Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2016 22:39 - Победа на работниците във "Verizon"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 367 Коментари: 0 Гласове:
0



 Най-мащабната с 2011 година стачка в САЩ завърши в полза на работниците в комуникационната компания “Verizon Сommunications”!

Протестите, обхванали много щати в САЩ завършиха след като ръководството на компанията се съгласило със създаването на 1400 допълнителни работни места в службата по поддръжка на клиентите, премахна програмата по наем на външни подизпълнители и удължила договорите, по които на работниците се гарантира покритие на медицинските страховки и отчисления в пенсионните фондове. И още при подписване на нов договор на работниците е гарантирана едновременна премия в размер на 1250 долара и постепенно повишение на заплатите с 11% в течение на следващите четири години.
Стачката на работниците във “Verizon” продължи 45 дни. В нея са приели участие около 40 хил. човека.

Успехът на стачката е бил осигурен от високата солидарност между работниците — те категорично се отказали да отидат на работа, независимо от оказания им натиск, от който ръководството на компанията било принудено да вземе временни сътрудници, нямащи достатъчна квлификация. Те, встъпили в роля на щрейкбрехери, просто не се справили с поръчената им работа. Клиентите рязко показали своето недоволство, в резултат на което компанията започнала да търпи загуби. Печалбата на “Verizon” станала значително по-ниска отколкото печалбите на другите два монопола на пазара на комуникация. Компанията сериозно започнала да губи пазарен дял.В такива условия ръководството просто не могло да не отиде на отстъпки.

Както е казал Президента на профсъюза “CWA” ( Работници в комуникациония отрасъл на САЩ) Крис Шелтън: “Това съглашение е победа за семействата на трудещите се в различните ъгли на страната, а така също подтвърждава могъществото на работните хора.”

Съвершенно правилно твърдение! Сплотеността в редиците на работниците и умелата тактика на профсъюзите позволили на трудещите да постигнат значителна победа, независимо от всички опити на ръководството на компаничта всячески да противодейства на това.

Но победата на работниците стана толкова бързо, и толкова значителна, заради солидарността на работниците разпространила се не само на работниците от една компания, защото стачкуващите са били поддържани от цяла работническа Америка. Капиталистите нищо не могли да сторчт, когато работниците от “Verizon” били поддържан от техните другари от двата други големи телекомуникационни компании в страната, също отказали се да работят и заявили своите искания пред своите работодатели. А временните работници в знак на солидарност със стачкуващите се отказали да заемат местата на своите стачкуващи другари по класа, както това са правили руските работници преди Революцията.

O.V.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1679445
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930