Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 21:48 - На Германия не са и нужни висококвалифицирани работници
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ето настъпи 2017 година. И макар, че е нова година, а проблемите в капиталистическия свят са останали стари.

В Германия пет милиона висококвалифицирани работници са принудени да се радват на ниски заплати. Уви и квалификацията се оказва не защитава от бедност. Днес професионалното образование и наличието на работа не дават гаранция за достойна заплата  — такава е печалната реалност за повече от 5 милиона немски работници. По информация на федералното правителство, всеки пети трудещ се в Германия получава под 10 евро на час (това при услови, че цените на стоките в страната постоянно растат).

Особенно висока е степента на работници с ниска заплата на изток, където беше бившата ГДР (DDR).  Независимо, чеежегодно на 3 октомври буржоазията широко и с голям патос празнува Деня на националното единство (Deutsche Einheit) — в памет на 3 октомври 1990 година —  но тя независимо от това не успява да уравни, възстанови и развие земите от бивша ГДР.

Ето малка статистика за 2014 година.

7,65 милиона работници в Германия ( 21.4%)  — повече от населението на някои страни от света — били заети в нискозаплатени работни места. При това тези хора не са с ниска работна квалификация. При това за да вържат двата края много от тях са принудени да работят извънредно (Ьberstunde).

Значителна степен от нискозаплатените работници имат дипломи за завършени колежи. В Германия най-ниската степен за заплащане, както бе казано е 10 евро на час. Преди 5-7 години този праг беше що годе сносен, но днес порди постоянно растящите цени той вече не съответства даже на минимума.

Трябва да се забележи, че буржоазните статистики забравят да преброят тези работници, които работят, като наемни работници на непълен работен ден — 4-6 часа, а такива на също не са малко.

Като цяло, на изток (бившата ГДР) почти 40% от наемните работници имат ниско ниво на работна заплата. Ниско ниво на заработена заплата (в сравнение с местните коренни западни работници) се срещаи у емигрантите от бившия СССР. Но за това да се говори в Германия не е прието.

Какъв изход предлага буржоазното правителство?

То предлага да се получава още едно образование! Тогава по-леко може да устроиш на работа. Песните са все същите:  имаш добро образование и професионална подготовка — ще имаш и достойно заплащане, добри условия на труд и перспективи в кариернното израстване.

Но това е лъжа! Сплетена буржоазна демагогия, и нищо повече!

Работникът може да получи колкото си иска образования — едно, две, три, десет, но докато средствата за производство  се намират в ръцете на капиталистите, той все пак ще е принуден да работи за ниска заплата, създавайки със своя труд свръхпечалбите на капитала.

Сергей С., Германия

Информация взята с сайта профсоюзов: dgb.de




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1692960
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930