Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2016 15:09 - Бедността в Русия, която е трудно да се скрие
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 736 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ние отдавна с;е свикнали на буржоазните лъжи, но понякога буржоазията се принуждава да говори истината. Разбира се не цялата — много от нея е с уговорки, изкривяване на фактите и т. н. Случва се това крайно рядко и само когато буржоазията се събира в тесен кръг да обсъди своите дела и проблеми, по-далеч от слушащи уши, когато проблема става толкова явен и неприкрит, че да да се обърне и замълчи просто е невъзможно. Тогава буржоата, стискат зъби, за да не признаят истината.

Така се случии на инвестиционния форум "Сочи-2016", където се събрали големите руски и чуждестранни капиталисти да обсъдят своите буржоазни дела. Вице-премиерката Олга Голодец признала, че в нашата страна от 2014 година устойчиво расте бедността. При това тя поразява именно работещите хора, които по принцип не трябва да бедстват — защото те получават заплата! Голодец отишла и по далеч в своите откровения, като признала, че причината за бедността се заключава в това, че заработената заплата на трудещите се е значително по-ниска от реалната цена на труда. (Това, че буржоата навсякъде говорят за "цена на труда", а не за стоката работна сила, както трябва да се нарича това сега няма да обсъждаме, за това добре е написал Маркс, а кратко може да се прочете тук.)

Днес на руския пазар 4,8 милиона човека работят на минимално заплащане на труда. МРЗТ в Русия е едва 7500 рубли. Получава се че почти 5 милиона трудещи се получават мизерна заплата, на която е невъзможно да преживееш.  Ако към тази цифра добавим и членовете на техните семейства се получават 15 милиона човека. Тук може и е нужно да се добавят и пенсионерите, безработните, инвалиди. И така се получава далеч повече от половината население на нашата страна!

Причините, по които заплатата на работниците е значително по-ниска от реалната "цена на труда",  Голодец, естественно, не казва. Но ние няма да я скрием и ще я кажем честно и пряко — това е капиталистическото производство, като пряко следствие  на частната собственост на средствата за производство. Защото капитала се натрупва от прибавената стойност, която капиталиста с всички способи взема от работниците, не плащайки му огромната част от неговия труд. Самото съществуване на капитала предопределя това, че заплатата на работника е по ниска от реалната цена на стойността на неговата работна сила — способността на работника към труда, това е единственната стока, която лишения от собственост на средствата за производство работник може да предложи на пазара. И колкото по-ниска е заплатата на работницте по отношение към реалната стойност на работната сила, толкова са по-големи капиталите на буржоазията, толкова тя е по-богата. Затова капиталистите постоянно се стремят да засилят експлоатацията на работниците, да им заплатят по-малко, за по-малко пари да им купят работната сила, защото това увеличава техните капитали и им позволява да издържат конкуренцията с другите капиталисти. Ето защо доходите на работниците постоянно падат. И да се спре този порочен кръг е невъзможно с никакви реформи вътре в капиталистическата система. Докато има капиталистическо производство, основано на частната собственост и нацелено на получаване на печалба, работника винаги ще се труди не на себе си, а на капиталиста, а значи ще расте бедността сред работниците, ще расте и социалното разслоение между буржоазията и работниците. Частната собственост на средствата за производство — това е и главната причина за нищетата на работещия човек.

Алексей Живцов




Гласувай:
0



1. ganini - А при социализЪма???
15.10.2016 19:31
Тогава бедността в БГ беше повсеместна! 80- 120 лв. масова заплата. Иди и живей.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659814
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031