Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2017 16:55 - Германски профсъюз и бангладешски работници
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
0



Буржоазията отдавна е прехвърлила границите на националните държави и хищно експлоатират работниците от другите страни по целия свят. Ето какво съобщава сайта на германския профсъюз IGMetall.de

Скандални масов уволнения в Бангладеш (държава в Южна Азия) и гумени куршуми против протестиращите. Бангладеш се явява втори в света производител на дрехи. Даже след многочисленните нещастни случаи със смърт в текстилните фабрики условията на труд си остават ужасни. Днес за стачка против нищожните заплати са уволнени хиляди работници, много са в затворите.

Членыoве на профсъюза са изумени: недалеч от столицата на Бангладеш Дака, в град Ашулиа се извършило разпръскване на трудещи се в текстилни фабрики, излезли на демонстрация с искане за повишаване на работните заплати. Полицията дала заповед дане се спазват буржоазните закони и безпощадно да се бият работници и техните профсъюзни лидери с палки по ръце и крака.

Освен това са били уволнени 3500 работници, а 50 профсъюзни активист за да избегнат арест излезли в нелегалност. Вълненията започнали с протеста против мизерните заплати на една от 350 текстилни фабрики (63 евро на месец).

Искрата на съпротива и протест бързо се прехвърлила на другите фабрики и съседни  предприятия, което и позволило на работниците да проведат демонстрации и стачки. Но с това борба между труда и капитала не завършила. Реакцията на правителството и бизнеса бла особенно жестока. Телевизионният репортер, който съобщил за тези събития, бил арестуван.  По официални данни били уволнени 1500 текстилни работници, но профсъюза съобщава за 3500. За да сломи волята на работниците буржоазията затворила за седмица 55 текстилни фабрики, а на порталите сложила снимките и имената на уволнените работници, «за срам», а другите хора да разберат, че те няма да работят повече там.

IndustriALL Global поддържа работните протести. Те написали писмо до правителството, призовавайки ги незабавно да освободят затворените работници и техните профсъюзни лидери. Бангладешските другари, видимо започват да разбират, че никакви писма и уговорки на буржоазията не действат. Затова пък добре действат въоръжени работнически дружини, масови демонстрации, барикади, всеобща блокада на пътища, спиране на всички предприятия в страната – от един уволнен или арестуван работник. И това е началото.

Много текстилни работници се страхуват от санкции и не се връщат във фабриките. В град Ашулиа затворили офисите на местните профсъюзи. Драматични събития тук не стават за първи път. Но какво от това...

Съгласно статистическите данни в Бангладеш са разположени около 7000 текстилни фабрики. Безкрайният брой смъртни случаи и тежки травми сред работниците от тези фабрики добре показват, че за охрана на труда и създаването на каквито и да било сносни условия на труд буржоазията не иска. «Ще издъхне една кучка, друга ще я замести» — ето така се отнасят стопаните към жените-труженички, жените-майки. Ако в европейските страни експлоатацията и издевателствата над жените са завоалирвани поради исторически традиций и обстоятелства,  то в Бангладеш издевателствата над тях са открити.

Едно ни радва в тази история. Това, че немския профсъюз IGMetall не е останал равнодушен към събитията в далечната полуколониална страна. Благодарим ви другари!

 

Cергей

 

Метериал взят с сайта: IGMetall.de




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659957
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031