Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2017 14:56 - Работна борба: Европа, близък Изток, Африка
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Европа

Гърция. На 1 май гръцките работници провели акция на протест против правителствената политика по «твърда икономия» (чети — настъпление на рано отвоювани работнически права). 10 хиляди работници преминали с марш в Атина и 3,5 хил. на демонстрация в Солун. На 17 май гръцките профсъюзи са планирали общонационална стачка. Именно в този ден гръцкото правителство ще проведе гласуване по внедряване на антинародните мерки.

Полша. На 2 май започнала италианска стачка на 10 хиляди работници от търговските мрежи Auchan, Biedronka, Tesco, Decathlon, Dino and Makro Cash and Carry, Amazon, H&M, и други. Протестиращите (всички са членове на профсъюза «Солидарност») искат увеличение на заплатите, подобряване на условията на труд и забран за работа в неделя.

Англия.

§  На 3 май провели поредна стачка работниците в завода «BMW» в Бирмингам. Те  протестират против решението на стопаните от корпорацията да прехвърлят на работниците неизгодната пенсионна схема, за която РП-Информ писа преди  «Жълтият» профсъюз «Unite « използва всички сили, за да не допусне разширение на стачната борба сред работниците в Англия и други страни от Европа.

§  На 1 май излезли на стачка работниците в 5 кина от корпорацията «Picturehouse», продължавайки да се борят за нивото на заплащане на труда съответстващи на лондонския минимум за живеене. Те също така искат заплащане на болнични и отпуски по майчинство.

§  На 3 май се провела седмата по ред стачка на учителите от училището «Forest Hill School». Педагозите протестират против съкращаването на бюджета на образование, проведено от властта (в размер на 1,3 млрд фунта).

§  На 7 май работници от станцията «London Bridge Tube» (членове на профсъюза на работниците в транспорта) провели еднодневна стачка, искайки от ръководството да се възстанови на работа уволнен работник.

§  700 работници, строящи АЕЦ «Hinkley Point» стойност 18 милиарда близо до гр. Самърсет, са гласували за провеждане на стачка. Целта на протестиращите  — да застави консорциума «Bouygues TP/Laing O’Rourke» да повиши заплатите на работниците.

Финландия. На 2 май провели 12 часова стачка работниците в търговските мрежи «Kesko», «S-group», «Stockmann», «Oriola pharmacies» и «Instru Optics», искайки сключване на колективен договор между профсъюза и Финландската комерческа федерация (Finnish Commerce Federation).

Близък Изток

Египет. На 1 май обявили стачка работниците в корпорацията «Telecom Egypt» и «Tourah Portland Cement». Те искат повишаване на заплатите и протестират против действията на властите, намаляващи правата на работниците.
Египетското правителство на диктатора генерал Абдел Фатах ел-Сиси вдигнало цените в съответствие с условията на Международния Валутен Фонд, предоставящ на Египет кредит, което незабавно понижило нивото на живот на трудещите се в Египет.

Израел. На 3 май, по инициатива на профсъюза излезли на стачка шофьорите на автобуси от компанията «Israeli Dan bus» в гр. Be’er Sheva. Те искат сключване на ново, изгоден за тях и колективен договор.

Африка

Кения.

§  През декември 2016 г., лекарите, членове на профсъюза «Kenya Medical Practitioners, Pharmacists and Dentists Union», започнали 100 дневна стачка, искайки повишаване на заплатите и подобряване условията на труда. Властта игнорирала техните искания и лекарите са готови отново да излезят на улицата, независимо от преследването от страна на едрата буржоазия.

§  На 29 април 290 работника от пристанището Момбаса започнали «go-slow» стачка, при която работниците понижават темпа на своята работа. Увеличило се времето за обработка на пасажери и стоки, което ударило по джоба на транспортните крале.
Работниците искат повишение на разценките на 17.5 %, «бяла» заплата, заплащане на ръчната работа и заплащане на празничните дни в двоен размер.

Либерия. Профсъюзът на работниците в нефтогазовия отрасъл «SYNTEPCI» поискали от либийската корпорация «Libyan Oil Company» да възстанови на работните места осем уволнени работника. Магнатите мотивирали уволнението с “икономически причини», независимо от това, че тяхната корпорация увеличила доходите от добива на нефт с 20% в сравнение с минали години. Освен това, нефтените богаташи искат да съкратят сумата, полагаща се на работниците при уволнение.

Танзания. На 29 април 10 хил. държавни служители в Танзания получили предупреждение, че ако не освободят своите работни места в течение на десет дни, то всички ги чака 7 години затвор! Незадълго до това правителството провело т. н. преатестация на 435 хил. държавни служители, а президента обявил 10 хил. от тях за корумпирани и мошеници и им спрял заплатите от месец май.

По материали на https://www.wsws.org

Перевод с англ. С.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660834
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031