Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2016 22:25 - Развитие на производствени отношения
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Съзнанието на човека е възникнало и се е развивало в процеса на неговата трудова дейност. Именно производителния труд е създал човека. Но той е невъзможен извън колектива, извън човешкото общество. Затова той е невъзможен без връзки и общуване между хората…» (МЛД «Рабочий Путь» — Съзнание- произход и същност).

Трудът е извел човека от царството на животните.

Производителният труд е основа на цялата човешка жизнедеятелност. Без производство няма и потребление — не може да има и човек, като човек. Но хората се трудят не по-единочно. За да произврдат предмет за потребление, хората встъпват в производствени отношения. Производственните отношения това са отношения между хора в процес на производство. Историята знае различни производственни отношения: първобитно-общинни, робовладелчески, феодални, буржоазни и социалистически.

Аз съм разположил производствените отношения отдолу-нагоре — от низши към висши, и сега ще покажа, защо на смяна на низши производствени отношения стават висши:

Човек произвежда, за да потребява. Потребявайки, той е способен да произвежда. В бъдеще същество разумно, човек се стреми да развива производителните сили, за да удовлетвори своите потребности по възможност повече и по-добре. Но, развивайки производителните сили, човек развива и собствените потребности. Така, производството и потребностите, както и процесите на тяхното развитие са взаимообусловени и взаимоизгодни.

Нивото на развитие на обществото се определя от нивото на развитие на производителните сили. Но производителните сили на обществото растат заедно с неговите потребности. Производителните сили съответстват на едни или други производствени отношения, като встъпвайки в тях, хората създават предмети за потребление. Но, развитието на производителните сили се явява процес постоянен,  развитието на производствените отношени се явява процес скокообразен, непостоянен. На определен етап от развитието на производителните сили, производственните отношения остаряват и започват да спират процеса на развитие на производителните сили. Възникват противоречия между растящите потребности на обществото и реалното съществуващо потребление, обусловени от даденото състояние на производителните сили, които не дават да се развиват по-нататък съществуващите производствени отношения.

В класовите общества господстващите класи са кръвно заинтересовани в съхранение на старите производственни отношения, защото ако се заменят с нови, то те ще се лишат от своето господстващо положение — обществото ще се переустрои така, че даден клас ще загуби всички свои привилегии, които са имали място при старите производствени отношения. Такива класи се наричат реакционни класи.

Угнетените класи, които се явяват част от производителните сили, растат заедно с производителните сили, като цяло. Конфликтът, в който встъпват развитите производителни сили и остарялите производственни отношения се нарича революционна ситуация.

На стороне развитых производительных сил выступают угнетённые классы (сегодня — это пролетариат). На стороне старых производственных отношений выступают господствующие классы (сегодня — это буржуазия). Таким образом, конфликт между развитыми производительными силами и устаревшими производственными отношениями находит своё выражение в классовой борьбе — борьбе между прошлым и будущим. Вот, что такое революция!

Ако след осъществяването на революцията в производствените отношения обществото остане класово, а новото постепенно господстващата класа го откъсне от производителните сили в процеса на тяхното развитие и престане да бъде част от него, то става класово реакционно, а угнетения клас — става революционен.

Товарищ Святов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659669
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031