Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2017 14:58 - Принудителен съботник
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
0



В Ярославъл получило гласност дело за глоба за неучастие в съботник, които били дадени на жители на блок, отказали се от работа, която винаги се е считала за доброволна. Глобени с 500 руб. били, в това число, пенсионери — съветски ветерани на труда.

Основание за «глобата» била, по думите на председателя на ТСЖ, необходимостта да се събере допълнителна сума на уборка на можедублоковите пространства. А регулярната сметка за «съдържание и ремонт на жилището», в която, съгласно договора, влиза и уборка на междублоковите пространства, вече достига 22 руб. за мІ. Получава се че когато на ръководството на ТСЖ са и нужни пари, то то просто ги взема от всички, заставяйки собствениците да заплащат два пъти за едно и също, или икономисвайки тази сума на техния безплатен труд.

Възниква въпрос: как е възможно това, ако ТСЖ е сдружение на собствениците на жилища,а това се явява демократично обединение на самите собственици на жилища и трябва да действа в интерес на болшинството? Отговорът е много прост: ТСЖ действително се явява демократично обединение, но обединение междукласово, в което «наравно» с пролетариите влизат и представители на дребната, а понякога и средна буржоазия. Равенството между тях се получава само формално, а може и въобще да отсъства, например в този случай, ако количеството гласов е се определя по размера имащи в собственост площ.

И така се получава, че в условия на буржоазна държава, всяко междукласово обединение неминуемо  се обръща против влизащите (правилно би било да се каже «попаснали») в неговия състав пролетарии. И макат формално това е доброволно обединение, но то все пак винаги ще си остава за тях чуждо, враждебно, където те ще са практически безправни, както са се оказали безправни глобените председатели на ТСЖ пенсионери. Тази типична ситуация добре илюстрира този факт, че за собствениците на жилища в това ТСЖ, по техните думи, всяко жилищно счетоводство се явява тайна.

Този пример за пореден път показва, колко е важно за пролетариата да има свои, чисто класови обединения — без тях при капитализма не можеш да преживееш.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688514
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930