Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2015 10:50 - Защо платеното не може да бъде по-добро от безплатното?
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1139 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Още един либерален мит, който широко се разпространява в нашето руско общество е странната убеденост в това, че само платеното може да бъде качественно. Т.е. действително добро ниво на образование може да се получи само със заплащане, платената медицина е по-добра от безплатната, от което следва, че ако ти платиш пари, то тебе непременно ще те излекуват, а ако просто те лекуват не за пари, означава, че задължително няма да те излекуват. Същото се отнася и за всички останали социални блага и даже стоки – ако за тях трябва да се плати, то те са по-добри.

Ако се замислим ще видим че не е така. В такава постановка на въпроса няма никаква логика, защото качеството въобще не е свързано и не може да бъде свързано с платеното или безплатното.

Какво е това качество? Tова е свойство на дадена конкретна услуга или вещ да удовлетворява определени човешки потребности по-добре, отколкото други аналогични услуги или вещи.

Oт какво зависи качеството? От нивото на развитие на самото общество, от това, колко е развито в него производството, науката и техниката, способно ли е да създаде такива технологии, позволяващи достигане на по- висок ефект в сравнение с преди или не. Т.е. ако общественото производство още не може да създаде допустими лекарства и лечебни методи на ракови заболявания, то нито платена, нито безплатна медицина на болните от рак няма да помогне.

Сега за втората страна на въпроса, за плащането на социалните блага, услуги или вещи.

Платеното или безплатното се определя от икономическите взаимоотношения между хората в  обществото. Както хората взаимодействат между себе си в общественото производство, така и ще бъде устроено цялото общество. Т.е. способа на производство на материални блага определя законите и целите на това общество. Ако целта на материалното производство се явява получаване на печалба, то за постигането на тази цел ще бъде  подчинено цялото общество, всички сфери от икономиката и социалния живот. Такова общество ще се опитва да извлече печалба даже от това, което преди е било достояние на всеки, например да се накарат хората да платят за въздух, за дъжд, за питейна вода, за разходка в гората, за риболов в реката и т.н. В такова общество са невъзможни безплатни социални блага, които са напълно естественни за общества с принципно друг тип – социалистически. Целта на социалистическите общества се явява удовлетворение потребностите на всички негови членове, а печалбата там никого не интересува.

Тук ние веднага ще поясним възможното възражение по наш адрес, познато още от времето на перестройката. "Безплатното нищо не дава" е бил  любим тезис на либералите, които те на съветските граждани тогава ушите ни проглушиха, доказвайки, че нищо безплатно от съветската държава не се е получавало. Много по това време не разпознавали, че всички тези "доказателства" на либералите са били замесени с лоша демагогия. Та и днес още това заблуждение в нашето общество е достатъчно широко разпространено.

Къде се коренят грешките? А в това, че всякакви услуги, блага или продукти, действително, от небето не падат, преди да станат платени или безплатни, те трябва да бъдат произведени или оказани. Или за да се предоставят в полза на хората се изисква отначало да се приложи към тях човешки труд. И тук либералите пренасят на социалистическото общество реалността на капиталистическото общество, заявявайки, че тези безплатни жилища, които са ползвали гражданите на СССР са били построени от други, не тези, които са живели в тях. От което по тяхната логика следва, че гражданите на СССР са ползвали чужд труд, както и гражданите на капиталистическите страни, където действително се строят домове за едни, а живеят в тях – съвсем други. Но в съветското общество абсолютно ВСИЧКИ негови граждани са живели в жилищни помещения, предоставени от съветската държава безплатно!!! Сами строили – сами и живели! Точно така, както всички безплатно са се учили и лекували. Ти строиш, а аз теб лекувам или уча – ние просто обменяме едруг с друг своя труд без всякакви пари, които се явяват излишно звено там, където целта на обществото се явява благо на всички неговио членове. А ако целта на обществото е друга – печалба, както при капитализма, тогава подобни отношения на взаимен труд са невъзможни, защото в такова общество всеки се опитва да използва в своя полза трудността, бедата, проблема и нещастието на другите. В такова общество, ако човек нещо му потрябва, то на него рязко му се вдига цената, нагло му се сваля кожата.

В социалистическото общество парите не се явяват вселенска ценност, сферата на тяхното използване е ограничена и винаги временна. На това, че в СССР основната част от икономиката е била нетотоварна, т.е. голяма част от произвежданата в страната продукция въобще не се е потребявала и на пазара не се е появявала. Например в СССР не са се продавали средства за производства, т.е. всичко това, без което производството е невъзможно,  – машини, оборудване, здания, съоръжения, земя, ресурси и т. н.  Всички тези средства за производство са били общи, а не частни и са се използвали за всички, а не за благото на някои.

