Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2017 13:34 - Нападението на немския футолен отбор "Борусия" Дортмунд
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В края на април немската полиция арестувала човек, обвинен в неотдавнашна бомбена атака на терена на футболния отбор «Борусия Дортмунд» (BVB).

Три бомби се взривиха на 11 април, когато автобус намиращ се на път за среща от Лигата на шампионите, пътувал от хотела, където се намирал отбора. Един от играчите, защитника Марк Бартра, получил тежки травми. Други играчи, намиращи се в автобуса, избегнали гибел или сериозни рани защото «неудачното» разположение на една от бомбите намалило силата на взрива. Въпреки плановете на престъпника, металните части, съдържащи се в бомбата, пролетели над автобуса.

Федералният прокурор обвинил 28 годишния Сергей В. в покушение и убийство, отговорност за взривове и сериозни телесни повреди. В. се опитал да навреди на колкото се може повече играчи.

Следователи считат, че неговите мотиви са били с користни. В. играл на фондовия пазар на рязко падане на стойността на акциите на «Борусия Дортмунд» след своята атака. Това е щяло да му гарантира голяма печалба.

Младият човек, както се твърди е взел потребителски кредит от 40 хил. евро и същия ден е купил опциони на акциите на BVB — три различни деривата. Опционите позволяват на инвеститорите да направят ставки на повишение или понижение на цената на акции или други ценни книги и в резултат се получава висока печалба.

Spiegel Online съобщил, че В. очаквал да получи 200 хил. евро в този случай, ако стойността на една акция на BVB падне от 6 евро до под 1 евро.

Предполагаемият злоумишленик професионално направил трите бомби, но се оказал съвършен дилетант в изпълнението на престъпния замисъл. Той извършил своите ставки на фондовия пазар точно в този хотел на Дортмунд, L"Arrivee, където отбора се бил настанил.

През март при запазване на стая В.,  помолил да види мястото на бъдещата атака. Така също той успял да осъществи три взрива, намирайки се вътре в хотела, с помощта на дистанционно управление.

Писмата, намерени на мястото на престъплението и принадлежащи на исламистки източник се оказали толкова необичайни, че бързо предизвикали съмнения в тяхната истинност.

Съгласно публикации в Der Spiegel, информиран източник от финансовите кръгове два дена след нападението съобщил на полицията за подозрителни сделки с акции на BVB. След това полицаите следили за подозрителния в течение на седмица, преди да го арестуват по пътя към работа.

По данни на Федералната прокуратура, следения има двойно гражданство- на Германия и на Русия. В., квалифициран електротехник от Фройденщадт в Шварцвалд, а последно е работил в ТЕЦ в Тюбинген. Остава да се разбере къде се е научил да прави взривни устройства.

В 2003 година В. идва със своето семейство в Германия от Челябинск. Съседите съобщили, че младия човек и неговите родители били «спокойни хора». Неговите дядо и баба живеели в съседния дом. Един познат описал В. като отзивчив човек. Примерно преди две години той периодично посещавал службите в местната църква.

След това В. преминал в съседния Ротенбург-на-Некар, за да бъде по близо до своята работа— топлоелектростанцията, която доставя топлина на университетската клиника в Тюбинген. Един от съседите съобщил, че у В. никога не са идвали гости.

Личните мотиви, които са могли да доведат тихия и сдържан млад човек до осъществяването на такъв акт ще се разглеждат на последващите съдебни процеси. Въпреки някои съобщения, В още не е признал своята вина.

Хладнокръвното нападение и неговия користен мотив срещнали широко осъждане към което се включили политици, побързали незабавно да се възползват от ситуацията. «Ако обвиняемия се опитал да убие хора и то заради пари, това е просто ужасно», — заявил министъра на правосъдието Хайко Маас (Социал-демократическа партия).

Но както и във всички крупни престъпления, наред с личния фактор съществува и социално измерение. Извратената идея за заработка на пари с помощта на терористични атаки на футболисти може да възникне само при определени социални условия. Комерсиализацията на футбола наред с преклонението пред фондовия пазар заложили основата за подобно поведение.

От известно време футбола е станал не просто спорт, но и печеливш бизнес. Най-добрите отбори се явяват глобални компании с доходи, изчислявани с милиарди долари. Футболът е станал отделен вид голям бизнес, особено в последните години.

Първият клуб, регистриран на фондовия пазар е бил «Тотнъм Хотспър» в Англия в 1982 година. Днес на борсите са регистрирани 31 клуба. През последните 20 години сврхбогатите, включително европейските олигарси и членове на семействата от арабските страни, разглеждат футболните клубове, като изгодни обекти за инвестиции, влагайки в тях милиарди.

