Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2015 11:58 - Украйна-избори по време на война
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
1



  В Украйна се извършват поредни избори за местна власт — областни, районни и градски съвети, а така също за селски съвети освен това- за кметове.

Тези избори, безусловно се явявяват чисто буржоазни, проводими в интерес и инициирани от класата на собственниците — буржоазията, както и всички тези органи на местната власт, в която те провеждат на дело се явяват органи на властта именно на класата на собственниците. Такива избори — в голямата си част са фикция и игра на мускули между групировките на класа буржоазия, отразяваща конкуренция и идеологически триения вътре в тази класа.

 

Трудно e засега да се говори за резултатите от изборите, но вече е очевидно едно — избирателната активност на тези избори е една от най-ниските, ако не най- ниската за цялото време на съществуване на нова Украйна, възникнала след капиталистическата контрареволюция от 1991 година в СССР.

Ако избирателната активност на предишните през 2014 година, парламентарни избори средно е била малко над 50% [1], то на изборите за местни органи на власт в Украйна днес тя средно едва ли ще премине 30% [2].

Такова положение отразява разочарованието на украинския народ от днешната власт и буржоазната демокрация, като цяло.

"Постмайданската" власт непрекъснато обещава на украинеца някакви подобрения на живота, лъже за влизане в съюз с други европейски страни, встъпване в ЕС или, за безвизов режим с шенгенската зона. Но — международната обстановка, като цяло, нарастващата криза на световната империалистическа система, която влиза в поредна вълна на рецессия, натрупваща се през 2015 година, а така също — "мигрантската криза" — пряко следствие от политиката на военно вмешателство на европейските и американски страни, а сега — и от руските империалисти в Близкия изток очевидно говори за това, че всички тези заявления ва правителството на Порошенко-Яценюк — не са нещо повече от демагогия и лъжа. Това е ясно от практически всеки човек, само ако не е завършен фанатик, съвършенно не осъзнаващ случващото се и не знаейки какво защитава и отстоява.

В условия, когато комунистическото движение е слабо, когато работническото движение в Украйна практически отсъства, проявявайки се само спонтанно и разностранно и имащи нищожни мащаби стачки, а така също безмислени в голямата си част случаи на, "протестни акции" които за буржоазната класа или даже за отделния собственик нищо не означават— това разочарование в буржоазната демокрация може да доведе до ужесточен режим на диктатура на капиталистите, даже до откриване на възможност за поява на истинска фашистска диктатура в Украйна.

За щастие украинските фашисти, на дело не са така популярни сред народа, а и се явяват не последователни и почти беззъби, както и получилите сериозен удар във вид на антикоммунистическия закон парламентарни комунисти от КПУ, до неотдавна, практически монополизирали в страната всичко това, което е представлявало жалко украинско комунистическо движение.

Такова положение може да означава, че в Украйна, както и в такива постсъветски републики като Беларусия и Казахстан, а така също в РФ се формира, под думи за демокрация, относително стабилен олигархичен режим с достатъчно авторитарна система на власт.

image

Може да поздравим любителите на сравнивания на днешния президент на РФ с небезизвестeн нецензуриран израз— към капиталистическа Украйна, ако  не получи, то ще получи в близко време.

На това указват и други параллели със същата РФ, като клерикализация — ужасяващо внедрение на диви средновековни вярвания и ритуали — идващи в Украйна с невероятни темпове, апологетика на терористичната угроза, която предлага реалната гражданска война и подхранва теми с явни провокации, за които вече писахме, сливане на много политически партий в някакъв "БПП" или "Солидарност" ( преди всичко това е еднодневен "Народен Фронт" и собствено "Солидарност") и маргинализация на други политически парцали, което може да доведе до формиране на напълно устойчива политическа система на диктатура на капиталистите, като в РФ.

Още един важен момент в тези избори са диверсиите с бюлетините, безпрецедентни за украинските избори и най-остро проявили се в Донецка област, в частност — в Мариупол и Красноармейск, където изборите били пропаднали, при това не без участието на членовете на местните градски избирателни комисий от днешната власт- Порошенко-Яценюк и техните парламентарни коалиции .

Сред икономическите причини от такова явление може да се нарече явен и по същество, отново така безпрецедентен за Украина дележ на средствата за изборите, щедро отделяни в рамките на кредитиране на днешната власт от нейните чуждестранни стопани-империалисти от МВФ и други международни институций а така също от страната. Трудно е да си представим такава цинична и нагла кражба, при това в момент на най-голямо внимание от цялото "международно съобщество" към страната, но това е само външната страна на проблема.

От друга страна това, че такова явление е очевидно  прикритие за днешните и бъдещи масови нарушения даже на тези буржоьюхс правила, по които играят капиталистите в своите дреболии, именуеми избори. Такава игра "тука има тука няма" е обусловена все още от гражданската война в Украйна, в частност проявяваща се във война идеологическа между групите на украинската буржоазия.

Но именно тези нарушения могат да служат, като добър знак за украинското комунистическо и работническо движение, колкото и парадоксално да звучи.

Това, че управляващата клика е принудена да нарушава даже своите собственни закони, борейки се с опасността от своето положение във вид на очевидно проруски настроените жители на Донецка област са готови да поддържат, преди всичко днешната опозиция в лицето на "ОПБЛОКА" — днешните аутсайдери и предишни представители на властта, говори за това, че даже тези територии, които удържа киевската власт създава за нея заплаха и неудобство в рамките на днешното положение. Какво, в такъв случай, следва да очакваме от заявеното "война до победен край" което периодически прави същия този Порошенко? Разбира се, всичко това се явява още една лъжлива демагогия от Порошенко, предназначена, преди всичко, за вътрешно използване сред привържениците на неговото правителство.

Реалността очевидно ще е друга, което и обнадеждава в днешните условия — гражданската война и победата в нея със силата на оръжието са неизгодни за киевската власт, а значи — мирния процес на изток ще продължава и метежните части Донецка и Луганска област, скоро ще останат във вид на непризнати държавни образования, каквито се явяват днес, а и в бъдеще. Няма да измени своя статус се предполага и Крим.

Прекратяването на войната по- скоро, безусловно се явява желана за голяма част от представителите на работническата класа в Украйна. Tя ще даде много по-големи възможности за развитие на работническото и комунистическо движение в Украйна, ще осигури по-спокойна работа за тези, както следва са истински марксисти в днешните условия, ще се занимават с пропаганда на научния социализъм, агитация за социалистическа революция — формиране в работническата класа съзнание на своята сила и въоръжена с нейната революционна теория.

Това е най-важното направление, защото широкото масово работническо и комунистическо движение може да доведе Украйна до реално подобряване, а не просто да се имитират някакви промени и да разиграваш още един спектакъл, тип "избори" или "майдан" и да се даде на Украйна истински прогрес чрез работеща демокрация и социалистическа революция!

Источники

1. http://korrespondent.net/ukraine/politics/3436686-okonchatelnye-dannye-tsyk-yavka-na-vyborakh-v-radu-sostavyla-5242
2. http://news.liga.net/articles/politics/6942515-vse_novosti_o_golosovanii_na_mestnykh_vyborakh_v_ukraine_2015_live.htm

тов.Скитиков




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680007
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930