Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2016 06:08 - Енергийният супер пръстен:за капитала печалбата, а за работника сълзите...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 441 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вчера- 3 септември 2016 г., завърши работа  Втория Източен икономически форум. Във Владивосток, където той се състоял, дошъл едрия капитал на Китай, Японии, Република Корея, Индия, Виетнам, Австралия, САЩ, Сингапур и др., за да обсъдят своите проблеми.

Eдин от основните въпроси на форума закономерно бил въпроса за енергетиката — развиващите се страни от Югоизточния Азиатски регион, където днес фактически е разположен световния промишлен център, не му стига енергия. Русия веднага излязла с предложение да продава част от произвежданата в нашата страна електроенергия на тези, които изпитват недостатък, и даже обещала да установи на тази електроенергия конкурентна за Азиатско-тихоокеанския регион цена, зафиксирана за дългосрочен период.

Капиталистическата банда възторжено аплодирала и предложила да се създаде енергетическо суперпръстен, койт да свързва покупателите и потребителите. Президентът на РФ В.Путин веднага одобрил тази идея[1]:"Поддържаме инициативата на компанийте в Русия, Япония, Република Корея и Китай по създаването на енергетически суперпръстен, който да свърже нашите страни".

Доставките на електроенергия от Русия в Япония големите енергийни монополи на Русия ще се осъществяват с разположените в Сахалин Ногликска ТЕЦ, Сахалинска ТЕЦ, строящата се Сахалинска ТЕЦ-2, Южно-Сахалинската ТЕЦ. На капиталистите не им е жал да си поделят и мощностите в редица континентални руски електростанций — главното е паричните реки да текат в техните джобове.

Какво означава това?

А това, че всички тези приказки за "изправянето на Русия", "импортозамяна" и развитие на промишлеността, които последните години хранеха работническата класа в нашата страна е подла лъжа от първата до последната буква! Руските капиталисти и тяхното правителство не искат да стартират в страната производства — те са напълно доволни, от страната, като служеща, колония, която зависи от всеки и от всичко — от всеки, който произвежда нещо. Те, както и предишните 25 години руски новопоявил се капитализъм — продължават да разчитат само на експорт на суровини. Преди основните видове експортирани суровини бяха нефт и газ, а сега и електроенергия, защото с нефта и газа не стана — "деловите партньори" (те са непримирими конкуренти!) затегнаха аппетитите на Русия.

За работническата класа това означава, че надежда на подобряване на своето положения у него няма. Промишленост, производство капиталистите в Русия няма да развиват, а видимо в бъдеще ще продължат да я съкращават. Това означава, че работните места в страната ще стават още по-малко и стотици хиляди работници, а след тях и служещи, интелигенция, ще останат без работа,без никакви средства за съществуване. Даже ако капиталистите построят електростанции, за да увеличат потока от експортни постъпления — това няма да подобри ситуацията с безработицата. Електростанциите за своето обслужване изискват неизмеримо малко число работници в сравнение със среден завод, където са заети хиляди работници. 100 работни места ще създадат, но десетки хиляди ще съкратят — ето каква е перспективата у нашия трудов народ, благодарение на старанията на руския капитал, напълно ориентирал своята дейност на експорт!

Електроэнергията е кръвта за промишлеността и селското стопанство. Това е залог за благосъстоянието на народа, защото от нея се произвеждат материални продукти, както промишленни, така и селскостопански, които по-късно се използват от всички. Не случайно едно време болшевиките, намиращи се в на-тежки условия — гражданска война, чуждестранна интервенция, разруха, глад — намерили способи и средства за да построят електростанции и даже разработили гениалния план ГОЕЛРО, реализацията на който и позволило след това СССР да се развие в промишлено отношение напред, задминавайки най-богатите капиталистически страни в света. Към 70-80-те години в СССР била създадена уникална система за осигуряване на цялото народно стопанство на страната и части от страните на социалистическото съдружество с електроенергия — Единната електроенергийна система (ЕЕЕС) СССР.

Но дошлите в резултат от контрареволюцията на смяна на социализма капитализъм унищожил това велико достояние на съветския народ. За световния капитал съветската ЕЕЕС била опасна — тя давала техническа възможност за възраждане на съветската страна. И той започнал да унищожава социалистическитее производителни сили, многократно превъзходящи капитализма и технически, и научно. ЕЕЕС била разрушена — разделена на няколко части и завладяна от новопоявилите се капиталисти в частна собственост. Като единно цяло тя престанала да съществува. А новите и стопани се стремили да вземат от своята собственост по-висока печалба, вдигайки цената на производимите от бившите съветски електростанции продукт — електроенергията. В това число и защото бившата социалистическа промишленост, успешно работела в СССР, станала изведнъж "неконкурентноспособна" — такава я направили самите жадни частни собственици! А се разплатили за това работниците, които били изхвърлени навън от закритите "неконкурентноспособни"  заводи и фабрики.

Ценноста на електроенергията за новопоявилата се буржоазия винаги се е разбирала много добре. Тя започнала да я продава зад граница, лишавайки от възможност да работят своите собствени руски предприятия, които не могли да платят толкова, колкото платили чужденците.

Сега, анализирайки новите капиталистически инициативи по създаването на енергетичния супер пръстен в Азиатско-тихоокеанския регион, ние виждаме продолжението на тази самата политика — политика на унищожение на икономиката в нашата страна и съзнателното разорение на нашия народ!

Загубили доходи от продажбите на нефт и газ (заради падането на цените на световния пазар във връзка с икономическата криза) нашите "енергетични крале" се опитват да наваксат изпуснатото с продажбата на електроенергия зад граница. А за това, да развиват собствена промишленост и селско стопанство, те даже не мислят!

В интерес ли трудового народа России такая политика нашего правительства?

Разбира се не! От печалбите на олигарсите нашите работници не получават и копейки. И този супер пръстен тях по-богати няма да ги направи, напротив — отново ще нарастнат цените на електроенергията, ще се увеличи безработицата, защото да се продава енергия зад гроница ще стане по-изгодно, отколкото да се снабдява с нея руските предприятия и население.

Такава антинародна политика е необходимо да се смени — тя води страната и нашия народ към катастрофа. Но да направи това може само работническата класа, когато тя отново вземе властта в страната в свои ръце.

Надявайки се, че може как да не се мине през това е глупаво — буржоазията винаги се стремила и ще се стреми към печалби, как да се получават те им е все едно, даже и чрез разпродажба и унищожение на страната и нейните богатства.

С.Агапченко

 

[1] https://news.mail.ru/economics/26990305/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658885
Постинги: 2345
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031