Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2017 09:23 - Занепозволените протестни акции от 2 април 2017г.
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 232 Коментари: 0 Гласове:
0



Вчера, 2 април 2017 г., в някой големи градове на Русия (Москва, Петербург и др.) станаха масови несъгласувани протестни акции под лозунга «Искаме системно изменение в страната!».

Кой ги е организирал, засега е неизвестно. Всички официални «опозиционни» политически сили от организации за тези всъпления усилено отричат — и «либералната опозиция» (Навални, «Яблоко», «Парнас» и пр.) [1], и всички леви по-големи или по-малки партии и обединения. Някои СМИ говорят за националистически групировки [2], но, по мнението на РПИ, това е малковероятно, съдейки по реакциите на тази акция на действащата власт. (Нациките за нея са свои, те няма да ги изплашат.)

За организацията на протестите от 2 април е известно само това, че те са организирани през социалните мрежи, и в частност през «Вконтакте», където в редица публикоции младежите призовавали да се излезе на улицата с искане за промени в страната. Там се промъкнала информация, че тези акции на протест изразяват стремежа на протестиращите да отвлекат вниманието на властта от протестиращите шофьори в Дагестан, блокирани в настоящия момент от полиция и ОМОН.

Колко е вярна тази информация, ние не можем да кажем. Но предполагаме, че такова не е изключено. Напълно е възможно тази акция — инициатива на младежите, наслушали се от Навални и другите буржоазни и дребнобуржуазни пропагандисти и политици, които активно рекламират използването на «мрежите», внушавайки на младото поколение руснаци, че такъв род «самоорганизация на масите» е способна нещо да измени в страната, където обществото е разделено на класи с непримиримо противоположни класови интереси.

За тази версия свидетелства един факт — това, че акцията се е предлагала да се проведе на Манежния площад — напомняне за известните събития от 2011 година, които здраво изплашили властта.

Реакцията на буржоазната власт за непозволената протестна акция в центъра на Москва е била напълно предсказуема. За ден до събитието, охраната чрез СМИ предупредила, че за участието в акцията на 2 април наказанията са гарантирани. И даже открила наказателно дело за призивите към масови безпорядъци в столицата, имайки предвид анонсите на акцията с призиви да се отиде в Кремъл.

Но младежите от тези предупреждения не се изплашили. И на площада все пак отишли хора. Колко именно, буржоазната преса не съобщава, но съдейки по това, че са арестувани не повече от 40 човека, участници на протеста са минимум, няколко стотин.

С.Агапченко

[1] http://www.interfax.ru/moscow/556464




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680804
Постинги: 2369
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930