Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2017 13:20 - Комуналните в Крим на път към работнически контрол
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След четири месеца работа без заплата, сътрудниците от феодосивата «КБ 2000» приели решение да  заблокират работата на полигона. Спирайки работа, на 29 март комуналните работници преминали в настъпление и взели полигона под контрол. Вратата била закрита за влизане на боклукчииските автомобили докато администрацията на Феодосия не им обеще изплащане до 2 дена.

Eто как обяснява избора на тактика в борбата майстора на полигона Сергей Валентинович Козлов: «Ние уведомихме администрацията за това, че се отказваме да работим, докато не получим пари. Но чувството за отговорност никара да остане в полигона за да не го разграбят, докато ние си стоим по домовете, затова ще присъстваме на работните си места, но няма да работим».

Абсолютно вярно решение. Окупационната стачка — спиране на работа с дежурство в предприятието позволява не само да се постави капиталиста в неловко положение, но и препятства възобновяването на работа в заобикалянето на исканията на работниците. А още първа стъпка към работнически контрол за работата в предприятието. Това, че състоянието и съдбата на полигона за работниците е небезразлична е добре видно от по-нататъшния разказ на майстора Сергей:

«Днес за полигона въобще нищо не се прави. От лятото на 2016 година нито копейка не е похарчено за резервни части, а техниката е стара. Защо въобще трябваше да се разделя КБ 2000? У нас имаше всичко: и автосметосъбиращи автомобили и полигон, и нуужна екипировка и охрана. Автомобилите ги отделиха. Екипировката и охраната ги организираха в отделно предприятие. Остана един полигон. Но тези дългове, които се натрупаха, защо останаха у нас». Освен това, на полигона отдавна отсъства вода! «Това в пряка пожарна опасност. Идва лято, нещо ще се запали, и целия дим ще отиде в града, кокто е курортен между другото. Какво да кажем-даже няма с какво да си измием ръцете, а по санитарно-хигиенични изисквания не е записано. Специални дрехи също от две годидни не са ни давали. Аз не разбирам, защо така се отнесоха с предприятието?»

Това е болката на истинския стопанин на предприятието — работещия човек, който заедно със своите другари е създавал и строил, работе е в него!

На всички зададени от Сергей въпроси има отговор. На съвременния етап от развитие на капитализма, закона за жестоката конкуренция сред най-силните капитали — монополите ги заставя на всяка цена да намалят производствените издръжки и да повишат печалбата. Следвайки този закон, монополистите решават, кой именно утре ще работи и кой унищожен, разпродаден, «погълнат» или «оптимизиран»! Плащането за място под слънцето — това е ниската заплата на работниците, отдавна не обслужвания машинен парк, нарушаването на техниката за безопасност. Това поколение от трудещи се, което израсна при Перестройката, им бе казано, че именно конкуренцията осигурява високо качество на продуктите и услугите. Но това е лъжа! Никаква «свободна конкуренция» отдавна вече е невъзможна — нейното място отдавна е заела политиката на монополите (монополна политика), отразяваща интересите на тясна група от най-едрите капиталисти, диктуващи своята воля на целия пазар.

Какво да се прави в сложна ситуация? Изходът тук е само един — самите работници да следят за работата в предприятието и да търсят изход от ситуацията не само когато става въпрос за работната заплата, но и по въпросите осигуряващи качеството на работа и още повече на безопасността на труда. Помнете, че класовата борба — това не е само стачката, но и ежедневното (и ежечасно) противопоставяне на интересите на трудещите се и капиталистите, че капитализма отдавна вече е нежизнеспособен и опасен за живота, и работническата класа трябва и е задължена да го отправи рано или късно на бунището на историята.

К. Октябрьский, март 2017.

По материалам газеты «Кафа News» — Новости Феодосии.
[1] http://moicrimea.ru/feodosiia-bydyshee-kb-2000-pod-voprosom.html.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1661027
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031