Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2017 13:23 - Международният Първи май 2017г.-масови демонстрации и полицейски репресии
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 359 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На празника Първи май- денят на международна солидарност с трудещите се състояха масови демонстрации и протести на всички континенти, а така също отделни стачки, в които работниците се стремили да продемонстрират своето противодействие в политиката на десните правителства и своята солидарност със своите класови братя и сестри в целия свят.

В една след друга страни работниците издигали едни и същи проблеми — ниски заплати, ръст на «случайния» труд, съкращение на пособията и пенсиите — подчертаващи общата борба, стояща пред международната работническа класа. Правителствата в целия свят въвеждат все по-сурови мерки и жестоки икономии в отговор на глобалната криза на капиталистическата система, насочени на все по-големи ресурси за военни разходи и подготовка на войни.

Първомайските мероприятия демонстрирали, че обективните условия, породени от развитието на глобалното производство, създали основа за обединение на работническата класа, като интернационална класа. Но работниците се удържат в условия на изкуствено разединение национално-ориентирани профсъюзи и «работнически» партии, които служат, като пряк инструмент в ръцете на едрия бизнес във всяка страна.

В няколко от страните протестите, свързани с  традиционния празник на световната работническа класа се натъкнали на насилие от страна на властите. В Турция полицията използвала сълзотворен газ и гумени куршуми против демонстрантите в Истанбул-най-големия град в страната и арестували минимум 200 човека. Болшинството от тях са били арестувани по време на протестите, но някои са били задържани по-късно през нощта. Политическото напрежение в страната расте след референдума на 16 април, на който управляващата Партия на справедливостта и развитието победиха с малка разлика. Тази победа дава на президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган  фактически диктаторски пълномощия.

Част от колоната на протестиращи във Вашингтон

В Германия около 10 хил. човека са се събрали на първомайски уличен фестивал в Кройцберг (градски район на Берлин). Те се охранявали от сили, които даже в съобщенията на буржоазната преса се описват, като «поражаващо въображение на 5400 полицаи», разгърнати под предлог за предотвратяване на насилие.

Във Франция полицията използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, притискайки ги до стената и след това използвал гумени куршуми. Министърът на вътрешните работи от Социалистическата партия Матиас Фекл осъдил «неприемливото насилие», обвинявайки, жертвите на полицейската жестокост, а не полицаите, които я проявили.

Били проведени големи демонстрации в редица европейски градове. В Гърция 10 хил. човека излезли на улиците в Атина, 5 хил. — в Солун, втория по значение град на страната, така също била проведена 24 часова стачка, към която призовали някои от профсъюзите. Демонстрации имало и във Великобритания, Италия, Испания, Белгия, Полша и в други части на континента.

В Южна Африка президента Джейкъб Зума бил принуден да отмени своята първомайска реч след, като работниците започнали да се присмиват над него и да го призовават към оставка.

Хиляди работници от шивашките фабрики в Бангладеш се събрали, за да поискат повишаване на заплатите, подобряване на жилищните условия, увеличение на привилегиите при здравеопазване, а така също осигуряване на образование за своите деца. Работниците в тази страна получават много по-малко отколкото в Китай или Югоизточна Азия и много водещи европейски и американски вериги от магазини по продажба на дрехи днес купуват своята стока в Бангладеш. Количеството работници, заети в шивашкото производство в тази страна е нараснало до четири милиона човека.

В Камбоджа хиляди работници от шивашкия отрасъл нарушили държавния порядък и подали петиция с искане за по-висока минимална работна заплата и по-широки демократични права. В Индонезия около 10 хил. работници отишли до президентския двореца в Джакарта, за да поискат повишаване на минималната работна заплата, ограничаване на аутсорсинг и подобряване на медицинското обслужване и условията на труда.

Хиляди тайвански работници преминали по улиците на столичния град Тайпей, протестирали против ниските заплати, лошите условия на труд и ликвидация на базовите пенсионни пособия. Корейските работници преминали по улиците на Сеул, съсредоточавайки свои искания за съкращаване използването на временни работници и «независими подизпълнители» за отклоняване от заплащане на законно искарани заплати и пособия.

В Западното полукълбо във Венецуела преминали съперничащи си по между си проправителственни и антиправителственни демонстрации. В хода на антиправителственните акции десните партии, поддържани от САЩ се опитват да вземат под контрол масовата опозиция на буржоазното правителство на президента Никола Мадуро, сменил на този пост Уго Чавес.

