Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2015 10:26 - Какво е това "заемен" труд и на кого е изгоден?
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
1



 Идването на руския пазар на големи чуждестранни компаний и кадрови агентства в началото на XXI век  повлече след себе си широко разпространение в нашата страна на преди неизвестно за нашата страна явление – използването на т. н. "заемен" труд (труд " на заем").

Същността на това явление се заключава в следното: компания, по принцип оформена юридически, като кадрово агентство, сключва трудови договори с персонал, като по нататък предоставя този персонал на възстановителна основа на всички заинтересовани компании-заявители по договор за предоставяне на персонал.

Taзи схема за наем на работници е много изгодна за капитала – позволява му съществено да икономисва разходи на заплата на труд на своите сътрудници, отказвайки се от каквито и да било социални задължения пред тях, т.е. снемайки от себе си зялата отговорност за своите работници. При използване на заемни работници няма необходимост от самостоятелно подбиране на персонал, цялото кадрово делопроизводство, как да мотивираш своите сътрудници, грижата за условията на труд, да отчиташ техните жизнени обстоятелства, да се вникнеш в техните проблеми, да се вслушват в претенциите и да се разрешат конфликтите – всичко това се прави от поставящата фирма, разбира се за сметка на заработената заплата на тези самите "заемни" работници, която кадровото агентство просто присвоява за себе си.

Използванито на "заемния" труд позволява бизнеса да си повиши своята конкурентноспособност. Или на дело, това е фактически нов и крайно безжалостен способ на експлоатация на работна сила. Оформяне юридически в малка фирма,  такива работници, по принцип няма да имат даже възможност да се предявяват претенции към своите наематели в случай на незаплащане на издръжки или заработена заплата, като от малки фирми, с малко имущество няма какво да се вземе.

Активното използване на "заемния" труд значително е отслабило профсъюзите, които в такива условия нямат възможност да действат в интересите на своите членове толкова ефективно, както и преди.

Или с използването на такъв механизъм на свръхексплоатация, като "заемен" труд съвременния наемен работник е станал фактически пълен роб на своите фактически и формални работодатели.

При това, рeкламирайки подобни услуги, кадровите агентства  и компании, активно използващи "заемния" труд, на всеослушание заявяват за тяхната абсолютна законност, позовават се на отсъствие в действащото руско законодателство на преки забрани на сключване на подобен род договори, а така също на Конвенцията на МОТ и прогресивния световен опит.

Това мнение е дълбоко грешно и голяма част от неангажираните с капитала руски юристи с това не са съгласни и ето защо.

Действително, през 1997 година Международната организация на труда (МОТ) приема Конвенция № 181 "За частните агеннции и заетост", която дава на частните агеннции по заетост право да наемат работници с цел предоставяне в тяхно разпореждане на третай страна. Тази Конвенция е ратифицирана от 14 държави. Но Русия в това число от ратифицираните Конвенцията не влиза и очевидно в близко време нямя да влезе, защото положенията указани в Конвенцията противоречат на действащото руско законодателство.

Днес в руското законодателство въобще няма такива понятия, като "лизинг на персонала", "аренда на персонала", "аутсорсинг" или "аутстафинг". Освен това, Гражданския кодекс на РФ казва, че всеки човек с момента на своето раждане притежава правоспособност, т.е. способност да има граждански права и да носи отговорности (чл. 17 ГК РФ), затова хората (персонала) не могат да се явяват обект на граждански права и те, съответно, не трябва да се предават в полза или разпореждане на трети страни, като вещ или животно.

Що се отнася до разглеждане правомерността на този договора от гледна точка на трудовото право, то Трудовия кодекс на РФ пряко установява, че трудови отношения са възможни само между две страни: работодатели и работници (чл. 15 ТК РФ), без каквато и да било трета страна, а възникват и регулират тези отношения отношения на основание заключения трудов договор (чл.16 ТК РФ). Договор за предоставяне на персонал такъв не се явява[1].

