Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2017 15:43 - Буржоазни репресии против работниците в Пулковската обсерватория
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Руската буржоазия продължава да унищожава науката.

През юли в Пулковската обсерватория се извърши масово уволнение на 50 учени, които посмели да встъпят против водещата се в обсерваторията на крупно жилищно строителство — насред обсерваторията се строи крупен жилищен квартал с име «Планетоград». Естествено, че с този «Планетоград» са свързани паричните интереси на едрата строителна буржоазия в Санкт-Петербург. Високите здания, ако те бъдат построени, ще направят невъзможно наблюдението на звездното небе, а самото съществуване на Пулковската обсерватория — безсмислено.

През юни съвета на младите учени отправил видеообръщение до президента с молба да приеме мерки по защита на научното учреждение от застрояване. Но след записа на обръщението незабавно последвала реакция: на 50 млади учени не приели участие в акцията, не им продължили договорите!

Пулковската обсерватория води наблюдения от 1839 година. Нейните сътрудници фиксират редки небесни явления, откриват нови светила, в това число т. н. «невидими» звезди и даже следят за астероидна опасност. Но набиращата обороти мащабна застройка поставя кръст на уникалните многогодишни изследвания.

Но най-интересното е че под капака на буржоазните репресии попаднали не само учени, но и някои депутати. От въвеждане в делата отстранили несговорчивите парламентаристи, делегирани в работната група по развитие на територията около обсерваторията. Така буржоазията постъпва с тези депутати, които недостатъчно предано и служат.

На този пример ние можем да видим всеобхватността на буржоазните репресии. Буржоазията има множество канали и лостове на въздействие на неугодните хора, стоящи на нейния път, било то работник или учен — когато нейните интереси са застрашени на масово уволнение се подлагат леко, както едните, така и другите. Ставащото с Пулковската обсерватория убедително доказва, че на руската буржоазия наука не и е нужна. Науката за нея е просто излишни издръжки, които трябва да се отделят от бюджетните пари вместо да се пуснат за своите бизнес-проекти. Така докато в Русия съществува капитализма никакво развитие на науката няма да има.

Алексей Живцов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1692991
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930