Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2017 11:42 - Борбата на работниците в Северна и Южна Америка
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
0



  Латинскa Америка

Протестират перуанските миньори

На 10.03.2017 около 1,500 миньора работещи на медната мина Керо Верде в Арекипа, Перу не отишли на работа и провели стачка протестирайки против понижаването на заплатите и лошите условия на труд.
Стачката започнала след провалени преговори между стопаните на мината, които отвхвърлили предложението на работницити и представителите на профсъюза, които им казали, че «оставят открита врата» за диалог.

Както заявява ръководството — заплатата на работниците зависи от печалбата на мината (това е лъжа, същността на коятое разяснена в статията на Рабочий путъ — «Задържане и неизплащане на заплати»), която е започнала да падаа от 2014 година. В 2015 година заплатата на миньорите е била 1,500 перуански соли ($457), а в 2016 паднала до 276 перуански соли ($84).
Миньорите искат изплащане на допълнителни пособия, за да подобрят своето положение.

Друга грижа на работниците се явява безопасността на производството. През февруари по време на работа, загинали двама работници и още един получил сериозни травми. Работниците,  искат свое участие в комитета, който дь разследва гибелта на своите колеги. Така също те искат въведение на изменение в областта на безопасността и охраната на труда.

Поради работници не влезли в профсъюза (щрайкбрехери), които отишли на работа, мината не спряла работа напълно, но темповете на производство били намалени.

Стачка на миньорите в Чили
Около 2500 работници в медната мина Ескондида в Северно Чили продължават стачка, която продължава вече месец. Миньорите искат увеличение на заплатите, надбавките и такова изплащане на премий за новите работници, както и за останалите. Корпорацията BHP Billiton («Би-Ейч-Пи Билитън» — една от големите световни минни компаний), която стопанисвата мината се жалва, че падането на цените на медта, принуждава да се режат заплатите на работниците.

Стачкуващите се намират в лагер, разположен извън минния комплекс и говорят: « Ние в пълна порядка, всички сме въодошевени другари и сплотени».

Стопаните на мините вече са заявили, че ще заменят протестиращите работници на временни. Миньорите отговорили, че няма да пропуснат щрейкбрехери в мината.

Стачката на учителите в Аржентина
На 15, 16, 21 и 22 март 2017 г.  Конфедерацията на работниците в образованието на Аржентина провела стачка, искайки от Министерството но образованието преразглеждане на трудовите договори и заплати. Неотдавна Конфедерацията отклонила предложението за повишение на заплатите с 18%, защото т, не съответства на инфлацията в страната.
Стачката приела общонационален характер. Провеждат се демонстрации, митинги, вступления по радио, раздаване на листовки и образователни форуми.
Към стачката се присъединили Съюза на аржентинските учители UDA (The Argentine Teachers Union — «Съюз на аржентинските учители») и Профсъюзът на работниците в образованието, разположени в град Буенос Айрес.

Протести на работниците в Гайана

На 9.03.2017 г. бившите и настоящи работници в захарната промишленост организирали акция на протест пред зданието на министерството и парламента на Гайана. Някои протестиращи се явяват бивши работници в захарния завод Wales Estate, затворен миналата година, който принадлежал на държавната монополия Guyana Sugar Corporation. Те протестирали против задръжките на заплатите.

Други протестирали работници в заводите Enmore и La Bonne Intention, които се намират под заплаха от закриване. В случай на закриване на завода ще бъдат уволнени около 2000 работници.

Съединени Американски Щати

Бруклинските работници се обединяват

Работниците на фабрика, принадлежаща на една от големите корпораций в света по преработка на боклуци, Sims Metal Managemen, в Бруклин, приели решение за встъпване на колектива в профсъюза Teamsters, който се явява един от най-старите профсъюзи в САЩ и Канада. Стопаните на корпорацията се старали да попречат на това решения, чрез заблуда на работниците и забрана на профсъюза, след като узнали, че 70 човека са подписали заявление за встъпване в профсъюза.

Работниците искат начисление на пенсии и подобряване на условията на медицинските застраховки. Eдин работник разказал, че плаща  $520 на месец за медицинска застраховка на семейството, но не може да я използва, защото е много скъпа.

Когато корпорацията Sims се отказала да признае профсъюза и да встъпи в преговори с работниците, последните започнали да готвят стачки, които били поддържани от другите преработващи станции от пет района на града.

Стачка на металурзите от Монреал (Канада)

На 12.02. в завода по производство на цинк Noranda Cezinc, който се намира на север от Монреал, започнали стачка. Протестиращите работници (членове на профсъюза USW — United Steelworkers — «Обединени металурзи») искат изменение на пенсиония план и трудовия договор.

В хода на стачката стопаните трудоустроили в завода щрайкбрехери, за да поддържат производителната мощност от 25% от нормата. Трудоустройството се извършило с нарушение на закона, за което станало известно от протестиращите работници.

Работниците са се отказали от преговори с компанията и ще привлекат към съдебна отговорност предприятието заради неговите незаконни действия.

Стачка на Nissan в Онтарио

Работниците от главното отделение на Nissan и други филиали заявили за готовност да пристъпят към стачка след опитите да се договорят за първия колективен договор.
IAM ( International Association of Machinists — «Международна асоциация на машинистроителите»), която води преговори с главното отделение на Nissan и други филиали в този район от миналия юли, представлява 25 работници.  Представителите на профсъюза говорят, че преговорите са били прекратени през януари поради оскърбителните условия на трудовия договор и заплатите.

Степан

По материалам сайта https://www.wsws.org/en/articles/2017/03/14/wkrs-m14.html.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1679538
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930