Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 04:44 - Имиграцията: политически спекулации и реалност
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все повече задълбочаващите се икономически проблеми, с които се сблъскват гражданите на САЩ, заставя политиците да измислят причини, обясняващи ги и да предлагат методи за отстраняване на тези причини, заработвайки на тях точки. Двете водещи партии в САЩ, които днес издигат кандидати на пост президент и така или иначе, имат поддръжката на електората на САЩ, спорят в своите предизборни  кампании на въпросите зза разрешаване проблемите на нелегалната имиграция.

Такa например един от популярните кандидати за поста президент на САЩ, представител на партията на републиканците, миллиардера Доналд Тръмп практически напълно обхванат от демагогия, насочена към нелегалните имигранти. По неговите думи, те се явяват "престъпници и лъжци", които пресичат границата за да заемат работните места на американците, или да извършват различни правонарушения.

Това звучи особенно лицемерно на фона на това, че Тръмп сам е използвал евтин труд на имигрантите. През 1980 година, полската компания “Kaszycki & Sons Contractors”, като подизпълнител на Доналд Тръмп, използвал около 200 работници от Полша за строителни работи. При това, много работници нямали права на работа в САЩ. За да изпълнят проекта в срок те били принудени да работят 7 дни в седмицата по 12 часа. При това много работници така и не получили заплата за своя труд, макар че работили в тежки условия — нямащи защитно облекло и постоянно подлагайки своя живот на опасност. Да се жалват им било забранена поради заплаха от незабавна депортация.

По-късно Тръмп заявил, че не знаел за това, което е станало тогава. А съвсем неотдавна Тръмп признал на всеослушание: "Аз наемам хора. Те ми правят уеб-сайт. А това ми струва 3 долара."

image

Имигрантите-мексиканци получават от Тръмп повече от другите. Какво означава неговата знаменита фраза: "Те носят със себе си наркотици, престъпност, те са насилници, но някои, аз предполагам са добри хора".

Единственните мерки по пресичане потока от имигранти, по мнението на Тръмп, може да стане: "издигането на стени"  със средствата на конфискувани от нелегалните работници стоки  и връщане на всички нерегистрирани чужденци.

Трябва да се забележи, че в последно време имигрантите-"мюсюлмани" също са обладани от подобно внимание от Тръмп. Такава позиция, макар и не в такава рязка форма е  свойственна на целия републикански лагер от политици.

Представителите от партията на демократите заемат диаметрално противоположна позиция по отношение на нелегалните имигранти. Тяхната цел — да получат поддръжка от националните малцинства и цялата либерална общественост, която е настроена по-благосклонно по отношение на дошлите от другите страни. Сегашният президент Барак Обама в последните месеци на своето управление даже отиде на такава решителна стъпка, като издаване на президентски указ (той има силата на закон и не изисква одобрение от Конгреса) по отношение на почти 11 милиона нерегистрирани имигранти, които при встъпване в сила на закона могат да избегнат депортация. Републиканцте са оспорили този указ, и в началото на юни Върховния съд на САЩ предстои да се произнесе по това решение.

Но представителите и на двете политически групи признават, че нито депортацията, която впрочем е невъзможна в сила на ограничените ресурси, нито на амнистията на нерегистрираните имигранти, няма да решат проблемите на имиграцията, като цяло. Това е така, защото докато нелегалната имиграция и създава определени икономически проблеми, тя сама, всъщност се ползва от собствениците на компаний в САЩ, които изгодно наемат нерегистрирани чужденци — защот так получават максимално възможна печалба.

Всъщност нелегалните имигранти, изпитващи крайни лишения в своите страни са готови да работят за много по-ниски заплати, отколкото американските граждани. Тъй като 7 долара на час се явява пределна мечта за мексиканците, които в собствената им родина получават 73.04 песо на ден, което съответства примерно на 4.20 долара на ден.

Населението на Мексико неформално се състои от социални слоеве, с произход в колониалното минало на страната. Първите— коренните индианци със свойствените черти на външността им, а така също езикови и културни традиции; втората група — това са съхранили своите традиции и външност коренни индийци, но владеещи испански език; и накрая трета група — хора с европейска външност и култура, говорещи изключително на испански. Третата група представлява най-състоятелния слой от населението, в това време първата е най-малообеспечената. Хората, принадлежащи към първата група са подложени на голямо угнетение, насилие, дискриминация; те често са неграмотни; техния труд е оценен извънредно ниско, при това те нерядко работят по 11 часа 6 дни в седмицата. Напълно е разбираем стремежа на много от тях да осигурят най-добро бъдеще на своите деца, което и кара да пресекат границата в търсене на работа.

image

Докато печалбата се извлича за сметка на присвояването на незаплатения труд на наемните работници, проблема с имиграцията в рамките на капиталистическото общество е неразрешима, защото ниската изработена заплата от имигрантите е изгодна за капитала — тя му позволява да получава висока печалба и неизбежно води към кризи на свръхпроизводство. Буржоазните политици ловко винят в това нискозаплатените имигранти, които, както те казват, отнемат работни места от гражданите на САЩ и способстват за намаляване нивото на минимално заплатения труд в страната, не осигурявайки от това самата достатъчна покупателна способност на гражданите на САЩ. Но те не казват факта че самите работници-имигранти, получавайки копейки за своя нелек труд, могат да си позволят за себе си да удовлетворят само най-минималните свои потребности, а цялата изгода от техния труд отива само за капиталистите.

OV

Источники:

https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2015/06/16/full-text-donald-trump-announces-a-presidential-bid/

http://www.nytimes.com/topic/subject/illegal-immigration

http://www.latimes.com/nation/la-na-guest-worker-20130331-dto-htmlstory.html

http://thedailybanter.com/2015/06/10-quotes-from-donald-trumps-speech-that-show-hes-totally-ready-to-be-president/

http://www.tradingeconomics.com/mexico/minimum-wages

http://www.theguardian.com/cities/2015/nov/10/mexico-city-domestic-workers-life-lesser-person

http://www.nytimes.com/1990/07/13/nyregion/trump-says-he-didn-t-know-he-employed-illegal-aliens.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1675230
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930