Например руския нефтен милиардер Роман Абрамович в 2003 година купи «Челси». «Пари Сен-Жермен» от 2006 година принадлежи на американския инвестиционен фонд Colony Capital (ныне Colony Northstar), а в 2012 година е погълнат от инвестиционната група Qatar Sports Investment (QSI). Друг пример — италианския клуб «Милан», до 2016 година е принадлежал на милиардера и бивш премиер-министър на страната Силвио Берлускони.

Футболът днес привлича все нови инвеститори и събира милиарди във вид на телевизионни контракти с отделните национални футболни асоциации. Международната капиталистическа конкуренция около игрите е придобила огромни размери. Национална лига, привличаща най-голям интерес се сдобива с финансиране у от най-богатите спонсори и инвеститори, а така също получават големи комисионни от телевизионни контракти.

Животът на водещите футболисти напомня живота на гладиаторите в Древен Рим. Те в същото време и се явяват високозаплатени работници, знаменитости, съвременни роби и обект на спекулации. Успехът и пълния провал често се намират на една крачка една от друга. Те страдат от последствията на тежкия игрови график, нацелен на повишаване на телевизионния рейтинг, включвайки игри под обедното слънце заради китайските телевизионни станции и много друго. Някои играчи не издържат на този натиск.

Счита се че клуба «Манчестър Юнайтед», котиращ се на борсата с 660 милиона фунта. Този футболен клуб, който откри нова търговска точка в Азия и продава на маниаците и другите паметни вещи със символиката на клуба, като това е голям бизнес. През миналата година клуба е получил печалба в размер на 38,6 млн. фунта стерлинга по договор с производителя на спортни стоки Nike, с които «Манчестър Юнайтед» търгува в целия свят.

Както и в случаите на всяка капиталистическа конкуренция, неравенството в сферата на футбола расте. Докато от два до четири най-добри клуба във всяка лига заработват милиарди, другите отбори — и особено във вторите или трети дивизии се сблъскват с регулярни финансови проблеми.

На 23 април в Испания между отборите на «Реал Мадрид» и «Барселона», играчите на които се оценяват на сума 764,8 млн. («Реал») и 756,5 млн. («Барселона») евро съответно е станал конфликт. Пазарната стойност на играча от «Барселона» Лионел Меси се оценява в 120 милиона евро, а на играча от «Реал Мадрид» Кристиано Роналда - 100 милиона евро.

Четири днешни полуфиналиста в Лигата на шампионите имат обща задлъжнялост в размер на 521 млн. евро. «Реал Мадрид» се явява единствен от тези четири отбора, който няма дългове — след като клуба съобщил за дълг в размер на 602 млн. евро при завършването на сезон 2013/2014.

Съгласно «Отчета на Бундеслигата 2016», 18 клуба от Бундеслигата в сезон 2014/2015 са имали оборот около 2,6 милиарда евро. Най-големи парични потоци — телевизия и медия-маркетинг (28%), реклама (26%) и хазартни игри (20%).

Както и във всички други сфери от обществото, футбола безжалостно е подчинен на печалбите, получавани на международните пазари, а играчите с човешкия живот не се явяват нещо ново. Работниците ежедневно загиват, за да може немного да  заработят пари на международните борси. Това се нарича инвестиции, а не жадност, резултат от който се явява не убийство, а по-скоро «честна» печалба.

Валутните спекуланти са заставили цели страни да застанат на колене, а населението на тези страни да пускат кръв за «спасителни пакети» и приватизационни програми наложени от МВФ. Последствията от спекулациите на продоволствените пазари, например, имат катастрофални последствия.

В 2007 и 2008 година финансови спекуланти предизвикали ръст на цените на зърното в Африка и цените на царевицата и пшеницата нараснали с 300 процента. Бързонарастващите цени на продоволствие привели до гладни бунтове в 61 страни. В 2009 година числото гладуващи за първи път нараснало до рекордно ниво от 1 милиард човека. Всяка година над 10 милиона деца във възраст до пет години умират от глад. За времето на прочитане на тази статия (две минути) от недояждане са умрели около 40 деца.

Финансовата криза от 2008 година, избухнала в резултат от пукнат балон в недвижимостта вкара цели страни в дълбоки социални кризи. В Гърция социалните помощи, дадени от Европейския съюз и осъществени от псевдолявото правителство на «Сириза», причини на населението непоправими страдания. В периодът от 2007 до 2011 година нивата на самоубийства в страната нараснали с 43 процента. В 2011 година в Гърция било регистрирани 477 самоубийства и това е най-висок показател за последните 50 години.

Нападението в Дортмунд е жестоко и нечовешко, но в крайна сметка то се явява продукт от жестоката и нечовешка социална система.
www.wsws.org




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682830
Постинги: 2369
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930