Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2015 19:47 - Какво означава "да се противопоставяш на капитализма"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
0



 От ред. РП:Предлагаме материал – марксисти-ленинци от Нова Зеландия. Много е добре, че другарите не стоят на едно място, а водят пропагандна работа и пишат ето такива материали, които напълно могат да ползват и нашите другари в Русия и другите страни по света.

Какво означава "да се противопоставяш на капитализма"?

Количеството хора в тази страна (става въпрос за Нова Зеландия— прим. преводача.), считащи себе си противници на капитализма, превишават количеството членове на левите организаций. Но към "антикапитализма" на тези противници възникват много въпроси, а най-главния от тях– какво представлява това противопоставяне на капитализма.

На дело това противостояние не означава много, т.е. тези считащи себе си за противници на капитализма хора в болшинството си поддържат съществуващия в обществото порядък.

Преди началото на изграждане на истинско антикапиталистическо движение следва да се обозначат основни принципи. Вижда се странно да се прави това през 2015 година, почти 170 години след излизането на такъв важен труд, като Манифеста на комунистическсите партии. 

Так  че да си спомним тези принципи:

За да си противник на капитализма означава да си срещу цялата капиталистическа система, като цяло, а не само срещу Националните партии, постоянно мръкащ, колко са лоши .

За да си противник на капитализма означава да стоиш против цялата капиталистическа система, като цяло, а не само срещу чуждестранния капитал, постоянно считайки, колко е пагубен.

За да си противник на капитализма означава да стоиш против цялата капиталистическа система като цяло, а не само против частния капитал. Това означава, в това число и да си противник на бизнеса, собственик на който се явява държавата — това не е "наше достояние".

За да си противник на капитализма означава да стоиш срещу всякакви политически обединения, подвизаващи се в капиталистическата система и защитаващи я — тук влизат всички партии, обитаващи парламента, защото буржоазния парламент е проводник на политическите линии на управляващата класа.

За да си противник на капитализма означава да разбираш, че главния враг е тук в страната — това е управляващата класа, която организира, контролира и обуславя експлоатацията на работническата класа в страната.

За да си противник на капитализма означава да имаш изходна точка за анализ на системите, в които ние живеем, отношенията между капитала и наемния труд. Всичко останало — второстепенно.

За да си противник на капитализма означава да разбираш това, че работническия клас е световен, т. е. този клас, чийто интереси защитава интересите на цялото човечество. Работническият клас не може да се освободи, не откривайки път към освобождение на всички угнетени и експлоатируеми,  към освобождение на цялото човечество. Това означава: а) бори се за интересите на всички угнетени чрез борба за ново общество и б) продължи борбата, намиращ се в това ново общество.

За да си противник на капитализма означава да си противник на империализма. Работническият клас не може да се сдобие с освобождения, не отъждествявайки се с част от световната работническа класа и не провеждайки борба, като част от този световен клас. В империалистическите центрове, един от който се явява Нова Зеландия, това означава да се противостои на всякаква проява на национален шовинизъм, не разбирайки, против какви конкретно националности е насочен. Това означава да се поддържат правата на работниците на свободно предвижване по целия свят и да са против имиграционно препятствие и забрана.

За да си противник на капитализма означава да си борец против всички вериги, задушаващи работническата класа в изгода на експлоататорите, както на организационно, така и на идеологическо ниво. Това означава, че работническия клас трябва да бъде политически независим от класа капиталисти по всякакви въпроси от вътрешната и външна политика.

За да си противник на капитализма означава да встъпиш против капиталистическата държава във всякаква нейна форма –  от определена репресивна (с "групи въоръжени хора", закони, ограничаващи правата на профсъюзите и т.н.) до съдържащи елементи дружелюбност към работническата класа (елементи на "гъвкава политика" в тази страна, насочени на изглаждане и предотвратяване на потенциални конфликти и последващо вграждане в регулирани от държавата сектори на социално движение. Примери: «Treaty industry», дейност насочена на заглаждане на проблема, свързан с претенцийте на хората къма земята; комисиите по егулиране въпросите на междурасовите отношения; комисии по борба за правата на човека и т.н.)

За да си противник на капитализма означава да приветстваш предвижването на рационализма и научния подход, толкова важни за борбата за освобождение на човечеството.

За да си противник на капитализма означава да предвижиш коренните интереси на работническата класа, не разглеждайки възможността за тяхното подчинение на каквито и да било сили— нито към капиталистическите партии, като например, "Работническата партия", нито към държавата, нито към какъвто и да било бюрократичен профсъюз, всячески спиращ борбата на работниците. Това означава да стоиш за борещото се работническо движение, което отрича примирението на класите и класовия свят.

Превод Т. Воскубенко, «Рабочий Путь»




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1689513
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930