Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2016 14:08 - "Цифровото неравенство" не се отстранява
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
0



 Капиталистическата криза продължава, а значи капиталистите (по-точно, монополистите, защото у нас капитализма е монополистически) се опитват да внедряват механизми за съхранение на своята печалба. Това го правят разбираемо, за сметка интересите на обикновенните трудещи се. А как иначе? У нас ето вече четвърт век е дикатурата на капитала, а не работниците.

Държавната корпорация "Ростелеком", по съвместителство — монополист на руския пазар на съобщения, задължила операторите на комуникации (сред които и "Почта России"), от 11 юни 2016 г. закрива пунктовете за коллективен достъп (ПКД) в интернет. ПКД — това е работно място с компютър, някои и с периферий (принтер и др.) и достъп до интернет. Ползването на такъв ПКД може всеки гражданин за определена сума.

Ако за населението на големите градове закриването на ПКД ще стане безболезнено (в краен случай алтернатива може да стане всяка библиотека където също така има "общ достъп"), то обитателите на малките населени места такава стъпка на монополиста основателно ще попари надежните им — в малките градаве и села за много граждани този "компютър в пощата" служи за единственна възможност на връзка с глобалната мрежа.

Днес в РФ има около 21 000 ПКД (основно в отделенията на "Почты России"), разположени в населени пунктове с население над 500 човека. За населени места където живеят под 500, правителството нехае. Какви ПКД? Там и медицински пунктове с идването на "пазара" не останаха — неизгодно е. А изгодата — това е единственото, което вълнува капиталиста. Нашата държава и е съвокупен капиталист, и то, както и отделно взетия олигарх, го вълнува изгодата, а не ръста на благосъстоянието на простите трудещи се, както се е вълнувала държавата при социализма.

За eксплoатацията на тези ПКД Ростелеком изправно плаща на "Почте России"  (в 2015 г.  заплатил 2,124 млрд руб.). Парите за това "Ростелеком" дава на държавната агенция "Россвязь", която ги взема от фонд, където всички руски комуникационни компании отчисляват 1,2% от своя оборот, т.е. в края на краищата — от джоба на народа.

Официалната причина за ликвидация на ПКД: недополучени в 2016 година от "Ростелекомом" средства от "Россвязи" и информация от министъра на съобщенията Никифоров за това, че в 2016 г. "Ростелеком" няма да получи от федералния бюджет 6,9 млрд рубли по контракт на отстраняване на цифровото неравенство".

Получило се е че под еткета "РФ" едни богати (Россвяз) кръстосали шпаги с други богати (Ростелеком), за правото да вземат една купчина с пари събирани от операторарите на мобилни връзки, които от своя страна ги вземат от трудещите се. Разбираемо е че Ростелеком пречи на възложената на него миссия по внедрение на проект "услуга за универсална връзка"  и "отстраняване на цифрово неравенство". Разбираемо е че при кризи, магнатите се борят за печалби, а държавата им пази сянка, защото защитава интересите на господстващата класа от капиталисти от работническата класа. А всичко останало не го вълнува. Над трудещите се може да ни наказват, защото си искаме заплатите  (виж. статията на РП-Информ  "Не искаш да работиш безплатно? Получаваш глоба!"), а с буржоата постъпват по друг начин.

Корeните на днешното искане на "Ростелеком" по плащането на милиарди лежат в 2003 г. ,  когато лобиращите за интересите на олигарсите "слуги на народа" приели поправки към закона "За съобщенията", които предписвали да се постави таксофон и да се установят ПКД с интернет в населените пунктове (целия текст е даден накрая — *).

Вече в  2006 година всеки може да види как  в цяла Русия се появяват даже в най-малките села, телефонни апарати с ярък цвят. Такъв разкош, особенно с отчитане на честите ремонти след нападение от вандали, във века на всеобща мобилна връзка ще ви се стори странен.

Парите на телефонизация в цялата страна буржоазията събирала ежегодно от всички оператори на мобилни услуги — допълнителен налог, койте е бил 1,2% от оборота, всъщност тези проценти плащали самите ползватели, тъй като точно тогава цените се вдигнаха. За седем години са монтирани над 148000 таксофони и над 21500 пункта за колективен достъп до интернет. Кой се явява основен получателе на парите, събрани от операторите, да се сетите не е сложно —  90,9% от всички таксофони са били установени и обслужвани от "Ростелеком" и неговите дъщерни компании. На тях е била разработена и "единна карта за заплащане" на универсални мобилни услуги (картите ЕТК със син цвят, с помоща на които  може да се позвъни от таксофоните). Те се вземали от "Почте" за 50 или 100 рубли, с лимит от минути по "социална" цена — от 40 копейки до 1,5 рубли за минута. Но производството на всяка карта струвало 36 000 рубли(!). В края на краищата, Министерството на съобщенията сваля програмата за "оранжевите таксофони", които били установени в цяла Русия. На инсталиране и обслужване "услуги за универсално свързване" били похарчени около 80 млрд. рубли, голяма част от които от "Ростелеком". интерсното е защо се демонтират всички таксофони за сметка на държавата, или за сметка на вас и нас, а основния подизпълнител по демонтажа се оказал същия този "Ростелеком". А налогът на в 1,2 %, събираем от мобилните оператори за попълване на този фонд за Ростелеком,  никой не отменял, той също така се събира— за "Ростелеком", само че сега за прокарване на оптични кабели. Имащият опит дава известна представа за това, колко този проект ще струва на обикновените трудещи се в РФ и как това ще се претворява в живота.

Монополистите, защитавани от държавния апарат и в кризи и без кризи паразитират на трудещите се. На някой милиардите от печалбите да съхрани, а други децата си в училище не могат да изпратят. Ето това е чудовищната реалност на капитализма.

Н.Н.

 

*http://rg.ru/2003/07/10/svjaz-dok.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687042
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930