Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2015 15:37 - Космическият отрасъл на Русия се готви за приватизация
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 831 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ръководството на "Роскосмос" определи накрая, структурата на новата държавна кооперация в космическия отрасъл, която в 2016 година ще смени съществуващото от 2004 година Федерално космическо агентство (ФКА). Тя ще се нарича пак – "Роскосмос". В нея отново ще бъдат обединени наука, производство и наземна инфраструктура, разделени в края на 2013 година по указ на президента Путин на редица отделно управляеми структури.

В състава на новообразуваната държавна коорперция ще има 31 подразделения, а генералния директор ще бъде назначен Игор Комаров, възглавляващ до този момент Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК), в която влизат всички производственни предприятия от космическия отрасъл. Ликвидацията на самата стара структура – Федералното космическо агентство е запланирано за втората половина на 2016 година.

Федералното космическо агентство (Роскосмос) — това е федерален орган на изпълнителната власт в сферата на космическата дейност. Ръководене на дейността на Федералната космическа агенция осъществява Правителството на Руската Федерация.

През януари 2015 година е било прието решение за преобразуване на агенцията в държавна корпорация. Огласил това решение премиера Дмитрий Медведев, заяви в частност, че “Централизация на управленчески и стопански функций е доказала своята ефективност”[1]

Как следва да разбираме тези действия на руското правителство? Защо са нужни всички тези реорганизации и нови корпорации?

Работата е там и предполагаме, защото за никого не е тайна, руския космически отрасъл се намира в дълбока криза. Фактически капитализма в нашата страна за четвърт век е доказал, че не е способен да се справи с производителни сили от по-висок обществено-икономически строй – социализъм. В ръцете на частните собственици и тяхната власт се разваля и гине всичко, към което са се докоснали или опитали да управляват. И космическия отрасъл на нашата страна – в съветско време водещ в света, до който не могли да достигнат и най-развитите капиталистически страни е ярък пример.

Независимо от това, че губи и убива съзнателно, както и другите отрасли на съветската промишленост, доставила им в наследство от СССР космическия отрасъл новопоявилите се капиталисти не искали, перестройката на икономиката на страната на капиталистическа вълна не могла да не засегне и нея. От отрасъла започнаха с всички способи да се взема печалба – главното, заради което и съществува капитализма. Започнаха всевъзможни реорганизации, които заедно с унищожените други, тясно свързани с космоса промишленни отрасли на Русия и бившите съветски републики, икономически взаимозависими, и деградацията на руското образование, доведоха до закономерен резултат – дълбока криза на рускоата космонавтика. Авариите в космоса последваха една след друга. Използването на космонавтиката за обогатяване на руския капитал станало проблематично.

Връщане в това положение на нещата, които са съществували в СССР, за да се въстанови космическия отрасъл и излезе от кризата, за буржоазната власт в Русия е невъзможно, защото за това е нужно да се унищожи главното – това, за което днешните господа настояваха по време на Перестройката – частната собственост, основа за всяко лично обогатяване. Затова от кризата са се опитвали и опитват да излязат така, както позволява капитализма с неговите утопични илюзии, че "пазара сам всичко ще отреагира" и "частната собственост е панацея от всички беди". 

С заявлението на Медведев, за централизацията на ефективната раздробеност, можем безусловно да се съгласим, но възникват цял ред от въпроси към руското правителство.

Защо в такъв случай преди 2 години, през 2013 година, е било направено всичко обратно – разделили централизираната структура, влошавайки ситуацията в руската космонавтика, която и така била не радостна? Правителството, едва днес разбрало, това което е доказано милион пъти и в теорията и на практика, че едрото производство винаги е по-изгодно от дребното, а плана е по-ефективен от пазара?

Осъзнава ли Медведев, че това заявление е признание за принципната порочност на цялата проводима до сега в страната от буржоазното правителство икономическа политика? Че тя закономерно е дала именно този резултат, който и може да се получи – дълбока икономическа криза в страната (не само в космическия отрасъл! положението на нещата в космонавтиката е отражение на това, което става в цялата икономика на Русия), фактически пълен разгром, разруха, катастрофа, която да се преодолее в условия на капитализъм е невъзможно?

Отговори на тези въпроси ние не очакваме, а те са очевидни за всички, които са способни да мислят и гледат с открити очи на ставащото, не заривайки глава в пясъка. За нас е съвършено ясно едно, че работите по обновения "Роскосмос" ще станат окончателен разгром на руската космонавтика, затова неслучайно на "Роскосмос" принципно сменят статуса. От агенция, като орган на изпълнителната власт превръщат "Роскосмос" в държавна корпорация  - формално нестопанска структура, но на дело комерческа, или нейната единствена цел на функциониране – печалба и само печалба. При това контрола на държавната корпорация от страна на държавата е минимален. "Особеностите на статуса на държавната корпорация се явява съществено малкия контрол от страна на държавните органе, слаби изисквания към разкриването на информацията за своята дейност["2].

Какво означава това? А това, че руската космонавтика смятат да приватизират! Тази реорганизация е способ да се разпродаде в частни ръце това, което още в страната е останало неразпродадено – нейните драгоценни и уникални предприятия. Може да не се съмнявате, че в скоро време в "Роскосмос" държавна собственост на РФ ще остане само нищожна част, а голяма част от тази "държавна кооперация" (или целия бивш съветски космос!) ще принадлежи на "делови партньори" от Запада, пред  които руската власт трето десетилетие угодничи с всички сили, прикривайки разпродажбата на бившето народно достояние с мантра за руска държавност, великоруски патриотизъм и т.н.


 


[1] http://south-worker.com/ocherednaya-reorganizaciya-kosmicheskoj-otrasli/

[2]https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_(%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0_%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B9_%D0%B2_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8)




Гласувай:
1



1. nikikm - Както винаги,
25.12.2015 22:01
богатите т.е. евреите ще купят и притежават всичко!Всъщност то и сега е така,руснаците всуе се радват,че са велики,всъщност са само вол,когото хранят, за да оре! Крава,която хранят заради млякото и я доят до кръв! Накрая и кравата и волът ще отидат за месо,със съзнанието,че са велики!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660316
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031