Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2017 19:31 - Отново стачкуват строителите на московското метро
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
0



На 21 март 2017 година отново обявили стачка строителите на московското метро. Причината, както преди— неизплащане на заплати. В края на февруари те вече стачкуваха по този повод и техния протест станал широко известен в страната поради наглото поведение на руската полиция, отначало разпръснала събранието на протестиращите работници пред офиса на наелия ги на работа -предприятието СМУ «Ингеоком», а след това не позволили на работниците да подадат колективно заявление в московската прокуратура.

Тогава ръководството на «Ингеоком» спря стачката, обещавайки да погасят незабавно задълженията към работниците. Част  от парите те действително дали, но основния дълг да изплатят не мислят засега.

Днес стопаните на предприятието са задлъжняли на всеки работник-строител от 200 до 230 хил.рубли. Хората стоят без копейки, у много свършват разрешенията за преживяване в РФ (работниците — основно са мигранти от средноазиатските републики на бившия СССР) и да си удължат разрешителните могат. само заплащайки на руската държава поредните 2 хил. рубли. А откъде да се вземат тези пари. след като не изплащат честно заработеното. Хората се ограничават от най-елементарното, нищо не пращат и на своите семейства, които също стоят без къшеи хляб.

И така положението на работниците е станало непоносимо и затова 160 строители отново спрели работа, искайки от своя работодател СМУ «Ингеоком» (адресът на фирмата — Кутузовский проспект д. 36 кв. 5)  напълно изплащане на дълга.

Всъщност дълга се е образувал по много разпространен начин. Заплатата на строителните работници се изпалаща по две части — «бяла» част, т.е. официално проводима по счетовдството на предприятието и «черна» част, т.е. наличие, по която няма никакви документи. По «бялата» заплата задлъжнялостта на «Ингеоком» е 3 месеца, а по «черната» част строителите не виждат пари вече половин година. (Виж видео, снето от работниците, участващи в стачките).

Oще eдин немаловажен фактор на стачката станала информацията, достигнала до строителните работници, че «Ингеоком» в близките 2 седмици ще се закрие. Работниците разбрали, че въобще могат да не видят своите пари (достатъчно е да си спомним печално известната Сочинска олимпиада, където  «предприемачите» нагло заблудили стотици хиляди работници в това число и руски). Такъв изход е напълно вероятен, защото накря стоят печалбите на капиталистите в размер н почти 40 милиона рубли, които безсъвестно са откраднати от работниците. Да ги дадат на «ефективните собственици», а всъщност — откровени мошеници, вижда се не искат. И затова закриването на предприятието е нелош способ за ръководството на «Ингеоком» се скрие.

Борбaта на работниците-метростроители в «Ингеоком», безусловно справедлива. Лошото е че не се вижда помощ в тяхната борба от Руския профсъюз на трудещите се мигранти и въобще от руските профсъюзи, които се държат така, че няма проблем при заблудените работници. Левите партии в РФ и най-вече парламентарната КПРФ, у която има немалко възможности, мълчат, предполагат, че поддържането на трудещите се, трудовите права които са нарушени, не е тяхна работа.

Но ние сме уверени, че работниците в «Ингеоком» ще си вземат свето.Те не се предават, колективно се борят за своите права и твърдо стоят за своето.

С.Иванов, А.Фесенко




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680069
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930