Затова социалистическото общество на своите граждани безплатно е предоставяло не само жилища, а и огромно количество най- важни и насъщни жизнени блага, такива като образование, здравеопазване, възможност за културно и физическо развитие и т.н. Даже и най-неотложните блага в Съветския Съюз е можело да се удовлетворят съвършенно безплатно. Тези, които са живели в СССР и помнят, че на много улици в съветските градове са стояли питателни бюфети с чиста питейна вода. В селата е имало повсеместно общественни кладенци или чешми, за които внимателно са се грижели. Искаш да пиеш няма да ти откажат! На никой в главата не му е влизала мисъл да продава питейна вода. И да умре от глад не му позволявали – във всеки пункт за обществено хранене в СъветскияСъюз хляба е лежал нарязан в галеми тарелки, а до него винаги е стоял сол, пипер, оцет и за това не са вземали нито една копейка!

Всичко това е съвършено невъзможно за капиталистическите страни, където всичко, което се изисква от хората се, превежда в пари. Всъщност платените услуги (или социалните блага) са колосалeн и неустраним в рамките на буржоазното общество  недостатък – те са доступни  НЕ ЗА ВСИЧКИ граждани! Цена за услуга е ниво, което може да се ползва от този, който я плати, а другите могат само да мечтаят. А последните при капитализма са много. Например в най- развитата по капиталистическите мерки страна в света-  САЩ нямат възможност да ползват медицински услуги почти 1/3 от американците!

Не размерът на изработената заплата определя нивото на живот в обществото, а наличието на и обем безплатни социални блага, които това общество може да предостави на своите граждани. Само нивото на живот на най- бедните слоеве от населението може да покаже, колко действително обществото е социално-ориентирано и комфортно за живеене. А буржоазният показател за средно ниво на живот за всички граждани, когато нищтожните доходи на бедните се слагат с колосалните доходи на най- богатите, и като резултат на книга живота е нелош, което е заблуда и мошеничество, които на държавно ниво се занимават буржоазните правителства, за да скрият паразитическия характер на капиталистическото общество.

Що се отнася до нашите руски граждани, то спора за това, че по-добро безплатно и платено  образование обикновено не възниква, очевидно е че съветското безплатно образование не може да се сравни с буржоазното образование. Но по въпроса за  медицината такова единодушие не се наблюдава.  Може би защото на тази тема буржоазните пропагандисти и идеолози отделят особенно внимание, стремейки се да подготвят нашите граждани към пълен преход на платени медицински услуги. Световният капитализъм отдавна е превърнал здравеопазването в един от най-доходните видове бизнес, защото без образование човек може все някак си да преживее, но без лечение не може. А това е важен фактор за получаване на огромни печалби, с което удоволствие се ползва буржоазния клас в целия свят.

Някои наши заблудени граждани, живели в СССР, считат, че платената медицина е по-добра от безплатната защото за тезипари, които са получавали съветските лекари, те няма да изпитат това ниво на комфорт, което са искали. Те е трабвало да чакат, лекарите не се обръщали към тях приветливо, лечебните кабинети и болнични заведения са били простички, в болниците не е имало спринцовки за еднократна употреба и т.н.

Слушаш такива хора и мислиш, а имат ли те въобще съвест и какъв да е разум? По-скоро не. Оказва се че розкошните отделни болнични палати и изкуственни усмивки на равнодушни към пациента лекари е по-важно, отколкото възможността да се намираш под постоянно наблюдение и внимание от цяла огромна система от държавно здравеопазване, следящо за твоето здраве от първата минута на твоето раждане до последните дни на твоя живот. Тези граждани не са виждали нито бързата медицинска помощ на СССР с нейната уникална санитарна авиация, която помогала на всеки човек във всяка точка на страната, където и да се намирал; нито системата по охрана на труда и профилактика на професионалните заболявания, стараещи се да се възтанови здравето на милиони съветски граждани, работещи на вредни производства и да предупреди развитието на болеста им; ни системите за реабилитация (санаториуми, профилакториуми, физкултурно-оздравителни диспансери и др.); нито всевъзможните специализирани лечебни диспансери, при които болните с открита форма на туберкулоза (страшно заразна за околните!) не са ходили преспокойно по улиците, както днес. Не искат да си спомнят и за уникалната съветска система на диспансеризация (профилактика на заболяванията) на цялото население, от малките до големите; нито за защита здравето на майките и децата, благодарение на което съветските лекари постоянно са следили и контролирали здравето на жените и децата от самото им раждане. Те са забравили и за отлично организирания в СССР санитарно-епидемиологичен контрол, който на много десетилетия е позволил на съветското население да забрави за епидемиийте особено опасни за човека и животните- болести, които отново и отново са възниквали там, където съществува капитализма, отнасяйки стотици и хиляди човешки животи. Тя не позволявала да се  продава отрова под вид на хранителни продукти и да отрови гражданите, да се заработва на техния живот и здраве огромни печалби, както това се прави в съвременна Русия. А спортните секции във всяко затънтено място по цялата страна, многото стадиони, басейни – този масов спорт, без високо развитие и достъпност, който за всички граждани на страната е говорило за добро здраве на населението? Защо не си спомняте за това?

