Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2015 22:24 - Каква е разликата между хитлеристкия нацизъм и съветския социализъм
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1428 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще си кажете, че в Русия- страната изнесла на своите плещи цялата тежест на Втората световна война и загубила в нея над 20 милиона свои граждани, такъв въпрос не стои. Но в нашата страна се водят и такива разговори за това, че съветския социализъм по своята същност не се отличава от варварския немски фашизъм, принеъл толкова страдания на народите в света.

Инициатори на тези разговори са известни, това са волни или неволни агенти на влияние на най- реакционните империалистически кръгове на Запада, тези които в своето време и са изкарали германския фашизъм, за своите користни интереси разпалили 2 световна война и унищожили над 50 милиона човешки живота. Сега те панически се боят от ръста на революционното движение в света, предизвикана от задълбочаващата се криза на световната капиталистическа система, кроят планове за нова световна война и главно препятствие на пътя към тази война остават нетленните идеи на комунизма, отново обхващащ целия свят.

Буржоазията за осигуряване на своето господство активно използвала лъжата и заблудата, с помоща на които и се отдавала да държи в рабство трудовия народ, заставяйки го да прави това, което и е изгодно. За няколко стотин години господство в света на капитализма буржоазните идеолози отлично са се научили да прехвърлят проблема от болната глава на здравата, да обвиняват в грехове тези, които не са виновни. Именно по такъв способ тя постъпва и днес, приравнявайки съветския социализъм- най- свободното и справедливо общество в човешката история, към германския фашизъм- най човеконенавистната държава, която някога е била създавана на нашата планета.

Тъй като към политическата грамотност на нашето население днес остава да се желае повече, кратко ще отговорим на поставения по-горе въпрос, ще поясним същността на явлението "нацизъм" и "съветски социализъм". А читателят сам да направи изводи, определяйки за себе си къде е Добро и къде Зло.

Хитлеровският нацизъм и съветския социализъм са АНТИПОДИ и ето защо.

Краткият политически речник  определя "нацизма" по следния начин:

"НАЦИЗМЪТ — разновидност на фашизма, получил развитие в Германия след първата световна война (виж. Национал-социалисти).

НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ (нацисти, наци) — членове на хитлеристката национал-социалистическа фашистска партия, създадена в периода между първата и втората световна война от германския монополистически капитал. Първите организации Н.-с. са възникнали през 1919 г. Названието на партията е било дадена от създателите с демагогическа цел, за да привлекат на своя страна многочисления слой дребна буржоазия…"

Т.е. "нацизма" е съкращение от "национал-социализъм".

Независимо от това, че и първото и във второто понятие ("национал-социализъм" и "съветски социализъм") се употребява един термин – "социализъм", то имаме работа с принципно различни неща.

В "национал-социализма" под "социализъм" се разбира "буржоазен социализъм", т.е. капиталистическое государство с частной собственностью на средства производства и рынком рабочей силы, в котором имеют место некоторые социальные гарантии для большинства населения страны. Это так называемые  государства «велфер-стейт». Исторически к ним можно отнести гитлеровскую Германию, скандинавские страны 70-х годов (т.н. «шведский социализм»), некоторые арабские страны, ныне разгромленные НАТО, например, Ливию и Ирак, и некоторые другие страны.

В идеологиията на "национал-социализма" главен се явява буржоазния принцип на национално неравенство  — създаването на социална държава за една конкретна нация за сметка на всички останали наций в света. Това национално неравенство се изразява в особенни привилегии за представителите на тази, господстваща в света нация,  на която трябва да се подчиняват всички останали нации на земята.

Т.е. "национал-социализмът" е един от най- радикальния и паразитически тип буржоазна държава, към която прибягва националната буржоазия, достигнала определено нива на развитие и стремяща се да завладее свое място под слънцето в буржоазния свят. От това пряко излиза свръхагресивната държава, в която господстваща идеология е станал "национал-социализма" по отношение към всички останали световни страни, особено към своите съседи. В съвременият свят към държави с подобен тип може смело да се отнесе Израел, официалната идеология на която е "сионизъм", гласяща "за евреите — всичко, за другите — нищо", напълно съответстваща на "национал-социализма".

В "съветският социализъм" под термина "социализъм" се разбира съвършено друг социализъм — пролетарски социализъм, научен, по Маркс, означаващ първи етап на комунистическото общество, в основата на който лежи общественната собственост на средствата за производство. В съветският социализъм няма частна собственост на средствата за производство, която да позволява експлоатация на чужд труд, съответно, няма и пазар на работна сила – човекът при социализма престава да бъде стока, неговата работна сила не се продава и не се купува. Социалистическата страна не може да бъде по принцип агресивна, защото социалистическия принцип на организация на производство позволява в достатъчна степен да се осигурят всички разумни потребности на абсолютно всички нейни граждани. Именно затова социалистическата държава не се намесва в чужди страни и народи, в техните суровини и работна сила. Не и трябва грабеж на други, за да живее справедливо, свободно и достатъчно. А обратно, социалистическите държави сами на себе си си помагат, а по- слабо развитите страни се помага по-другарски- без да ги заробва в икономическо робство, както правят империалистическите държави. Опитът на СССР и другите страни от социализма отлично е доказал.