Това означава, че днес в Русия сделки по предоставяне на персонал се намират ИЗВЪН ЗАКОНА и това обстоятелство може да повлече за техните участници цял ред неблагоприятни правови последствия. Но подобни решения в руския съд засега са още много редки, защото в нашата страна, както и във всяка буржоазна държава, съда не се явява независим, той винаги и навсякъде отстоява гледната точка не толкова на закона, колкото на интересите на капитала.

"Заемният" труд е толкова изгоден на работодателите,  че в Русия не се прекратяват опитите по неговата официална легализация. Основен аргумент на привържениците на легализацията се явява довода за необходимост от облекчаване в цивилизована форма на фактически сложилите се в РФ отношения по използване на заемен труд. За това инициативни групи предлагат да се ратифицира указаната Конвенция на МОТ, да се приеме Федерален закон "За защита правата на работниците, наемани от частни агенции по заетост с цел предоставяне на техния труд на трети лица" и даже да се измени Трудовия Кодекс на РФ.

При това инициатори на легализация на "заемен" труд не приемат във внимание, че ратификацията от Русиея на 181 Конвенция на МОТ неизбежно доведе до пълно изменение на всички действащи системи в руското законодателство: необходимо ще бъде да се внесат съответстващи поправки в Конституцията, Гражданския, Данъчен, Наказателен кодекс, а така също в огромно количество други нормативни актове. Разбира се, всичко това ще изисква немалко време, средства и усилия.

Но затова пък в Русия отдавна съществува абсолютно законен способ за оптимизация на системите за управление на персонал, позволяващ, в това число да се избегнат от работодателите на излишно количество щтатни единици, състоящи се основно от спомагателен персонал – това се заключава в договорите на оказване на услуги. Например, такива като услуги по чистене на помещения, охрана, техническо обслужване на здания и оборудване, счетоводни, юридически и т.н. 

И така защо се прилагат толкова усилия и бюджетни средства на изменение на съществуващата система от права в част легализацията при използване на "заемен" труд, на кого е изгодно това?

Отговорът е очевиден.

Затова, че свръхексплоатацията позволява на капиталистите да придобият от труда на наемните работници огромни печалби и в добавка ги прави съвършенно безправни пред лицето на своите стопани. Защото на компаниите, използващи "заемни" работници е изгодно да преместят на "заемен" труд не само спомагателния персонал, а въобще едва ли не всички свои работници, за да не носят пред тях никаква материална отговорност и във всеки момент да бъдат свободни в своите решения и постъпки – да уволняват, когато им е угодно, да режат от заплатата, когато си помислят, да увеличат работния ден, ако поискат и т.н. 

Неплащането на налози във форма на значителни парични количества в страната с помоща на механизма на "заемен" труд, трябва да сериозно да се обсъди от нашата държава, интересите на която трябва да бъде по отношение на "заемния" труд да съвпадат с интересите на простите работници, борещи се за своите трудови права. Но не е така – руската държава е буржоазна, и е създадена за това, за да отстоява нейните интереси. 

Заработвайки пари, присвоявайки труда на милиони и не носейки за това никаква отговорност пред никой – вековна мечта на световния капитал. И затова борбата със "заемния" труд остава работа на самите наемни работници, които са експлоатирани от капитала, както в лицето на своите работодатели, така и в лицето на преданната им държава, може да се противопостави само едно – своята работническа солидарност и организираност.

Само наемните работници, осъзнали себе си като единно цяло – клас със своите собственни, различни от буржоазията интереси (т.е. пролетариат), организирани в съответни работнически съюзи и под ръководството на своите собствени работниочески партии, въоръжени с най- напредналите и революционни теории на пролетарската борба, са способни ефективно да се борят и победят "заемния" труд – робството на XXI век.

Само  завоювайки политическо господство, унищожаване нав буржоазната държава и създаване на своя държава – пролетарска, класа на наемните работници способна да унищожи общественно-икономическата система, при която ще се измислят все нови и нови способи на  угнетение и експлоатация на наемните работници.

Л.Сокольский




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660277
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031