Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2016 18:40 - Тръмп или Клинтън-или за работническата класа хрянът и ряпата не са сладки
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 401 Коментари: 0 Гласове:
0



 Гражданинът- дребен буржоа, найй- много от всичко обича своя покой и повече от всичко ненавижда, когато това спокойствие се нарушава. Той се отвращава даже от мисълта за какви да е решителни действия от негова страна, за резки промени, социални разломи и сътресения. 

 

За такава перспектива гражданина винаги с радост прегръща с двете си ръце. Затова и е склонен към религиозност и парламентаризъм – защото те му дават възможност да се надява на подобряване без значителни усилия от негова страна. В първия случай – молейки се един или два пъти на ден – и надявайки се, че бог по твоя молба ще измени света към по-добро. Второ – пускай бюлетина един път на две -три-четири години – и надявайсе, че новоизбрания президент или депутат ще облагодетелства страната. 

И в сила на това гражданина е склонен да придаде извънредно голямо значение на буржоазните избори. Той започва да счита, че това действително е много важно – че е заминал един буржоазен президент, а дошъл друг, че е избран не този представител на буржоазията, а друг.

Ето от какво произхожда сега този наивен възторжен ажиотаж по повод избирането на Тръмп за американски президент. Нашите граждани и в кухните и във висшите ешелони на властта наперено викат, че сега ще дойде не този, като предишншя, че Тръмп е съвсем друга работа, в сравнение с Клинтън.

Ние, съзнателните представители на пролетариата, трябва да разгледаме този въпрос от гледна точка на работническата класа. Може ли от нея да считаме, че Тръмп е по-добър от Клинтън? Че работническата класа от Тръмп следва да очаква особенни благодеяния?

Ако Тръмп, заигравайки с американските работници, казва, че ще върне в страната производството, изнесено в страните от третия свят и така ще създаде нови работни места, ще осигури на хората работа – може ли да му се вярва?

Ако Тръмп, заигравайки си с Русия, говори, че Америка ще се откаже от експансионизма и няма повече да претендива за ролята си на "световен жандарм" — може ли да му вярваме?

Отговорът е – безусловно, не! Три пъти не!

Всичко това са  прекомерни надежди, които нашите граждани възлагат на Тръмп, показвайки едно – те не разбират същността на буржоазната държава и въобще на всяка държава.

Държавата – това е инструмент на господство на една класа над друга. Управлява не човека, а класата.  Те са поставени от управляващата класа начело на неговата държава, държавата на класата – за да действа в интерес на тази класа. Ако те не искат или не умеят да отстояват интересите на управляващата класа, която ги е поставила на тази длъжност – класата ще ги отстрани и замени с други, които искат и умеят да отстояват неговите интереси.

И Тръмп и Клинтън и всеки друг, оказал се на поста президент на американската държава ще е представител на управляващата класа. Tя в Америка се явява едрия финансов капитал, американските монополисти. От тук следва, че и Тръмп и Клинтън и всеки друг ще отстоява интересите на американския финансов капитал, ще служи на интересите на американските монополисти. А интересът на капитала, още повече на едрия, монополистичен, винаги е един – стремеж към печалба, изгода на всяка цена. 

И докато в Америка управляващата класа остава капитала – политиката на американската държава ще бъде винаги една – усилване експлоатацията вътре в страната и усилване на експанционизма извън страната, като няма значение кой управлява тази държава: Тръмп, Клинтън, или всеки друг.

За да се измени политиката на американската държава, трябва да се смени не главата на държавата, не човека, не личността – а управляващата класа.

Когато в Америка се измени общественно-икономическия строй и вместо капитализъм се установи социализъм, когато се смени управляващата класа и вместо капиталисти в Америка управляват работници – само тогава действително ще се измени американската политика. Само тогава Америка ще престане да бъде свръхагресивна, кошмарна, кървава империалистическа монстра, разгърнала страшни войны, убива и граби другите страни.

Социалистическа, работническа Америка ще строи своите отношения с другите страни на принцип на справедливост. Защото нa работническата класа не и е нужна война, поробване и грабеж на други народи, а му е нужен мир и братство на всички трудещи се.

Обратно монополистическия капитал не може да живее без войни, без експанзионизъм и милитаризъм. Капиталистическа Америка винаги ще бъде държава на война, експанзия, милитаризъм, държава със завладяване на чужди територии, заробване и ограбване на чужди народи.