Пуерто-Рико бил практически парализиран от първомайска стачка против мерките за икономии, въведени от правителството на губернатора Рикардо Росело. Демонстрантите блокирали пътищата за провеждане на всеобща стачка, осъждайки контролно-финансовото управление на САЩ, държаща администрацията на Росело под свой контрол. Полицията използвала сълзотворен газ и димни шашки и използвала лютив аерозол.

В Съединените Щати Първи май не се разглежда, като празник на трудещите се. Вместо него първия понеделник на септември преди повече от 100 години е бил назначен за «Ден на труда», за да се отделят американските работници от социалистическото движение в другите страни.

Но независимо от това в деня на Първи май в САЩ преминали многочислени протести: хиляди демонстранти излезли във всички големи градове за защита на работниците-имигранти и встъпили против нападките на администрацията на Тръмп на латиноамериканци, мюсюлмани и други имигранти.

Безусловно, най-голяма демонстрация се състояла в Лос-Анджелис, където десетки хиляди човека се събрали около Сити-хол (кметството). В съответствие със съвършено консервативния характер на официалното работническо движение трибуната на митинга била предадена на капиталистическите политики начело с кмета Ерик Гарсети- демократ, който осъдил антиимигрантската политика на администрацията на Тръмп, нищо не казвайки при това за политиката на администрацията на Обама, депортирала повече нелегални работници, от всяко от предшестващите американски правителства.

Първомайска демонстрация в Лос-Анджелис

Няколко десни привърженици на Тръмп, участващи в демонстрациите, скандирали «САЩ! САЩ!», докато полицията в Лос-Анджелис установила преграда между тях и много по-голямата тълпа от демонстранти, встъпващи в защита на имигрантите.

Хиляди хора участвали в акциите на протеста в другите градове на Калифорния, в това число в Сан-Франциско, Сан-Хосе и Окланд, където доковете били затворени от стачка на шофьорите, поддържащи проимигрантските демонстранти. Състояла се и голяма демонстрация в Хюстън, хиляди човека излезли в Чикаго, Милуоки, Филаделфия, Ню-Йорк, Вашингтон и Атланта. Съобщава се за значителни протести в други градове, включително Портланд, Сиатъл, Финикс, Лас-Вегас, Индианаполис, Питсбърг, Маями, Бостън, а така също Провидънс в щата Род-Айлънд.

Голяма група от хиляди учители в държавните училища на Филаделфия не излезли на работа. Много от тях са си дали от личното време, присъединявайки се към марша за правата на имигрантите и протестирайки против неповишението на заплатите и практиките по не подновяване на нови договори в течение на почти пет години. Студенти и професори от Темплийския университет в 10 часа стринта на улицата с искане за това територията на университета да е обявена за убежище, и така на нея да бъде забранено сътрудничеството с Управлението по делата на имиграция и митнически контрол.

На болшинството от митингите в САЩ встъпили свързани с Демократическата партия политици и профсъюзни деятели, които се стремили да насочат народния гняв изключително по адрес на президента Доналд Тръмп, скривайки при това мащабите на антииммигрантската политика на Обама. Типичен станал един митинг в Чикаго, на който встъпил Дик Дърбин- втори по влиятелност сенатор сред демократите в американския Сенат. Той приветствал, като значителна победа двупартийното съглашение за законопроекта за финансовата политика на федералното правителство до 30 септември, което не разрешава на Тръмп да харчи пари за строителството на стена по американомексиканската граница.

«Днес ние приемаме бюджетен законопроект, който гласи, че стена няма да има, нито едно пени за стена — заявил Дърбин. — Няма да се разширяват полицейските пълномощия на ICE (имиграционната и митническа полиция в САЩ) и други органи, няма да има никакви санкции за градовете убежища. Ние успяхме да постигнем това, независимо че сме в малцинство».

Истината се състои в това, че бюджетния законопроект разглежда отделянето на 1,52 млрд долара за усилване на мерките по отношение на имигрантите, в това число за заплащане на сътрудниците в пограничните служби и използване от надзора на безпилотни летателни апарати, следящи за бежанци, опитващи се да преминат границата.


www.wsws.org




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660231
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031