Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2017 15:13 - Сводка на работната борба в Азия, Австралия и Океания
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
0



 Работниците в Бангладеш стачкуват

На 25 април хиляди работници в чайните плантации, принадлежащи на компанията «Chaplapur Tea Garden» в окръг Маулвибаза обявили стачка и устроили демонстрация пред офиса на компанията, искайки увеличение на разценките по сбор чай — от 2 до 5 така (паричната единица в Бангладеш — прим. РПИ) за килограм. Заплатите на работниците в тази компания са просто нищожни — в средно даже опитните събирачи на чайни листа получават около 1 долар на ден (85 така). На тези пари е невъзможно да се издържат семействата и да се ремонтират домовете на, пострадалите от неотдавнашните урагани. Затова работниците искат от ръководството на компанията «Chaplapur Tea Garden» провеждане на незабавен ремонт на техните домове и отделяне на работни места за своите деца.

Демонстрация на шивачите в Бангладеш

В гр. Ашулия 2 700 работници от компаниите «Shade Fashions International», «Shade Fashions Limited» и «P&O Attires» от 20 април протестирали цяла седмица, искайки от своите работодатели погасяване на задълженията по заплати от февруари и март, заплащане на обядите, изплащане на детските, пренасяне на сроковете по изплащане на заплати на първата седмица от всеки месец и най-главното — възстановяване на работа на своите колеги — работници, членове на профсъюза, уволнени в началото на април.
Работниците от компанията «Suhcheon Company Bangladesh» в г. Газипур, организирани в профсъюз, на 20 април също провели демонстрация, застъпващи се за своите другари, уволнени по изфабрикувани обвинения, само да се избегнат плащания на заплати. Те поискали от ръководството на компанията незабавно възстановяване на работа на 687 работници и пълно  погасяване на всички дългове по заплати.

Стачка на държавните служители в Южна Индия

На 24 април над 250 000 държавни служители започнали безсрочна общонационална стачка в щата Тамил Наду. Работниците искат връщане на държавните програми по пенсионно осигуряване; повишаване на заплатите и наемане на сътрудници по всички открити вакантни места в държавните служби; установяване на отделна ставка за работниците, задействани в програмите по безплатен училищен обяд и детско развитие; въвдение на 41 месечен период на работа за работниците от пътните служби, преди тяхното уволнение.

Работниците от автопрома на Индия продължават стачката

Във фабриката по производство на авточасти недалеч от град Шриперумбудур продължава започнатата на 1 февруари стачка на 56 щатни работници. Във фабриката работят 86 щатни 300 извънщатни работници. Средните заработки на фабриката са ниски, като работници с 10 годишен стаж получават само 17,400 рупий (270 долара) на месец. Протестиращите искат увеличение на заплатите, стабилно трудоустройство и възстановяване на работа на осем работника (4 — временно отстранени, 4 — уволнени) за тяхното участие в подготовката на 13 дневната стачка в 2015 година.

Стопаните на фирмата предложили на протестиращите добавка в размер на 1500 рупий (23.32 долара), но да възстановят работниците — отказали. Работниците отвърнали на тази подигравка, искайки добавка размер на 4000 рупий (62,31 долара) и продължават да настояват на възстановяване на осемте свои другари.

Протестират боклукчиите в Индия

На 25 април събиращите боклука, наети от компанията «Mohali Municipal Corporation», излезли на демонстрация пред офисното здание на компанията, искайки постоянни договори и еднакво равно заплащане с другите работници от окръга. Работниците ще стачуват докато не им се изпълнят исканията.

Пакистан: стачка на столичните медици

На 19 април около сто сътрудника на държавната болница в Исламабад (Пакистан) провели стачка, искайки незабавно погасяване на деветмесечния дълг по заплатите и прехода им на постоянен договор. Работата на протестиращите е свързана с фармацията, лабораториите, банките с кръв и операционните, а наети са те по най-ниски ставки и получават копейки.

Протестират работниците от циментовата фабрика в Бурмез

На 10 април над 200 работници от пет фабрики на компанията «Sin Min Cement Industry» в г. Кяукс (Мианмар), провели демонстрации за съблюдаване на правата на работниците по изплащане на заплати, ежегодни бонуси, уважително отношение към наемните работници, безопасни условия на труд, постоянни договори и прозрачност на процеса на превод на работниците от една фабрика на друга.

Перевёл С.

По материалам https://www.wsws.org/en/articles/2017/04/29/labo-a29.htm




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681974
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930