Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2016 05:41 - Буржоазните избори и техния бойкот
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На всички вече им е известно, че в тази година броя на гласоподавателите в сравнение с 2011 година рузко падна. Например, в Санкт-Петербурге той малко над 16%. А това означава, че руската работническа класа започва да прогледа и вече не вярва в лъжливите обещания на буржоазията. Преди пет години кризата още не се беше изразила така остро (макар че е необходимо да кажем, че тя продължава пермаентно още от 2008 година), държейки се на относително високите цени на нефта, и затова у руските трудещи се още съществувала няаква илюзия за буржоазна стабилност. Но с падането на цените на нефта всички илюзии паднаха и те започнали да разбират, какво е това буржоазен строй и буржоазни избори.

Но тук някои политически деятели надигат вой, че трудещите се са такива глупави и пасивни, че те не проявяват своята гражданска позиция и така самите избират лошата власт.

Какви лицемери са тези деятели!

Те самите прекрасно знаят, че в резултат на изборите е невъзможно да се промени общественния строй (а и не им трябва, защото всички те са горещи привърженици на "пазара", или на капитализма). Изборите не трябва да се разбират, като смяна на "лошия" капиталист с "добрия", защото всички капиталисти по своята същност са еднакви и всички са еднакво враждебни на работническата класа. Защото даже ако човек сам по себе си е добър, то ставайки капиталист не може да не стане експлоататор. Главният закон на капитализма е закона на конкуренцията, който неумолимо диктува: ако не изядеш своите конкуренти — тебе ще те изядат и други варианти тук няма. Тук вече не е до сантименталности и благодушие, тук вече няма място за порядъчност, нито човещина, или състрадание. Защото в капиталистическата конкуренция преживява най- непорядъчния и циничен, най- жестокия и безчовечен.

Ето защо и трудещите се и решили да бойкотират днешните буржоазни избори – защото те не са слепи и глупави, те все по-добре разбират, че изборите са някакъв цирк. Буржоазните избори са нужни само за да се покажае формално закоността на властта, за да рикрие своята диктатура със смокиновото листо на парламентаризма. Но ако положение съвсем се влоши, буржоазията може просто да ги отмени.

Преди няколко месеца в Абхазия трудещите се също бойкотираха изборите и даже с още по-добър резултат — на изборите се явили само 1-2%. Браво братя-абхазци!

Руските трудещи се засега изостават, все още не добре осъзнали своето положение, както абхазците, но  са близо. На тях вече им е писнало, че след изборите "народните избранници", избрани от трудещите се, повишават цените на ток, съкращават заплатите, увеличават пенсионната възраст, закриват училища и болници, и т.н. Всъщност никой не е изгарял с особено желание да ги избере– а те просто се назначавали отгоре от монополистите. И тук става разбираемо – побеждава на буржоазните избори този, в който са вложени най-много пари. У когото са повечето пари – той и ще преведе своя кандидат. Това означава, че депутати стават представители на едрия капитал. И действат те именно в интерес на финансовия капитал – помагайки му да укрепне своята власт над работниците и още повече да усили гнета и експлоатацията.

Затова всеки комунист трябва:

  • Първо- сам да призовава трудещите се към бойкот на изборите. Да разяснява на трудещите се с всички способи, чрез устна и печатна агитация, че отдавайки глас за всяка от съществуващите партий не само че е безмислено, но и вредно, защото това означава да се укрепи вярата в буржоазните избори, укрепвайки парламентарните илюзии.

Да се указва на трудещите се единствения правилен път – пътя на класова борба за унищожаване на властта на капитала и построяването на комунистическо общество.

  • Второ — призоваваме всички наши привърженици устно и печатно да агитират за бойкот. Да помагаме за това на нашите привърженици с всичко, което е по нашите сили: да приготвяме за тях на агитматериали (статии, листовки, брошури, аудио и видеоматериали), да им помагаме със съвети, пропаганда, да ги ободряваме, предпазваме от грешки.

Да обръщаме особенно внимание на нашите привърженици на факта, че агитирайки за бойкот и разобличаване на безполезността на изборите, задължително е нужно да се указва верния път – пътя на класовата борба за освобождаване на труда от властта на капитала, за установяване на пролетарска диктатура.

Вдигайки работниците на на бойкот, трябва да им се обясни, какво трябва да правят, ясно и разбрано да им се каже, какво ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ. Ние винаги трябва да разкриваме пред тях първостепенната задача на работническата класа – унищожаване властта на капиталистите и установяване власт на работническата класа.

 

М. Енот




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691149
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930