Но успехите на социалистическите страни плащат буржоазните капиталистически страни, защото се явяват отличен пример за угнетените народи, които също искат освобождение. Буржоазните идеолози плашат със световна революция, която ще разгърнат соц страните, желаейки да завладеят всички останали страни в света под игото на социализма.

Световна революция действително ще се извърши, но не защото в страните, в които вече е победил социализма, ще започне война с останалите страни в света, където още няма социализъм. Световната социалистическа революция е верига от социалистически революций, които ще настъпят рано или късно в целия свят, но само след като народите от тези страни сами искат свобождение от капиталистическото робство.

Защо буржоазния радикализъм и неговата свръхагресивност непременно приема национална форма?

Това са законите на ПАЗАРА, главното звено на капитализма. Работата е в това, че "нация" и "народ" ("народност" или научно – "етнос"), това са принципно различни неща!

НАЦИЯТА това е ЕТНОС в условия на КАПИТАЛИЗМА, капиталистически способ на производство, в основата на който лежи ПАЗАРА, ИЗИСКВАЩ за това пълноценно функциониране на ЕДИНЕН ЕЗИК!!!!

Виж. Ленин в статията "За правата на нашето самоопределение":

"В целият свят епохата на окончателната победа на капитализма над феодализма е била свързана с националнтеи движения. Икономическата основа на тези движения се състоят в това, че за пълна победа на стоковото производство е необходимо завоюване на вътрешния пазар от буржоазията, необходимо е държавно сплотяване на територия с население, говорещо на един език, при отстраняване на всякакви препятствия за развитие на този език и закрепването му в литературата. Езикът е важно средство на човешкото общуване; единство езика и безпрепятственото развитие е едно от важните условия на действително свободното и широко, съответстващо на съвремения капитализъм, търговски оборот, свободно и широко групиране на население по всички отделни класи, накрая— условие за тясна връзка на пазара с всички и всеки стопанин или стопанство, продавач и купувач.

Образованието в националните държави, в най-пълна степен удовлетворява тези изисквания на съвремения капитализъм, като се явява тенденция (стремеж) на всяко национално движение. Най- дълбоките икономически фактори тласкат към това и за цяла Западна Европа — повече: за целия ивилизован свят — типично, нормален за капиталистическия период се явява националната държава."

Именно затова се разпадна СССР, защото това е било необходимо на развиващия се в него капитализъм! И именно затова неминуемо се разпада всяка страна при капитализма, ако в каквито и да било нейни райони говорят на различни езици!!! Да се съединят тези райони в едно при капитализма може само със СИЛА, което и осъществил в своето време царизма (царското самодържавие), без което от февруари 1917 година Руската империя започнала да се разпада на много независими държави, и които били отново събрани в едина държава после, Съветската власт  на съвършенно други принципи – пролетарски интернационализъм и свободен съюз на свободни и независими национални републики.

Пролетарският интернационализъм е неотменима част от идеологията на пролетарския социализъм. Кратко той се формулира от най-известния лозунг на комунистите – "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", означаващ, че у пролетариите във всички страни има общ враг – световната буржоазия, която угнетява и експлоатира трудещите се от всички страни съвършенно еднакво, и затова те няма между себе си какво да делят, те се намират в равно положение– в положение на робове на капитала. За да победи капитала е нужно да се съединят усилията на всеки трудещ се, всеки наемен работник и колкото по закрепен ще е този съюз, толкова по-бързо световния пролетариат ще победи и ще се освободи.

В основата на принципа на пролетарския интернационализъм лежи принципа на дружба между народите, равенство (юридическо и фактическо!) трудещите се от различни народи и народности, взаимно уважение между народите един към друг и внимателно отношение към техните култури. И СССР показал на как на практика може да се реализира този принцип в рамките на единна многонационална държава, в състава на която влизат различни народи и различни национални републики. В СССР привилегии получили не само силните и многочисленни народи, а обратно и малочислените и слаби народности, които трябвало с помоща на другите народи, да преживеят и съхранят своята култура и традиции. Съветският Съюз внимателно съхранил културата и традициите на всеки народ, считайки това за бесценно достояние на цялото човечество. Такъв е бил реалния съветски социализъм.

Изхождайки от  казаното да се уравни хитлеровския нацизъм и съветския социализъм може само този, който иска да живее за сметка на другите, който желае да построи за себе си щастие на чужд гръб, който иска да оправдае своя личен паразитизъм и егоизъм, който е готов да разпали целия свят и цели народи само и само да му е добре.




Гласувай:
1



1. getmans1 - До тук бях ... и се питам, в България живяхме в „Развит социализъм“ ... помниш ли го ?
19.07.2015 22:48
„Именно по такъв способ тя постъпва и днес, приравнявайки съветския социализъм- най- свободното и справедливо общество в човешката история, към германския фашизъм- най човеконенавистната държава, която някога е била създавана на нашата планета.“

... и само не ме изкарвай ... фашист!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682839
Постинги: 2369
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930