Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2017 11:38 - Как властите водят за носа работниците от МУП "Челябинскавтотранс"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 27 април тази година сътрудниците в МУП «Челябавтотранспорт» били уволнени в порядък на превод в ООО «Обществен градски транспорт» и до сега не са получили своите честно заработени пари. Общият дълг на предприятията пред работниците на дадения момент е 27 млн. рубли. От тях 20 млн. — това е заплатата за април и март, още 7 млн. — компенсационни плащания във връзка с уволнението. Всеки работник има да получава 40 хил. до 160 хил. рубли.

През ноември 2016 година МУП «Челябавтотранс» било признато за банкрутирало. В замяна на него било създадено ООО «Обществен градски транспорт», което принадлежи на муниципалитета. За директор на новото предприятие е назначен депутата градската дума Дмитрий Холод. Т.е. муниципалитета е банкрутирал едно свое предприятие и превежда работниците на друго свое предприятие, не изплащайки му заплати, т.к. първото предприятие – банкрутирало, а второто е «съвсем друго» и претенции не трябва да се предявяват.

Представителите на първичната профсъюзна организация в ООО «Обществен градски транспорт», влизащ в РОСПРОФТРАНСДОР – аналог на ФНПР за транспортните предприятия, повели работниците по безмисления път на «социално партньорство» — ще се помолим да ни дадат своите пари. Работниците се обръщали към всички инстанции, общували с депутати, обществени организации, написали писмо до Путин и както винаги, получили … : «Ситуацията е под контрол». В администрацята на града отговорили така: “Ние влизаме във вашия проблем. Благодарим за вашата активна жизнена позиция!” И с усмивка ги изпратили по-нататък.

На 7 юни в центъра на Челябинск около 200 бивши работници в МУП “Челябавтотранс” излезли на протест https://news.rambler.ru/money/37136153-vernite-nashi-dengi-rabotniki-mup-chelyabavtotrans-vyshli-na-piket/?updated=news с искане към администрацията да върне дълговете по заплатите. Никой от представителите на администрацията към протестиращите не отишъл. След акцията делегация от протестиращи се отправили в администрацията на Челябинск, където били приети от началника на управления транспорта Роман Болотов.

«Днес (7 юни. — Ред.) кмета Евгений Тефтелев ще отдели от резервния фонд 20 млн. рубли за погасяване на дълговете по заплатите — разказал чиновника — Те трябва правилно да се дадат (в съответствие със закона. — Ред.). 10 млн. рубли ще преведем до края на тази седмица, 10 млн. до края на следващата. Още 7 млн. рубли администрацията ще вземе от партньорите, арендуващи част от площите», но тук започнал да говори за о някии усложнения, защото днес предприятието се ръководи от конкурсен управляващ от Екатеринбург, и се е случило така, че той сега отсъства и няма кой да подпише платежните документи. Крайно нелеп отговор: ние ще ви дадем парите от минали по-минали и още по минали заплати, но господина го няма на работното място, така че потърпите-погладувайте, докато важния човек не дойде до вас, не намери време да се заеме с това дело, за което му дават пари. Болотов пообещал, че до петък 9 юни, част от парите ще бъдат платени. Но на 9 юни от счетоводния отдел на предприятието на работниците заявили https://jenkers.com/ru?_escaped_fragment_=t%3D14928799#!t=14928799, че пари за плащане няма и няма да има.

Между другото сметките на МУП «ЧАТ» се намират под запор, който ще се снеме, след като предприятието погаси дълговете пред налоговите служби, което означава, че само тогава ще се появи възможност да се изплащат дълговете пред работниците. Това положение е ярък пример за антиработническата политика на руската държава: първо плащане на данъците в полза на съвкупния капиталист и едва после — изплащането на работниците, пребиваващи с хляб и вода, ще влязат в кредитна спирала в очакване на своите отдавна заработени пари.

След като делегацията се върнала от Болотов на мястото на протеста, в редиците на транспортните работници бил пуснат слух, че всеки, който е бил на протеста, ще бъде уволнен. Но бившите работници от МУП са настроени решително и в резолюция заявили, че ако последват репресии или дълговете по заплатите не бъдат погасени в обещания срок, хората отново ще излязат на протест. Въпросът е само в това кой ще възглави борбата и каква ще бъде акцията? Ще позволят ли транспортните работници на съглашателите от РОСПРОФТРАНСДОРа да ги предадат? Или ще разберат, че ги водят за носа, че такава имитация на борба за своите права до нищо не води, че трябва да се борят иначе, че е нужно да се обединят със своите другари https://news.work-way.com/sverdlovskie-transportniki-vydut-na-miting/ по класа и да приемат техния опит в борбата https://news.work-way.com/pobeda-rabochix-chuvashavtotransa/

Олег Павлов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1661165
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031