяли да расте свободно. Същата тази особена прическа векове по-късно е наречена от Прокопий (Тайна История) хунска мода... Споменатият в Илиада мизийски цар Телеф носи същото име както старобългарския владетел Телец. Старите гърци не са били в състояние да запишат звука Ц правилно и поради тази причина го заменят с Ф.
Така Телец става Телеф ... Хромий - името е защитно, както Грозьо, Черньо... Самите троянци са наричани още дардани, по името на Дардан - син на Зевс и праотец на всички трояни. В списъка с български лични имена съставен от братя Миладинови срещаме Дардан и Дардана. (Проливът Дарданели е кръстен на тракийското племе дардани). Троянският принц Парис носи също тракийско име, което е означава "борецът" (Г. Батаклиев - Антична Митология, стр.122). Парис всъщност е гръцки вариант на Барис, а това е само вариант на българското име Борис идващо от "боря се". Троянската Война е пагубна за всички участвали в нея. Нито Троя ще си възвърне старото величие, нито пък ще има светло бъдеще за ахейците. Те ще бъдат покорени и асимилирани от африканските гърци, които ще си присвоят историята им.
                Автор: sparotok
"Илиадата" на Омир е толкова пъти преписвана от гръцки преписвачи, че накрая смисълът й е доста завоалиран, но все пак:
  ВЕЛИКАТА ТРОЯ ИЛИ ДУХОВНИЯТ ТРИУМФ НА                  ПОБЕДЕНИТЕ
                           Митко Белчев
Град Троя е играл ролята преден пост на големият тракийски ареал. Който го е притежавал, той е бил и фактическия господар на целия регион. На страната на Троянците застават като безкористни съюзници народи етнически близки до Траките. Това са: ,,... конеборци троянци, пеонци със лъкове криви, карийци, също лелеги, кавкони и богоподобни пеласги......ликийци и горди мизийци, конесмирители фриги и смели колари меонци....” (Омир). В други моменти са споменати и дарданите, и лидийците, и ксантийците и т.н. Това говори за едно: родствените единоплеменници пренебрегват враждите помежду си и отдават всичките си сили и средства, за да спасят своята Троя. Но както много пъти в по-нататъшната ни история е ставало, едно предателство и една наивност стават причина за поредната трагедия. Простоватия Долон, хванат от хитроумния Одисей издава стана на по-голямата част от съюзниците, а липсата на охрана у доверчивите траки, оставили се други да ги пазят, им донасят страшното поражение и дори смъртта на изявените им вождове. Много по-късно този епизод се повтаря, като и този път предателство и недостатъчност на охраната, отварят вратите на престолният Търновград пред пълчищата на Баязид. По онова време полуостров Мала Азия и целият Беломорски район са били изпълнени с преобладаващо тракийско население. За това свидетелствува Диодор, който ни дава информация за това, кои са владяли Егейско море по времето и след Троянската война. Други групи Тракийски племена са Дарданите, чийто вожд според Илиадата е Еней – митичния създател на Рим. Към този тогавашен Прото Рим за тракийския свят са се стичали кервани от стоки и от изток, и от юг, и от близкия и по-далечен север и морския запад.
  МЕСТНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ПРЕДИ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА
      Микена - Лъвската порта

По него време Микенската тракийска държава е упражнявала своя икономически контрол върху Егейските острови и част от днешна континентална Гърция. Микена е поддържала тесни връзки със света от близкия и среден изток и с останалия тракийски свят. На изток са си съперничели и същевременно сътрудничели с великата Троя, а на север с градът на Перпера. Още по на север в подножието на Мадара и Свещари са поднасяли дарове на вечния конник. Целият този тогавашен свят е живеел своя монотонен и по своему подреден живот. Това е била великата цивилизация на Протоевропейците. Тези, от които е тръгнало всичко. 
image





Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. socialismus - Не е ли анахронизъм?
01.04.2012 23:05
"Поп Филип в бележка към Манасиевата хроника потвърждава, че Ахил и войните му мирмидони са българи". Дали не греша, че той не е съвременник и потвържденията му нямат стойност?
цитирай
2. ruslana111 - Re:Не е ли анахронизъм"
01.04.2012 23:35
1) Византийският поет Йоан Цеца пише:

"И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби,
и заедно с тях Ахил, синът на Пелей
и на Тетида, дъщерята на философа Хирон,
водейки войска от хуни-българи-мирмидонци
на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)
цитирай
3. balkan1 - Тук сме си от време ОНО
03.09.2012 10:05
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 794607
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031