Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2017 19:40 - Берлин:Русия и САЩ си обръщат гръб
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вашингтон да рестартира отношенията си с Москва, защото без нея не можем да се справим с конфликтите по света, убеден е германският външен министър
Дума 19. Юни 2017 , брой: 117 
Външният министър на Германия Зигмар Габриел се надява, че администрацията на САЩ ще търси възможност за рестартиране на отношенията с Русия и за създаване на нови контакти с Москва. "Би било добре, ако новата администрация на САЩ потърси ново начало в отношенията с Русия, нови контакти, нови преговори." Това заяви Габриел в интервю за вестник "Велт ам зонтаг".
"Без Русия не може да се справим с конфликтите в Сирия, Либия, Украйна и в други точки от планетата. Опитът на Барак Обама да унизи Русия беше голяма грешка. Аз, както и преди, се надявам Вашингтон да поправи грешката си", подчерта германският първи дипломат.
В същото време той констатира, че "в момента всичко изглежда така, все едно Вашингтон и Москва си обръщат гръб един на друг и се отдалечават един от друг".
В качеството си на президент Барак Обама нарече веднъж Русия "регионална държава", но после я призна за "супердържава", която има влияние в света. В Хага Обама посочи, че Русия е нападнала Украйна от слабост, а не заради силата си. "Фактът, че Русия е решила да прибегне до армията, е признак за по-малко, а не за повече влияние. Ние, САЩ, имаме значително влияние върху съседите си. Но, общо взето, не ни се налага да нахлуваме в тях, за да имаме силни връзки на сътрудничество", отбеляза той на пресконференция с холандския премиер Марк Рюте.
Миналия четвъртък Сенатът на САЩ гласува почти единодушно закон, с който да наложи нови санкции срещу Москва и принуди президента Доналд Тръмп да получи одобрението на Конгреса, преди да облекчи съществуващите санкции.
Припомняме, че в съвместно изявление миналата седмица австрийският канцлер Кристиан Керн и германският външен министър Зигмар Габриел разкритикуваха плановете на САЩ за нови санкции срещу Русия. Двамата изтъкнаха, че ограничителните мерки заплашват енергийната сигурност на Европа и вредят на уреждането на кризата в Украйна, и ги определиха като внасящи "абсолютно ново и много негативно качество в европейско-американските отношения".
В същото време руският президент Владимир Путин коментира новите антируски санкции, приети от Сената на САЩ. Путин заяви, че те ще навредят на отношенията между двете страни, но е твърде рано да се говори за ответна реакция. "Това наистина ще усложни отношенията между Русия и САЩ. Според мен това е вредно", каза руският лидер в интервю за руска телевизия, цитирано от ТАСС.
Според Путин обаче новите ограничителни мерки няма да притиснат Русия до стената. "Сигурно ще се наложи да коригираме нещо, да направим нещо допълнително, на нещо да обърнем допълнително внимание, но това (налагането на по-строги санкции, бел. ТАСС) няма да ни вкара в задънена улица или някакъв колапс", убеден е Путин.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033041
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031