Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2017 22:31 - В много етно-ресторанти храната е омагьосана и осквернена. logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3096 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 13.07.2017 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От книгата "Христос те чака! Беседи с атонски отшелник":
Когато се молим, демонът се проявява, понеже молитвата силно го изгаря“! Това ми каза един силно бесноват човек, Вениамин - евреин от Ню Йорк. Той, когато бил 14 годишен, минавал с роднини през Югославия. Баща му бил доста богат човек, и това било много отдавна. Сега Вениамин е на 37. В центъра на град Скопие в Македония, те влезли в един мюсулмански ресторант да обядват. Ресторантът бил на местния магьосник (лечител) Амир-Муса (Даже запомнил името му). Той бил омагьосал храната.


image


 

— Излиза, че в мюсулмански ресторанти не трябва да се влиза? А има и еврейски… и цигански… и индийски, и китайски, и африкански - с магьосническа Вуду-символика…

— Дълбоко съм убеден, че в повечето мюсулмански и еврейски ресторанти, храната е омагьосана. Във всичките многообразни ресторанти, където национално-религиозният колорит всячески се старае да привлича гладните хора с “екзотиката” си, храната се подлага на магично, духовно въздействие, т.е. на — демонично осквернение. Привличаният от тази екзотика Християнин, трябва винаги да помни тази опасност. И то, без всяко съмнение!

 

И така, когато това еврейско семейство обядвало, тогава в юношата се вселил бес, и то, не един, а цял легион се вселил в него. И това, по-късно, го довело до Света Гора - Атон, довело го до вярата, понеже Вениамин искал да се избави от бесовете и беснуването си.

Тук в манастира Есфигмено живеел Старецът Адриан, който преди това 33 години се подвизавал на Синайската Планина. Той изгонваше бесове и тук, в манастира, ако идваха при него бесновати, но често пътуваше по Гърция, и особено в Атина. Те, бесноватите, които той трябвало да очиства с молитва, без да знаят, че той идва към тях, започвали страшно да викат и да пищят, т.е. да беснеят. И в повечето случаи му се удавало да изгони беса от бесния човек. Опитал се да изгони и легиона от Вениамин. Аз бях при него в килията, тогава. Но да довърши до край тази работа, отец Адриан не успя, понеже наскоро умря.

Аз научих много неща за бесовете, от този Вениамин, понеже той самият чувства присътствието им, в себе си, и чувства, какво чувстват демоните. И така той поучаваше нас, монасите. Веднъж той ми каза, че демонът винаги чува молитвата. Винаги! Даже и най-разсеяната молитва... Но реагира различно. Каза ми и това:

— Аз зная, кога ти се молиш!

И веднъж аз реших да го проверя. Може би малко се и хвали! Веднъж там в Есфигмено, след обед в двора имаше 100-120 монаси… А той събира по двора листа и хартийки. Минавам аз между множеството монаси и си казвам: “Ей сега ще го проверя, дали е така, както той казва, че винаги чувствал, какво чувства бесът, и че винаги бесът чува, когато другите се молят”.

И така, минавам аз сред монасите, и без особена концентрация, наум казах:

— Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме, гордия.

Само веднъж го казах, а Вениамин и не знаеше, че аз минавам край него, понеже беше с гръб към мене. Не ме забеляза, но изведнъж (бесът в него) каза, на сърбски (понеже съм сърбин):

— Данило, немой мене да дираш! (Данииле, не ме закачай) — каза Вениамин, на сърбски, а той сърбски не знаеше! А това значи, че бесът чува и най-разсеяната молитва…

Друг път пак бях в Есфигмено, макар че рядко бивам там, но тогава така се получи… Стоех на утренна служба, — продължи разказа си о. Даниил, — но ако пеенето или четенето не е много разбираемо, това също ми пречи да се моля. Излязох аз от храма и влязох в параклиса, който е един от храмовите придели и е направен специално за занимаващите се с умствената молитва, за да стоят и да се молят. Но на мен ми пречеше неразбираемата служба, излязох пред храма, гледам звездите, моля – се и прехвърлям зърната на броеницата. А зад мен са трапезарията и кухнята, в която четирима монаха работят (изпълняват послушание), готвят храна в огромни котли. Трима от монасите повече се занимават с готвенето, а единия, старичък монах – отец Михаил, чисти лук и механично, без особено съсредоточаване, си повтаря на гръцки:

— Кирие Иису Христе, елейсон ми... Кирие Иису Христе, елейсон ми (Господи Иисусе Христе, помилуй ме... Господи Иисусе Христе, помилуй ме).

