Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2017 20:15 - Ново теоретично списание
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

«…Баналната мечта на всеки буржоа — марксизмът е остарял, марксизмът е останал в миналото, марксизмът не е нужен на хората и т.н. Но днес без марксизма, без ленинската методология за анализ на империализма, не могат да бъдат разбрани съвременните условия на общественото развитие. Но независимо от това нашето време носи нови потвърждения на марксизма и триумфи, и всеки незаангажиран човек вече разбира, че нашата епоха — епоха на преход от капитализъм към социализъм. Бедата е в това, че след Сталин беше спряно, по различни причини, развитието на марксизма. Докато Ленин указвал, че теорията на Маркс е положила само крайъгълния камък на тази наука, която комунистите трябва да движат напред във всички направления, ако те не искат да изостанат от живота. Но този завет не е бил изпълнен и марксизма се отделил от живота. Не е остарял, а само сложен настрани, което е напълно поправимо и с което се занимава днес този сайт и някои други марксически групи и отделни другари. Несъмнено, че в близко време това изоставане ще бъде отстранено и марксизма отново ще възстанови своята настъпателна мощ. Никакви буржоазни глупости… няма да възпрепятстват това».

Тези забележителни думи на нашия читател другаря Теренин ние взехме, като епиграф, обявявайки за подготовкта на първия брой на марксистско-ленинското теоретично списание «Класова борба».

Последните година-две ние постоянно се сблъсквахме с остра необходимост от главен теоретичен орган, освещаващ въпросите на марксистко-ленинската философия, политикономия, история, естествознание. Форматът на статиите на сайта, а и брошурния формат не удовлетворяват напълно изискванията, предявявани към периодичното издание, задачите на които се явяват внасянето на марксистско-ленинската теория сред масите, развитие на марксическата мисъл и движението напред. Израсна и теоретичното ниво на нашите читатели. От коментарите и редакционни преписки ни стана ясно, че интереса на авангардните работници, служещи, интелигенция към марксистката философия расте, потребността в жива, смела, творческа разработка на актуалните въпроси на съвременото обществоведение е назряла и презряла. Расте и разбирането на това огромно значение, което има научния комунизъм за живата революционна работа на масите. В епохата на пролетарски революции, класови войни и окончателно унищожение на капитализма иначе и не може.

Много другари искат и изискват от нас конкретни отговори на конкретни въпроси на класовата борба на пролетариата. Това е справедливо. Но нашите другари трябва да разберат, че не отговаряйки правилно на общите, фундаментални въпроси, ние никога правилно няма да отговорим на частните въпроси. От тук произтичат и задачите стоящи пред теоретичния журнал. Това е разработка на въпросите за закономерностите в развитието на съвременния империализъм, анализ и теоретично обобщение на новите явления и тенденции в развитието на обществото, търсене и философско осмисляне на кълновете на новото в класовата борба на пролетариата, освещаване на пътя към комунистическото общество в съвременните условия.

Списанието трябва да стане своего рода флагман в борбата на работническата класа на философския и идеологически фронт. То ще води разгърнато настъпление на буржоазната лъженаука и реакционна идеология, с помощта на която експлоататорите осакатяват съзнанието на работническата маса, подменят реалния свят с илюзии, отклоняват масите от настоятелната необходимост от борба за социализъм. Списанието е задължено безпощадно да се бори против оскверняването на морала в буржоазното общество, против мракобесието и реакцията във всичките и прояви.

Особено направление в работата на списанието трябва да встъпи борбата с опортюнизма в работническото движение и работническите партии — смъртна буржоазна зараза, с помощта на която силите на капиталистическата реакция във втората половина на миналия век успяха да разгромят световното комунистическо движение, като на още половин век продължиха съществуването на империализма.  Тази борба трябва да се води веднага на всички фронтове и против «дребнобуржоазния реформизъм (десен опортюнизъм) — прикрит от добрички демократични и социал-демократични фрази и безсилни пожелания на лакейството пред буржоазията и против дребнобуржоазния революционаризъм (ляв опортюнизъм), грозно, надуто, перещо се на думи, празна раздробеност, разпиляност, глупаво на  дело» (В.И. Ленин), и против центризма — най-опасна форма на  опортюнизма, подукрасена с лява фраза. Само безпощадната борба с опортюнизма във всички негови прояви, борбата с примирението към него, само изгнанието на опортюнизма от партиите на работническата класа, освобождението из под неговото влияние на работническите маси се явява предварително условие за успешна борба на пролетариата с империализма. Доказано и предоказано, че без освобождение от опортюнистите работническото движение става буржоазно работническо движение, а значи, беззъбо и безопасно за буржоазията.

В списанието следва с научни диалектико-материалистически позиции да се изследва и обобщава положението на делата в съвременното естествознание. По-нататъшното изучаване на основните закони, господстващи в природата и обществото, тяхното следствие и проява, особено в практиката на материалното производство е невъзможно без единствено вярното, материалистическо познание на явленията в природата, обществото и мисленето в тяхната всеобща връзка и взаимозависимост.

Списанието «Класова борба» трябва да способства за бърз подем на всячка идеологическа работа в масите, да защити високата идейност, принципиалност и партийност на философията на работническата класа. Неговата задача е да обедини всички действителни марксисти, да привлече към активна политическа и идеологическа работа не само съзнателната част от работническата класа, но и най-напредналата и прогресивна част от нашата интелигенция, която, твърдо да застане на класовите позиции на работническата класа, способна да му служи, като вярна опора в делата на борба за социалистическо преустройство на съвременното общество.

Списанието е призвано не само да освещава развитието на философската и обществоведческа мисъл, но и активно да формира класово съзнание на трудещите се маси, да отражава нови идеи, възникнали в процеса на научно-изследователска работа. При това централния теоретичен орган на работническата класа не може да бъде пълноценен без остра болшевишка критика и самокритика от страна на авторите и редакцията на журнала. Именно такъв подход към разрешаването на противоречията ще помогне на всички нас по-дълбоко и пълно да разберем и обобщим не само огромния исторически, но и новия фактически материал, който в изобилие ни дава съвременния обществен живот, икономика, наука, култура. Колкото по-плодотворно и широко се провеждат научни дискусии на страниците на бъдещото списание, толкова по- успешно ще се справи то със своите задачи.

Но «Класовата борба» ще е строго партийно списание. Това означава, че отговорната теоретична трибуна не може да бъде предоставена на тези, които считат, че всяко мнение е истинно и има  право на живот. Ще има дискусия по конкретен въпрос, целта на която се явява търсенето на правилно решение, движещо работническия клас напред към неговата историческа цел. Ще има и замаскиран класов враг, който ще ни налага ненужна на никого дискусия единствена цел: теоретически да заблуди и оглупи работническата класа, да внесе разкол в неговите редици, да отвлече сили и време на неговия авангард от важните и насъщни проблеми. В този случай позицията на списанието трябва да бъде непримирима и твърда.

Редакцията разчита, че всички здрави сили в комунистическото движение, стоящи на болшевишки позиции, ще приемат активно участие в работата на списанието, ще способстват на това по-нататъшно развитие на теорията на марксизма-ленинизма и затова се обръщаме към всички марксисти-ленинци с горещ призив към активно сътрудничество!

Материали и предложения може да насочвате по адреса на редакцията на списание «Класова борба» journal@work-way.com

Ред. сайта «Рабочий Путь»




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659768
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031