Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2016 14:45 - Какви стоки изпълняват роля на пари
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 435 Коментари: 0 Гласове:
0



 10. Какви стоки изпълняват ролята на пари.

У отделните народи роля на пари играели раз­лични стоки. Така например в Древна Гърция и в Древен Рим, у арабските и индийски племена, като пари слу­жели животни. В поемата на Хомер ( преди 2700—2800 г.) се споменава, че оръжието на Диомед е струвало 10 би­ка, а медния триножник — наградата за воина 2 би­ка.

В Древна Рус за пари също се използвали животни. А думата "скот" даже е станало синоним на пари. Съкровищницата се наричала "скотница", а касиерите "скотници". "Скотолюбец" наричали човек, с неудържима страст към печалба.

У някои народи на Африка даже в началото на XX в. за пари служили животните. Известният английски пътеше­ственик Ливингстън разказва, че зулусите, желаейки да разберат богатството на английската кра­лица, питали с колко крави тя разполага.

На латински парите се наричали "pecunia", от латин­ската дума "pecus" — животно. Възникването на думата "ка­питал" също е свързано със значението на животните, като пари. Броененто на животните било по главите, и думата "капитал" про­излязло от латинската дума "caput" — глава (мно­жественно число — capita).

В ролята на пари встъпват и разкошните предмети. У първобитните племена по островите от Тихия океан и у народите на Африка, като пари се използвали ценни мидени черупки. На западния бряг на Африка съществувала детайлно разработена мидена парична система. Единица за мярка служи­ла нишка от 40 каури. Посредтическо звено при об­мяна встъпвала в племената от Централна Африка слоно­вата кост, в Древен Египет — зърно, в Абисиния и Китай — сол, в Монголия — чай. У много народи за пари служили кожи (у скандинавските народи, у индийците в Северна Америка и др.) В Рус кожата от белки до XIV в. се употребявали, като пари.

Благородните метали озпълнявали ролята на пари от най-древни времена. Още в древноегипетското законо­дателство, както и в свещенните книги на Древна Индия и в Библията се,съдържа упоменание за златни и с­ребърни пари. В робовладелската държава Шумер в третото хилядолетие до н.е., като пари се използвали мед и сребро. По това време у фини­кииците, като пари служило златото. А сребърни пари били широко разпространени през второто хилядолетие до н. е. в много страни на Азия (Китай, Иран, Месопотамия и др.).

В средaта нa 60-те г. на миналия век при разкопки в местността Стария Рязан били открити сребърни изделия от XII—XIII в., сред които и сребърнa гривна, използвана по това време, като пари. Сребърни слитъци във вид на пръчки или шестиграни за малки плащания кълцали на части. От тук видимо и дошло името на нашата парична единица — рубла.

Потребностите от развитието на дребната търговия предизвикали необходимостта от малки пари. Родината на монетите се счи­та древната държава Лидия, където за пързи път може би около  VII в. преди н. е. започнали да ги секат. По-късно монети започнали да секат и в гръцкия град Егина. Първият монетен двор в Древен Рим бил учреден в храма Юнони-Монети. От тук и термина "монета" (латинско «moneta»). В Киевска Рус през X в. след н. е. в обръщение била собственна монета.

Злaтотo, като пари започнало да господства в Западна Европа едва в началото на XIX в. В Ру­сия златни монети се сечели още при Петър I, но едва от 1897 г. била установена т. н. мо­нометална система на парично обръщение, т. е. всеобщ еквивалент бил признат само един ме­тал — златото.

Защо златото изместило всички останали стоки?

Това се обяснява с факта, че златото има свойства, бла­годарение на които то е най-приспособено към изпълнението на ролята на пари. Първо- защото има голяма стойност в малък обем; второ- качественна еднородност — всяка част от куса с нищо не се отличава от цялото; трето- делимост на слитъците с голяма стойност и леко може да се превърне в разменна монета за много малки стокови опе­рации; четвърто- добра съхраняемост; пето- удобство при превоз.

Всяка страна има своя парична еди­ница. В Индия — ру­пии, във Франция — франкове, в Германия — марки, в Швеция — крони и т. н.

От къде са дошли тези имена? Няма ли връзка ме­жду наименованията на паричните знаци и историче­ските условия на възникването на парите? Оказва се че има.

Парите, както изяснихме, представляват осо­бенна стока, отделила се в процеса на обменните отноше­ния. За да може те да играят роля на еквивалент, те са­мите трябва да имат стойност. Затова определено количество злата или сребро е могло да съответства на стойността на стоката, на която се обменя това злато или сребро. Видимо затова имената на много монети произлиза от имeто на тежести.

Английският фунт стерлингв означавал фунт сребро (libra), затова и се обозначавал с буква "L". Името на италианската лира също произхождало от думата "либра" — единицата за тежест на римляните. У римляните била и сребърна монета денарий, равноценна на 10 фунта мед ("дена­рий" от латинското "по десет"). Динар — златна мо­нета на средновековния арабски Изток — получила своето име от видоизменения римски денарий. Драхма — гръцка монета — в превод означава сноп (теглителна единица от времето на Древна Гърция).

Думата "рубла" (известно от XIII в.) е възможно да произхожда от думата "пън", защото рублата, като парична единица бил част от сребърен слитък с тегло от 1/2 фунта. Поло­вината се наричала полтина, а четвърт — четверта­к. Медта е по-евтина от среброто. Затова медна монета от 1 руб., сечена в периода на царстване на Екатерина I, тежала 1 кг 640 г.

Името "долар" произлиза от талер — голяма сребърна монета, използвана на пазарите в Холандия, Унгария, Германия. А самата дума "та­лер" — съкратено име на рудници в Чехия — loachimsthaler, където се добивала през XVI в. суровина за паричния материал.

Далее




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1689186
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930