И така си повтаряше. А аз забелязах някакъв черен облак, като черна мъгла във вътрешния двор на манастира, там, където е кладенеца, ти го знаеш…

— Да, помня го…

— Облака иска да влезе в кухнята, но не може, от неговия глас. А тримата монаха си говорят и се занимават само с огъня и храната. И само механичната молитва на монаха Михаил покриваше цялата кухня, и черната мъгла не можеше да влезе там. Значи, и това върши работа — моли се, както можеш! Ходи, тичай, леж, пътувай, плавай... - и се моли, както умееш!

Интересно е и това, че като казах на този Вениамин:

— Ти си евреин и трябва да се молиш на старо-еврейски.
— Аз зная само английски и гръцки, — отговори той.

Аз му казах молитвата Иисусова, на старо-еврейски език, на който е говорил Христос:

— “Адонаи, Ешуа Мешиах, барилохим терахим махрах“ (Господи, Иисусе Христе, помилуй мене лошия").

Той си я записа и започна да я повтаря, бързо-бързо:
— Адонаи, Ешуа Мешиах…
— Защо толкова бързо, — не трябва така, а бааа-вно, баавно.
— Не мога бавно, Данииле. Той (бесът) не издържа бавната молитва,
– отговори Вениамин.
— Опитай, опитай.
— Добре, ще опитам… А-до-на-и, Е-шу-а… ааааа-а… ме-ши-а-х … аааа-а-а, — зави диво той, така, че косата ми се изправи.
— Добре, - разбрах… Казвай я, както можеш. А защо не можеш бавно?
— И аз не знам защо, но това много му пречи на него, когато е бавно. А когато е бързо, мъките му още са поносими, и търпи.

Ето как ни поучават бесовете. Разбираш ли?"...

image


 

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_16412/


 


 

Превод, Григор Симов





Гласувай:
5



1. nedovolen - Гриша, малко дълго е, може да го пу...
13.07.2017 10:45
Гриша, малко дълго е, може да го пуснеш в нов пост.

Валентин Грандев представи формула на здравето и полезното хранене (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

По време на Летния веган фестивал 2016, който се проведе от 23 до 26 юни във Варна, социалният активист и публицист, както и един от организаторите на събитието - Валентин Грандев изнесе лекция на тема “Основни правила за здравословното хранене”.

В своята лекция Валентин Грандев представи основните принципи в храненето, които водят до оздравяване и дълголетие. Лекторът ни посъветва да се обърнем към традициите, като посочи факти, с които обясни защо да намалим количеството на храната, която приемаме, по какъв начин ни вреди месото и как да консумираме млечни продукти.

Първи принцип – Намаляване количеството приемана храна
Диетите са най-различни и имат едно единствено сходство помежду си. Повечето диетолози ни съветват да намалим количеството поглъщана храна и да увеличим физическата активност. Ако си признаем честно, те ни съветват всъщност да спрем да бъдем мързеливи и алчни към храна. В случая тези два смъртни гряха – леността и чревоугодничеството - са основният проблем в наши дни. Що се отнася до здравето, хубаво е да се намали въздействието на тези фактори и то с помощта на волята.

В днешно време има смущаващо много публикации, които твърдят, че няма никаква връзка между количеството поемана храна и здравето и дълголетието. Това е доста странно, защото поне през последните 60 години има многократни изследвания върху хора и животни, които доказват, че намаленият прием на храна сериозно се отразява върху здравето и дълголетието.


Всичко това започва в областта на диетологията още преди 5 века, когато роденият в Падуа Луиджи Коронаро, който на 35 години е бил един грохнал човечец, открива за себе си, че намаляването на количеството храна с 40% води до здраве и дълголетие. Той е написал дори книга и доживявайки до 103 години, със светлия си пример доказва на хората, че това е чудесен метод за лечение. Казвам ви това, защото първият принцип е доста изненадващ – не да спрем да ядем месо или нещо друго. Първия принцип е намалената консумация на храна.

Няколко пъти ще се върна към традицията на храненето у нас и по света. Традиционно, хората до преди няколко десетилетия са поемали доста по-малко храна, отколкото ние днес. Тоест, да спрем хранителния разгул, на който сме се отдали, дори да сме вегетарианци и вегани. Стоял съм на маса с хора, които се хранят по най-различен начин, и съм се впечатлявал от дивия им апетит.

Само преди век нашите прадеди са ставали сутрин рано и са работили по 12 часа на ден. Закуската изобщо не е съществувала като хранене. Обядът е бил съвсем лекичък, защото, ако се наобядвате с първо, второ и трето, не бихте могли да се сгънете да жънете и да носите снопи. Най-силното хранене е било вечеря, което е било доста по-малко като количество от това, което ние употребяваме днес.