Защото тези граждани, упрекващи съветската медицина в недостатъчно качество и не е трябвало лечение, не са и боледували, само два пъти за няколко десятилетия от своя живот  са посетили доктор, което е съществувало в СССР и те не са ползвали, не са забелязали!!! И това е съществувало, защото е е било създадено с труда на всички членове на съветското общество!!!! И всеки, ВСЕКИ гражданин на СССР се е ползвал с тези блага в пълна степен!

Съветската безплатна медицина е била с високо качество, защото съветските хора не са боледували, така както са боледували гражданите на капиталистическите страни. Задачата на медицината не е да излекува болестта, колкото да предупреди за нея! Качеството е там, където НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ!!!!

Платената медицина, както и платеното образование, по самия свой смисъл не могат да бъдат качественни, защото целите са им еднакви — печалба. Платената медицина, както и платеното образование са ВИДОВЕ БИЗНЕС. А това означава, че за платената медицина е ИЗГОДНО хората да боледуват! Или само тогава, когато гражданите боледуват, бизнесмените от медицината могат да получат печалба! На Капитала не са нужни здрави хора, от тях пари не можеш да изкараш. А от тук идва и останалото – фалшиви лекарства, фиктивно лечение, изкуствено заразяване на хората с болести и т.н.

Човек, ратуващ за платена медицина е или буржоазен пoдмазвач, или луд не желаещ да види по далеч от своя нос. За 20 години руски капитализъм ние в Русия отлично се убедихме, че преминала на платена, нашата руска медицина не е станала по-добра, а о обратно, под външната привлекателност и красива фасада на частните клиники се скрива тяхната дълбоко порочна същност – те са създадени не за това, да ни лекуват, те за  нашето здраве не се интересуват, а главно парите да ни вземат. А болни ли сме, излекувани от тяхното лечение или не — платения доктор му е все едно. Даже, ако не сме оздравели, значи ще се обръщаме към него постоянно, изход у нас няма! И не защото докторите са подлеци, просто законите на капиталистическата икономика ги заставляват така да постъпват така, а не иначе – защото при капитализма, трябва да преживееш, да не се разориш…

Да в капиталистическия свят съществуват такива медицински центрове, които са достигнали големи успехи. Но много повече в техните достижения са рекламата и пиара, отколкото действително уникалните медицински технологии, способни да помогнат на хората. А и на кого е по джоба лечението в такива центрове, голяма част от гражданите на капиталистическия свят могат за това само да мечтаят. В същото време медицината на страните от социализма, както говорихме е достъпна за всички граждани на тези страни, да и уникалните технологии на лечение на болестите разработени в тях не са малко а, значително повече. Когато един от световните лидери в областта на медицинските технологие е бил СССР, а днес, когато СССР го няма, най-добрата в света медицина е в Куба, в малката страна, където държавата се грижи за своите граждани, а не паразитира на тях.

А що се отнася за спринцовките за еднократна употреба, които защо ли често се споменават от нашите заблудени граждани, разсъждаващи за мнимите достойнства на западната платена медицина, то те са нужни на тези страни, където широко е развита НАРКОМАНИЯТА!!!! В СССР, където за такова явление не са знаели такива спринцовки просто не били нужни. Затова пък са  страшно неикономични, както и всичко еднократно – излишно разточителство и материали, човешки труд. Многократните спринцовки в този случай са по удобни. Там където действително са били нужни еднократните спринцовки, например инсулинозависимите диабетици, те в СССР са  съществували отдавна.

