Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2016 21:37 - Транс-тихоокеанско партньорство- нова заблуда за трудещите се
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дванадесет страни от Тихоокеанския басейн, включително САЩ, още през февруари 2016 подписаха договор за Транс-тихоокеанско Партньорство (TPP — международна търговско-икономическа организация, целта на която се явява създаване на зона за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион), но на този момент този договор е далеч от встъпване в сила, защото за това се изисква одобрение от Конгреса на САЩ и съответните законодателни органи на страните-участници.

Администрацията на днешния Президент Обама и Търговско-промишлената палата на САЩ се явяват главни привърженици на този договор.

В случай на ратификация на този договор за свободна търговия ще се установят задължителни правила за 40% от световните търговски операций. САЩ са участвали в преговорите по този договор в течение на осем години. Сега, когато договор по него е достигнат, да се измени неговия  характер е практически невъзможно.

Ратификацията на този договор се очаква в периода от ноември 2016 до януари 2017 г. Профсъюзите в САЩ изказаха по този повод сериозна загриженост.  Работата е в това, че след ноември 2016 година ще стане известен новия Президент на САЩ и той ще има всички пълномощия за да приеме това политически непопулярно решение. Ще се измени към това време и състава на Конгреса. И всичко това ще увеличи шансовете на това, че договора с ТРР ще бъде ратифициран.

Защо се боят профсъюзите? Защото след ратификацията на трудовите стандарти за страните-участници в договора ще паднат до такива нива, че минималната работна заплата може да падне до 1 долар на час, докато работния ден може да продължи до 24 часа (!). Съдбата на самите профсъюзи също е поставена под съмнение — такива са драконовските условия по това съглашение.

Разбираемо е че в условия на империализъм всичко това се отразява не само на САЩ, но и на всички останали страни в света. Всички стандарти, които и така не винаги се спазват, ще бъдат практически отхвърлени от капитала и не само в сферата на трудовото право. Например, съдейки по определени пунктове от договора, може да стане възможна продажба на хранителни продукти и медикаменти, които днес се считат за небезопасни за употреба. Така също има всички основания да се предполага, че световните фармацевтични монополи могат да спрат производството на по-достъпните по цена непатентовани препарати в полза на брендовите (а значи и по-скъпите!) медикаменти, което ще повлече след себе си увеличение на цените на лекарстваа и медицински услуги в целия свят.

Oще eдин повод за беспокойство се явява това, че в новото съглашение на TPP отсъстват ограничения, свързани с опазването на околната среда. А до какво ще доведе това отчитайки увеличаващия се апетит на монополите е лесно да се предскаже.

Като цяло, този договор дава пълна свобода за още по-голямо обогатяване на ограничено число световни монополи, а от друга страна, предизвиква влошаване на икономическата ситуация, възникване на нови проблеми в областта на здравеопазването, околната среда и т.н. за цялото останало население на планетата. По оценка на комисията по международна търговия (независима правителственна агенция на САЩ, наблюдаващо импорт, митническите тарифи и влиянието на импорта на американската промишленост), след ратификацията на това съглашение над 128 000 работници се загубят работа, а външнотърговския дефицит ще се увеличи на 22 милиарда годишно.

Във връзка с това по инициатива на “CWA” (Работници в комуникациония отрасъл на САЩ) при среща във Вашингтон с участието на 600 делегата, на която са се обсъждали възможни мерки на въздействие на политическите групи, заинтересовани от ратификацията на този договор. Шанс, че може да се спре ратификацията, има, защото засега много представители на правителството се опитват да си осигурят поддръжка на избирателите по време на предизборните кампании. За своето несъгласие с това съглашение са заявили и представителите на профсъюзите “USWA” (Обединение на работниците в металургията), “Teamsters” (Профсъюза на автомобилния транспорт) и “UAW” (Профсъюза на работниците в автомобилната промишленост)..

OV




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659584
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031