Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2016 08:13 - САЩ-изход от кризата не се вижда
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди няколко дена президента на САЩ Б. Обама, в реч пред жителите на град Елкхарт щата Индиана, заявил: “По всички икономически показатели икономиката на САЩ днес се намира в най-добро положение, от когато и да било”. Но отчета на Бюрото по Трудова Статистика на САЩ, коъто бил обнародован преди броени дни за съжаление, не подтвердил това смело изказване на президента.

Съгласно този отчет в май месец били добавени едва 38 000 нови работни места, което се явява най-ниския показател за последните шест години. Освен това, независимо, че всички централни средства за масова информация в САЩ радостно съобщили за падането на официалното ниво на безработица до 4.7 процента, особенни поводи за радост у американските трудещи се няма. Работата е в това, че по данни на Бюрото на Трудовата Статистика, трудовато армия на САЩ за първи път от 38 години е 62.8% от цялото трудоспособно население на САЩ. Това означава, че много от тези, които в миналото са се опитвали да намерят работа, сега са се отчаяли и повече официално не се числят, като безработни.

Още една тенденция, която се отличава със значителен ръст — това е частичната заетост (фактически безработица, само че скрита). Този вид заетост не дава никакви социални гаранции: хората са принудени самостоятелно да плащат медицинската застраховка и нямат увереност, че такава работа ще им донесе доход в близко бъдеще. Между другото, числото на частично трудоустроените е нараснало от 10.1 до 15.8% за последните 10 години, а 32 процента от такива трудещи се са принудени да работят на две и повече места, за да вържат двата края.

По данни на отчета, само за миналия месец 15 000 работници са се лишили от работа в строителния сектор, 11 000 в сферата на добива на природни ресурси и дърводобив и 10 000 — в областта на промишленното производство. Що се отнася до добавените работни места — това основно е нискозаплатена работа в сферата на обслужването.

Не е удивително, че при това положение 95% от ръста на увеличение на доходите се падат на 1% от най-богатите граждани на САЩ, докато дохода на останалите 99% паднал на десетки хиляди долари.

Още един неутешителен показател, който упорно противоречи на заявленията, за това, че икономиката на САЩ процветява — това е нивото на смъртност. Този показател се увеличил за първи път от 2005 година.

Главните причини за смъртта са:

  • болести на сърцето, фактор на развитие, който по данни на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, служи излишното тегло породено от употреба на евтини за производство, нискокачественни хранителни продукти, произвеждани и продавани в целия свят от продоволственните монополи;
  • смърт от предозировка с наркотици и самоубийства. Не е трудно да се досетим, че употребата на наркотици и самоубийствата едва ли се явяват резултат от оптимистично настроени маси.

Като цяло отчета още един път подтвърждава това, че независимо от всички отчаяни и достигащи до абсурд опити на правителството на САЩ, както и на другите капиталистически страни да заявяват, че капиталистическата икономика процветява, такива твърдения нямат под себе си никаква основа. Както и да се опитват главите на правителствата на буржоазните държави да ни прокарват статистическите данни с положителни показатели, то информацията за реалното състояние на данните, показва отчетливо, че капиталистическата икономика се намира в поредна дълбока криза, която, впрочем се явява закономерно и систематическо явление, характерно за капиталистическата система, основното противоречие което се състои в общественния характер на производство, противостоящ на частната форма на присвояване.

О.V.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681430
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930