Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2017 15:21 - Орехово-Зуево: капитализъм, частна собственост и корупция
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 166 Коментари: 0 Гласове:
0



Частният бизнес и корупцията са двете страни на една монета. Там където има частна собственост и идея за обогатяване — там има и корупция. Проверено. Ще демонстрираме тази връзка на примера на стопанския конфликт в подмосковния град Орехово-Зуево [1].

При съдействието на администрацията в Орехово-Зуево била създадена управляваща компания ООО «ОГК НКС». Администрацията, всъщност се  явява една от съучредителите на това предприятие. Тя провела мощна кампания по разгласяване на тази кантора. Хората от администрацията разказвали как се появила забележителната нова управляваща компания, че сега ще има контрол и отчет, нито копейка народни пари няма да бъдат изразходени напразно. Обещали комунален рай. Така НКС бързо се превърнала в абсолютен монополист на пазара на градското ЖКС, започнала да събира парите от жителите за газ, вода, електричество, топлина. Но с доставчиците на комуналните ресурси НКС да се разплати не искат. Дълговете на НКС пред доставящите компании растат като снежна пряспа.

Първи започват да искат от НКС (която, всъщност се явява само посредник между доставчика на енергоресурсите и потребителя) пари за потребление от гражданите на енергоресурси енергетиците, но тук става ясно, че пари в НКС няма. По нататък с искане да се погасят задълженията поискали  Теплосети, Водоканал и пр. Започнало съдебно издирване с цел да се вземат парите от управляващата компания. В съда стои заявление от Теплосети за вземане на дълг от НКС в размер на над 76 милиона рубли, заявление от доставчик на гореща вода почти на 40 милиона рубли, заявление от Мосенергосбит, пред което НКС също има многомилионни дългове за електроенергия.

Но пари у НКС няма и да се вземе нещо от нея не може. Парите, които гражданите изправно предавали в управляващата компания, някъде се изпарили. Затова енергетиците се обърнали в съда вече с ново искане — да признае НКС за банкрутирало. Такова заявление подал Мосенергосбит.

Както виждаме, тази частна идиотия задлъжняла пред всички на света. Какво следва? По-нататък работата е отработена от буржоазното законодателство със схема: НКС ще бъде призната за банкрутирало, парите по неговите сметки няма да се намерят, а многомилионните дългове пред енергетиците ще се заплатят от бюджета на областта, или отново от джоба на трудещите се жители. Втори път за едно и също — за вода, електричество и топлина, за която хората един път са заплатили.

Защо е тази увереност, че пари ще се вземат именно от бюджета? Първо-защото няма от къде да се вземат, а у енергетиците днес закона е много прост — или плати, или стой без светлина, вода, топлина. Те преспокойно могат да отключат на гражданите електричеството. Ясно, че дълго след това администрацията на града няма да стои със скръстени ръце. Затова искаш не искаш, ще трябва да се разплатиш за дълга на своята НКС. Второ- в Орехово-Зуево съвсем неотдавна вече беше подобен случай, когато за дългове на ООО «Орехово-Зуевская теплосет» пред ООО «Газпром межрегионгаз Москва» за потребен газ в размер на 170 млн. рубли се разплатили от бюджета на областта! [2]. Или народа дал на Газпром от своя джоб 170 млн. рубли, за които той преди заплатил тези самите 170 млн. рубли на  ООО «Орехово-Зуевская теплосет»! Отначало заплати на единия търгаш, а след това на другия за един и същ газ — ето го, реалния капитализъм с неговата частна собственост!

Затова и за многомилионните дългове ООО «ОГК НКС» ще се разплати, съдейки по всичко отново с трудещите се в Орехово-Зуево.

Какви изводи следва да се направят? Работата тук не е в отделните чиновници от администрацията, които просто са некадърни и нечестни хора. А в самата капиталистическа система. Народното стопанство на страната е разделено на множество малки стопанства, намиращи се в конкурентна война едни с други за печалби. Целта на тяхното съществуване — да вземе голям къшей от някой дребен стопанин, да го разори и унищожи, да стане монополист, най-силния и богат в своя регион, за да може после сам да диктува своите условия. А чиновниците тези стопани ги използват, като вспомагателен инструмент за достигане на своето монополно положение на пазара. Бизнесменът се опира на чиновника за да вземе нещо за себе си, като използва «административния ресурс». Поражда връзката между бизнеса и властта именно частнокапиталистическия способ на производство, стремежа на частниците към обогатяване. Именно капитализма тласка чиновниците и бизнесмените да се обвързват, ограбвайки трудовия народ на страната.

Алексей Живцов

[1] http://ozblog.ru/someone-elses-pocket/nks-breaking-bad.html

[2] http://ozblog.ru/conspiracy-theories/who-will-pay.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682047
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930