Любопитно е друго, че в неоспоримите преимущества на безплатната медицина ни се налага да убеждаваме тези руски граждани, които са расли в СССР в достатъчно млада възраст и фактическите реалност не са знаели. Но затова пък са попили в себе си всички буржоазни митове, по най- активен начин насаждани в съзнанието на съветските граждани от преустройството и затова капитализма за тях това не е което съществува в реалния свят, а тази розова утопия, сформирана им в главите.

В безплатните социални блага, предоставяни от социалистическата държава на своите граждани е и политически  аспект, който често се забравя. Безплатните социални блага са и проява на реално равенство между хората в общества, към които се стреми човечеството. И ако капитализма това равенство предоставя на хората само на хартия, то социализма го осъществява на практика. Което означава, че бъдещето все пак е за него.

Г.Гагина




Гласувай:
1



1. bgman13 - Темата е много важна, тая дето я е писала, не е уцелила десетката.
18.06.2015 11:52
Отговорът на тоя въпрос, трябва да стъпи на това, че именно през социализма, човешкият труд се заплащаше. И именно през днешния капитализъм, човешкият труд не се заплаща. Плащането означава, че има правилно разпределение на създадените блага и предполага, че тоя който е вложил повече обществено-полезен труд, трябва и да получи повече при разпределението. Точно тука ще припомня, че основният принцип при социализма не беше основният принцип на комунизма.
Основният принцип на комунизма беше "На всекиго според потребностите, от всекиго според способностите!".
Основният принцип на социализма беше "От всекиго според способностите, на всекиго според труда!"

Комунистическият принцип си е чиста демагогия - той е невъзможен. Но реалният социализъм си беше повече пазарна икономика от днешната, защото освен обявения принцип, на тия дето полагаха обществено-полезен труд им се плащаше. За разлика от сега, когато на тия дето работят, не само не им се плаща, но и вече те си плащат, за да работят, което е висша форма на ексцентрично поведение и някаква масова психоза.

Имаше една част от произведения обществен продукт, който се разпределяше безплатно, както и една част от труда който не се заплащаше. Т.е. танто за танто. Същевременно, много се спекулира днес, че през време на соца всички са крали от местоработата си. Ако обаче всички крадяха през комунизма, тогава кой е ограбения. Де факто, работната заплата беше сбор от разпределение под формата на работна заплата, безплатни блага, и възможности да си открадеш от общата каца. По подобен начин обаче стоят нещата и в едно семейство, където всеки си взима донякъде и по втория начин. Но най-важното е че има. Когато има, може и да се краде. А когато няма, даже и членовете на едно семейство почват да се ядат като вълци. И днешният проблем е че от цяла България се източва към Западна Европа и САЩ. А през комунизма не беше така.
цитирай
2. bgman13 - Та какво значи се случва. Основното ...
18.06.2015 12:08
Та какво значи се случва. Основното е че от периферията на колониалната система се конфискува ресурс и се прехвърля към центъра. Конфискацията на ресурса, не заплащане. Тия дето работят в периферията на системата започват да работят за все по-малко, т.е. цената на техния труд започва да клони към нула. Това означава, че техният труд Е нула. И даже става отрицателно число, докаро имат натрупан собствен ресурс, който с който да плащат.
Неизбежно идва моментът, когато хората започват да искат да се освободят от разменните отношения, където посредничат парите, защото именно парите и банката са най-важния инструмент посредством който ги цакат. И ето появи се отново и за кой ли път идеята да се полага безвъзмезден труд. Аз на тебе ти на мене. Само че монополът на властта не се изчерпва само с банката и парите. Базовият монопол е тоя над държавната власт. Държавната власт облага (конфискува) и по други начини. Тя е разпределила разни монополни сектори от индустрия, съобщения, услуги които изсмукват монополновисоки цени. Монополновисоките цени са формирани от реална сойнст за вложен в продукта труд плюс принадена стойност. А принадената стойност е именно незаплатената част в монополновисоката цена. И тая принадена стойност не произтича от това че се плаща; а обратно - от това че не се плаща. И не се плаща, не защото има пазар, пари и търговия; а защото има монопол над държавната власт - над надстройката на обществото. Т.е. учението на Маркс лъже тъкмо в тоя пункт.
Няма демокрация! Което означава, че няма свободен пазар за работните места на най-високото работно място в обществената йерархия - това над законодателната власт. От там иде проблема, който поражда антипазарна икономика, където труда все повече не се заплаща, а в един момент, даже изскача идеята, че тая отрова трябва да се лекува с още повече от тая отрова.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660531
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031