Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2017 16:50 - Сводка на работническата борба"Северна и Южна Америка
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове:
0



  Латинска Америка Пуерториканските работници стачкуват против новия закон

На 28 април хиляди работници започнали стачка и протести в Пуерто Рико против закона («Project 938»), който урежда правата на работниците при сключване на колективни  договори и намаляване на социалния пакет, в частност — покриване на медицинските застраховки. Този закон, гласуването по който ще стане следващата седмица се издига от министерството на финансите, което преди вече законодателно вдигна цените на водата. С тези мерки буржоазната власт атакува работническата класа за да  погаси дълговете на държавата по т. н. «хедж-фондове» (инвестиции в ценни книги) и други облигации….

Работниците от Гайана протестират против закриването на захарните плантации

На 25 април около 600 работници от захарната плантация «Rose Hall Estate» в гр. Canje протестирали против плановете на президента Гранджер (David Granger) да закрие болшинството от плантации в цялата страна. Плантация «Rose Hall Estate» принадлежи на държавната корпорация «Guyana Sugar Corporation», която е наела 2400 човека. Работниците справедливо се опасяват, че закриването на плантациите ще удари по селяните, живота на които пряко зависи от производството на захар.

Боливийските медицински работници стачкуват

На 28 април работниците от болницата в гр. Кочабамба провели еднодневна стачка, искайки нормално снабдяване с разходни материали, по-добри условия на труд, ясли и детски градини за децата на работниците и уволнение на директорския състав на болницата. Работниците искат и да се спре с пренатоварването на болницата.
Ръководството игнорира исканията на медиците купувайки консумативи (не достигат над 3000 наименования). Игнорира се този факт, че в болниците няма места, за да се приемат пациенти, няма легла, няма нужното количество персонал.

Стачкуват аржентинските работници в сферата на образованието

На 28 април обявили стачка работниците от училището в провинция Патагония. Те искат преразглеждане на решението на властите да се извадят над 200 човека на аутсорс и лишаването им от всякакви социални гаранции. На 29 април профсъюза приел предателско решение да спре стачката, получавайки предложение от местните власти «да седнат на масата на преговори».

Стачкуват чилийските учители

На 27 април 650 учители спрели работа след отказа на ръководството да се повишат  заплатите, да се удължат договорите и да се изплатят премиите. Профсъюзът, обединяващ учителите в 17 училища, поискал 6% добавка за 2017 г. и 4% за 2018 г.; двугодишни договори; премии до края на годината и в чест на националните празници в размер на 100,000 песо (150 долара) и изплащане след спиране на текущия конфликт.

САЩ Расте недоволството на работниците в AT&T Wireless

21 000 работници от телекомуникационната корпорация AT&T Wireless са готови да излязат на стачка, искайки от стопаните на фирмата по-добро медицинско осигуряване, да се прекрати практиката по уволняване на персонала за щат и съкращаване на работните места. Но ръководството на профсъюза «Communications Workers of America» им заповядало да останат по работните си места, защото водят преговори със стопаните на корпорацията.
Още 1700 работници от корпорацията «Spektrum», членове на Международното братство на електротехниците стачкуват в Ню-Йорк и Ню-Джърси. Профсъюзът «Communications Workers of America» се противопоставя за единната стачка на протестиращите.

Стачка на професорите в Илинойс

На 2 май седмица до изпитите над 160 «пожизнени»* професори от университета в Илинойс излезли на стачка, след като ръководството отхвърлило техните искания за  повишаване на заплатите, подобряване на условия труд и т.н.

*Особ статус «пожизнен» професор се присъжда в САЩ за достигане в научната и педагогическа работа.

Канада Медицинският персонал в завод в Онтарио е готов да стачкува

16 медицински сестри, работещи в завода «Fiat-Chrysler Assembly» в Онтарио, се канят да обявят стачка, ако не ги удовлетвори колективния договор при преговорите със собствениците на завода. Само три от тях са наети на пълна ставка останалите на половин и даже на четвърт от ставките, което води до получаване на ниски заработки. При това всички медицински работници работят без официални трудови договори от края на 2016 година.

Перевёл С.

По материалам https://www.wsws.org/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1674345
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930