Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2017 14:46 - Протест на селяните от Башкирските села
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От 2016 година в горите на Нуримановския район на Башкирия изсича горите австрийската  корпорация «Кроноспан». На хищно изсичане са подложени липовите гори- основа на знаменития башкирски мед, който често се явява единствен източник за съществуването на много местни жители.

Виждайки надвисналата опасност за местните гори, жителите на пострадалите села се опитват да се противопоставят на хищническото унищожение на местната флора и фауна. Тяхното обръщение до президента на републиката съдържа искания за спиране на сечта на липите на територията на републиката, ежегодно засаждане на липи в тези места, където се е изършвало сеч, провеждане на работи по формиране на защитни участъци забраняващи сеченето на липи около всички населени пунктове, защото практически във всички села жителите се занимават с пчеларство.

Но интересите на едрия капитал за властта в републиката са по-важни от интересите на местните трудещи сея. Не обръщайки внимание на исканията на селяните, дървесината денонощно се извозва до местния дървообработващ завод «Кроноспан» в Уфа. Извозването се осъществява с камиони през единствения път, свързващ окилните села с райцентъра. Пътят по който вървят камионите се оказал напълно разбит така че в селата станало затруднено подаването на продукти, не говорейки за «бърза помощ» или пожарните.

След многочислени обръщения на граждани към местните власти, последните през октомври 2016 година си дали вид, че възстановяват пътя. Но вече сме в половината от 2017, а състоянието на пътя се оказва, както преди.

Недоволството на селяните от Нуримановския района приема стихиен характер. Жителите на големите села  Сарва и Первомайск, а така също по-малките Вознесенское и Терекла затворили пътя на камионите и го удържали два дена не пускайки ги до сечищата. Местните власти, действащи в угода на крупния капитал, изпратили до мястото  полиция. На местните жители били наложени административни глоби. В отговор на тези репресии, жителите на селата преминали към по-радикални мерки, започнали да хвърлят на пътя железни шипове (подобни на тези от средните векове, които се използвали, като противоконно заграждение).

Едва тогава до републиканските власти «дошло» и били, накрая, приети мерки по възстановяване на пътното съобщение. Днес на пътя свързващ местните села с райцентъра, усилено се водят ремонтни работи, а в самите села се асфалтират редица пътища.

Както е видно от ситуацията в Нуримановския район, само активните протести на трудещите се могат да донесат плодове. Независимо от продължаващата вече над 25 години пропаганда за буржоазния образ на живот, основан на индивидуализъм и паразитизъм, нашия трудов народ продължава да проявява грижа за общото благо, за съхранение и преумножаване на богатството на своята страна. А ето капиталистите плюят на интересите на всички и се интересуват само от личната печалба. От тук е ясно, кой може да стопанисва по-добре — трудовия народ или капиталистите, частни собственици. Затова всичко, което предизвиква безпокойството на простите работници и селяни: съхранението на безценните гори, уникалната флора и фауна на родната земя, инфраструктурата и т.н., може да се осигури само от едно —  от властта в ръцете на самите тези хора.

J.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688433
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930