И тази политика не e по силите да се измени от никакъв Тръмп, даже той да иска това с цялата си душа. Положението на Америка е такова, че без грабеж на другите страни тяхната икономика ще рухне. Или — войната е станала важен отрасъл на американската икономика.

И aко Тръмп се опита да измени, да се откаже от експанзионизма – цялата класа от американски монополисти ще сe надигне срещу него. Те бързо ще покажат на Тръмп, кой е стопанин в дома. И той или ще изпълнява волята на монополистите, или монополистите ще го заменят с такъв, който ще е послушен пред волята им.

Същото е и с връщането в страната на производствата, изнесени в трети страни. Тръмп не може това да направи, както би искал. Основният закон на капитализма — стремеж към печалби и този закон е много  по-могъщ от волята на Тръмп. Капиталистите извеждат производството в икономически изостанали страни, защото това е изгодно и им носи луди печалби.  Ако в Америка те трябва да платят на своите работници хиляди долари на месец – то в бедните страни те плащат двеста долара или даже още по- малко. Понятно е че това им дава възможност приказно да се обогатяват. 

Затова у Тръмп има само един способ да върне производството в страната – като намали заплатите на американските работници, приравнявайки ги към заплатите на работниците в бедните страни. Или – зверски да усилят експлоатацията. Естествено, че всичко това ще доведе до протест на работниците. А за да се задуши протеста, американския капитал начело с Тръмп ще затяга гайките, ще намалява демокрацията и жестко ще притиска трудовия народ – с други думи все повече ще се върви към диктатура, към фашизъм.

Това ще бъде голям удар за тези американски работници, които са гласували за Тръмп, приели за чиста монета неговата демагогия.

И американските работници докато не получат такива удари, никъде не могат да отидат: изменение на своето положение те следва да очакват не от монополиста-милиардер Тръмп, или всеки друг негов класов събрат – а само от самите себе си. Не на добротата на капиталистите да разчитат – а на собствената си сила, сплотеност и организираност. 

***

Къде сте вие, другари американски комунисти? Видимо, лошо вие правите своето дело. 

Ставайте другари, захванете се за работа!

Вашата буржоазия е опозорила вашата страна пред целия свят. В очите на целия свят Америка е страна-чудовище, страна-злодей, най-кошмарната, престъпна и кървава страна, която когато и да било е съществувала. 

Само вие, работни хора на Америка, можете да очистите своята родина от позора. Америка – най-могъщата държава на планетата. И ако вие повдигнете американската работническа класа на борба – това ще събуди работниците в целия свят, мощно ще повдигне напред световното работническо движение!

А ако вие успеете да победите и свалите от власт своите капиталисти – това ще бъде тържество за всички работници в света, и несъмнена заслугата ще е ваша! Тогава Америка няма да бъде кошмар за човечеството, душител на всички прогресивни сили и главна опора на антикомунизма.

Така са постъпили нашите деди през седемнадесета година. Те спасили от позора нашата страна, която до тогава дълго време била жандарм на Европа, опора на феодалната реакция и затвор за народите. 

Тя помагала на монарсите в Европа потискала революционното движение и народи, борещи се с феодалната тирания. Тя реставрирала във Франция династията на Бурбоните, тя дала на краля републиканска Холандия, и разкъсала на парчета Полша.

За всичко това царска Русия заслужила справедливо ненавистта на всички, на които им била скъпа свободата и ненавистна реакцията.

Но работническата класа на Русия спасила своята родина от позор. Революцията от седемнадесета година довела на наша страна сърцата на всички работници в света. 

Хващайте се за работа американски работници! Само вие можете да положите край на тези престъпления против човечеството, които извършват вашите капиталисти. Борете се против вашите американски капиталисти, а ние ще се борим против нашите руски. Ние знаем нашата буржоазия по своята същност с нищо не е по-добра от вашата. Тя е до шия в кръв, към нея се носят проклятия, нейните престъпления никога няма да бъдат нито забравени, нито простени.

Ние трябва да си подадем едни други ръце, За да махнем всички тези злодеи, независимо от тяхната националност.

Пролетарий от всички страни, съединявайте се!

Оксана Снегирь




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660462
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031