Втори принцип - Да изоставим употребата на опаковани храни и да намалим сериозно приема на приготвените от други хора храни
Какво слагаме в устата си? Тук отново се появяват двата основни смъртни гряха. В случая мога да ви изненадам, но това, което не трябва да правим, е да се храним с опаковани, полуготови и всякакви готови храни, които щедро се предлагат в магазинната мрежа.

В момента „лекотата на битието“ вреди изключително много на човешката раса. Много е лесно да се приберем след работа, да минем през кварталния магазин, да купим пържена риба, която мирише на отрова според мен, и да я сложим у дома пред милото си семейство. Аз лично мисля, че онази магия на домашно приготвената храна съществува.


Трети принцип - Да спрем консумацията на месо
Традиционно нашият народ, пък и всички народи, са се хранили изключително рядко с месо. То е било само част от обредността на празниците. Месото носи огромен коктейл от химикали, заради интензивния начин на отглеждане. Животните се хранят с фураж, отглеждан също по интензивен начин – тоест животните поглъщат достатъчно торове и препарати.

Животните, които са затворени във ферми, се лекуват от първия си ден с всякакви странни лекарства. Освен антибиотици, на всички животни в големите ферми се дават и антидепресанти, защото, живеейки в тези малки пространства, при тези неестествени условия, те страдат, а това намалява теглото или млеконадоя.


И за да не се случва това, е по-евтино да се дадат антидепресанти, които заедно с хормоните и антибиотиците остават в месото. После при колене се осъществяват други химически процеси в животните, при последваща преработка на месото също се използват химически процеси. Вероятно в пържолата в един ресторант има следи от десетки хиляди химикали.

Всичко това влиза в колбата на тялото ни. Аз доста се съмнявам, че тези химикали, освен че действат на нас, не взаимодействат и помежду си, а какво се получава при тези химически взаимодействия, само Господ знае, защото науката не е способна и въобще няма ресурс да установи тези въздействия.




Четвърти принцип - Да се спре употребата на прясно мляко и да се намали драстично употребата на млечни продукти
В традицията на българския народ млечните продукти присъстват, но в десетки пъти по-малки количества от днешния млечен разгул, който съществува. Прясното мляко и прясната соя са неусвоими за организма. На изток, където соята е често срещано растение, там са открили ферментацията – и така правят тофу, мюсли и разни други такива продукти.


Ферментацията с помощта на гъби и бактерии дава възможност тези неусвоими соеви протеини да се превърнат в някаква усвоима храна. Затова на изток използват соята само във ферментиралия вариант и в никакъв случай както се случва в Америка и Европа. Средностатистическият японец или китаец би се изумил как ние западняците използваме соята. А вие дори да си мислите, че не използвате соя – соята в момента е пълнител във всеки един хранителен продукт.

Същото е и при прясното мляко – това е нещо, което не може да се усвои от организма. Прясното мляко може да се усвои след като ферментира, тоест във вида на кисело мляко и на сирене. Ако използвате мляко, използвайте го задължително само във ферментирали продукти и то много малко. Скоро говорих с една жена от Родопите, която си спомня как са живели там. Те са имали малко родопско говедо, което е малка крава, пряк потомък на дивия европейски тур - животното, от което са отгледани всички останали крави. Малкото родопско говедо се е хранело на свободна паша в планината.

Хората са гледали царевица и жито само за себе си, нямало го е безумието да се дават на кравата. Кравата им е давала 3 литра на ден. Пашата е била слаба на протеини, но достатъчно силна на витамини. За седем членно семейство са имали 3 литра на ден.


Тоест, подквасено или подсирено, запазено, защото обикновено са пости или четвъртък, петък не се ядат такива неща и остава само за неделя. Те са ядяли ферментирали млечни продукти изключително рядко. Горе долу това е дозата, която може да си позволи човек, който яде млечни продукти. Мляко всеки ден, дори и под формата на ферментирал продукт, в крайна сметка вреди на организма.

Какво е вегетарианство?
След редица изследвания Световната здравна организация определя вегетарианството като здравословна диета. Вегетарианството е традиционна диета, затова трябва да се уповаваме на традициите. Масово по света хората са се хранили вегетариански. На много места чак до средата на 20 век вегетарианството е отказ от всякакви животински храни.

В случая аз слагам знак на равенство между веганство и вегетарианство. Това е факт. Затова има и допълнителни понятия като лакто-вегетарианство (прибавят се млечни продукти), ово-лакто-вегетарианство (прибавят се и яйца). Има едни други хора, които се наричат песко-вегетарианци, които аз наричам... надявам се никого няма да обидя... псевдо-вегетарианци, които ядат риба и морски дарове. Морските дарове са лешояди. Те се хранят с умрели организми като така пълнят тялото си с всякакви вредни бактерии и химикали.
Източник: Портал12
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312365
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031