Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2016 13:43 - Нова масова стачка в САЩ
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След като десетки хиляди сътрудници на “Verizon Communications” доказали, че настойчивостта и солидарността на работниците носи ефективни плодове в борбата за своите права, в САЩ се надига нова стачка — сега на работниците от сферата на обслужването.

Сега над 5000 члена на профсъюзите — работниците в универсалните магазини “Macy’s” в района на Ню-Йорк единогласно гласували да не отидат на работа на 15 юни. Това е деня, когато изтичат техните договори. Както и в случаите с “Verizon Communications” работниците в магазините са изправени от урязване на социалните гаранции, в това число намалено покритие на медицинската затраховка. Също така компанията принуждава своите работници да работят на непълен работен ден. При непълна заетост работодателя не е задължен да покрива застраховката или да заплаща дните по болест. За това пък през последните години за работниците в магазините на дребно е станала норма  работата по праздници.

Работниците организирали предварителна акция на протест в района на Хералд-Скуаер в Ню-Йорк. Това е площада, където традиционно се провежда парада за Деня на Благодарността, ежегодно организиран от “Macy’s” от 1924 година. Този парад има важно значение за компанията, защото след Деня на Благодарността следва “черния петък”- деня, когато различните магазини на дребно организират разпродажби, които са известни на цял свят от видеообмена, изображаващ хората, биещи се за стоки, които   даже не са им нужни. Всичко това е резултат от умели маркетингови кампании провеждани от капиталистите.

Macy’s е една от големите и стари вериги да търговия на дребно в САЩ. Основана е в 1858 година. Магазините от веригата са ориентирани на търговията с дрехи и обувки, но в тях се продават и мебели, стоки за дома, килими, украшения, козметика.

Първото тримесечие на 2016 чистата печалба на компанията е била $10.58 млрд. Но това е почти на 700 милиона долара под показателите от първото тримесечие на предишните три години. “Macy’s”, както и се предполага е капиталистическа компания, решила да намали разходите за сметка на работниците. Но въодошевени от победата на работниците на “Verizon Communications” -работниците от “Macy’s” при поддръжката на местното отделение на профсъюза на Работниците в Универсалните Магазини не желаят да отстъпят пред работодателите. Още повече че представителите на профсъюза на CWA (Работниците в комуникационния отрасъл на САЩ) и IBEW (Междунационалното братство на електротехниците), които удържали победа над могъщия монопол в сферата на комуникацийте “Verizon”, оказват всяческа поддръжка на своите другари в сферата на обслужването.

O.V.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680214
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930