Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2017 12:32 - Не дженерал и не електрик-фашист
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Многоотрасловата американска  корпорация «General Electric» (GE) (известен производител на много видове промишленна и битова техника) се явява днес една от най-големите монополи. Но при всичкоте тези гигантски обороти на капитала и печалби социалната отговорност на неговото ръководство е нула.

Ето Германия: преди година «General Electric» обявил съкращаване на 1700 работни места на немските предприятия от корпорацията. Не желаейки с това да се примирят, работницте се борят за своето бъдеще. При ръководителите на GE постъпват конструктивни предложения от страна на профсъюзите на работниците, но всички корпорацията, както се казва, oт прага се преместват настрана.

Работниците отново и отново получават нагледен урок за това, че с капиталистите е безполезно да се борим с помоща на писма и уговорки. Но много трудещи се все още не разбират неизбежността и необходимостта от организация и твърда класова борба за своите интереси, боят се от такава борба, упорито вярват в буржоазните приказки за междукласово единство и съвременното (може би) безкласово общество. За такава наивност и малодушие работниците винаги са били наказвани във вид на масови съкращения, урязване на заплати, крайна умора на работата, травми, гибел, нищета и прочие буржоазни «прелести».

Oсвен съкращения на работни места работодателя води лъжлива пропаганда, публикувайки на своя сайт информация за това, как високо цени своите сътрудници, тяхното мнение, идеи (четете баснята на Крилов за враната, сиренцето и лисицата). Но за работниците и служещите на GE в градовете Манхайм, Франкфурт, Нюрнберг, Щутгарт всички тези думи звучат издевателски и се явяват нищо повече от добра декларация за социалната отговорност предприемчивост. 

Ето има голям и многогранен, детайлен опит на политическа и икономическа борба на руските работници в края на XIX- началoтo нa XX век. Тя е описана в литературата, а при голямо желание може да се изведе, преведе на немски, изучи, да се усвоят принципите на революционната борба на пролетариата, да се изведат детайли и факти, които да се сравнят с местните особености, и накрая да се приемат конкретни приоми на борбата на руските работници и болшевики с капиталистите, да се допълнят и отчетат за себе си – в зависимост от ситуацията. Съвсем не трябва отново да се изобретява марксизма – ленинизма: всички фундаментални пролетарски «методички» вече са изобретени и отработени на практика. Първата работа на германските работници в GE днес е да изучат тези «методички», бързо да организират, да издигнат авангард, да се обединят в големи групи и по науката да воюват с работодателите. 

Ако въпроса не се реши по мирен и «цивилизован» път, значи, този път не е годен. Не трябва в него да упорстваме. От тук извода: немските другари трябва да отхвърлят илюзиите за достатъчност и ефективност на икономическата, «единична», тясноспециализирана, мирна борба. Силата на пролетариата напълно се проявява не в икономическата, а в политическата борба. 

И след това: кой днес пречи на работническите лидери, а и на самите немски работници от GE да се свържат с марксистско-ленинските движения при себе си и в другите страни? Интернет засега работи. Работническият интернационал е назрял и презрял.

В 2016 година най-много са пострадали трудещите се в град Манхайм. Там 1066 работни места са занесени на баланс за съкращения. Турбинната и парогазова фабрики ще бъдат закрити, а останалите 600 работни места ще бъдат преведени на други участъци. При това заводите в Бексбах и Манхайм трябва да бъдат спрени и консервирани с шест месеца по-рано от планираното.

Чувствате ли на къде духа вятъра? Буржоазията унищожава елита на наукоемкото машиностроене – производството на парни и газови турбини. Нима тези забележителни предприятия, в които е въплътен талантливия труд на милиони работници и инженери на човечеството не са нужни. Унищожаването на производства на средства за производства – това не е просто престъпление, а особенно тежко престъпление на капитализма против човечеството, защото от обществото се взема основата на неговото жизнено осигуряване, то изкуствено се отласква назад, от турбините към парните двигатели, от локомотивите – към количките. Затова капиталистите днес – това са тези айнзатцгрупи на хитлеровите фанатици — специалисти по изгаряне на земята, поголовно унищожаване на народните маси и мракобесию. Наказание за особенно тежките престъпления, поставящи под заплаха жизнените цели на народите, трябва да бъде едно – въже или куршум. 

Преговорите на работниците с работодателите така и не се увенчали с успех. Някой съмнявал ли се е! 

Водят се преговори за продажба на закриващите се германски отделения на GE заедно с работниците  и дребните служещи на китайския металургичен концерн «Bao Steel Gruppe». Но по време на водене на преговорите ръководството на «General Electric» поискало да се изключи от състава на преговарящите представителите на работниците и въпроса за продажбата «на селото заедно с крепостните, домовете и домочадието» от китайския концерн бил закрит. Как така, нима не може «комунистически» Китай открито да купи производството зяаедно с рабите. Не е далеч деня когато световния пролетариат разбере този факт, че буржоазията го заблуждава, разказвайки му приказки за мирния китайски път към социализма.

Към всичко това се добавя и вътрешнокласовата борба между американския и немски капитал. Германската буржоазия се жалва на своето правителство, че американските колеги тъпчат германските закони, а представителите на профсъюза IG Metall пишат писма със заплахи. Американските монополи постъпват така, както постъпва всеки капиталист: когато законите са изгодни, когато те способстват за получаване и увеличаване на печалбите е нужно и се изисква спазване; когато са неизгодни – трябва да се променят.

И така германската страна наивно полага, че компромис може да се направи. Ние се надяваме, говорят профсъюзните лидери от IG Metall.de, че концерна ще смегчи и ще способства за конструктивно решение на конфликта. Но.. Както е казвал в този случай руския пълководец Суворов: «Аз на камъче седя, на Очаков гледам»…

Сергей

 

Материал взят с сайта профсоюзов: IG Metall.de




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682478
Постинги: 2369
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930