Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 04:59 - Америка на границата на открита диктатура на фашизма
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вечерта на 12 август в Американския град Шарлотсвил, Вирджиния, се състоял марш на «белите рыцари», както се именуват себе си членовете на една от старите расистки организации — Ку-клукс-клан. Към тях се присъединили също така «съчувстващи» от числото фашисти.

Маршът на ултрадесните бандит на 12 август не е първа http://edition.cnn.com/2017/07/08/us/kkk-rally-charlottesville-statues/index.html акция от този род, станала в Шарлотсвил с разрешението на американските власти. И с всеки изминал път числото на преминаващите по улиците расисти и «съчувстващи» само се увеличавал! (Американските СМИ назовават цифри от 2 до 6 хил..) Срамежливо защитавайки расистите, кмета на града призовавал антирасистки и антифашистки настроените граждани да не се месят на расистите, карайки ги да си починат на «алтернативни мероприятия», като наскоро организираните безплатни концерти. Но живеещите и работещи в града обикновени американци от различни националности и не мислят да игнорират ставащото: те се стараят да защитят родния град и самите себе си, независимо от възникващите кървави стълкновения и жертви. Така станало и този път — расистите продемонстрирали своята животинска ненавист към трудещото се население на страната и не само към хората от друга раса, но и към тези, които ги защитават.

На видеозаписа https://www.nytimes.com/video/us/100000005363670/charlottesville-virginia-white-nationalist-protests.html?smid=pl-share е видно, как спортен автомобил без опознавателни знаци се врязва в колона антифашистки демонстрации, на трудещи се, излезли на улицата в знак на протест против разгула на покриващия се от властите расизъм. Така била убита https://www.nytimes.com/2017/08/13/us/heather-heyer-charlottesville-victim.html 32годишна жена с име Heather D. Heyer. Нейните приятели разказват, че тя била активен борец за справедливост, както на длъжност помощник на местен юрист, така и в обикновения живот. Освен убийството на момичето, шофьора-фашист ранил още 19 човека, пет от които се намират в тежко състояние. Общото число на ранените в уличните стълкновения са 35 човека (за съжаление, без разделение на фашисти и техните противници).

Официалната причина за наглите изстъпления на расистите станало «противодействието» на преноса в музей на паметника на «героя» от Гражданската война в Америка и в частност, паметника на генерал Роберт Ли, разположен в града. Ето, какво пише в БСЕ I изд.:

«ЛИ (Lee), Роберт Eдуард (1807­–70), най-висшия от военачалниците на Конфедерацията на Южните щати по време на гражданската война в Америка. Участвал във войната с Мексико 1846–48. След това командвал конен полк в граничните райони на Техас, потушавал въстанията на индианците. В 1859 Ли бил назначен за командир на наказателен отряд по време на въстанието на Джон Браун, борел се за освобождението на негрите. Преди началото на гражданската война се уволнява и застава на страната на робовладелския Юг, където заемал редица висши командни длъжности (от 1862 — главнокомандващ). Реакционната историография на САЩ прославя Ли, като национален герой.»

Ли също така е известен със своите думи за недопустимост на революции в САЩ, като нарушаващи «вечното» единство на държавата. «Лимитът на революции» — белег по тялото от рождение за всеки реакционер. Именно със защитата на обединението на щатите от революциите той прикривал своята реакционна политика и наказателни операции против «сепаратистите».

Войната с паметниците и атрибутите на Конфедерацията върви в цялата  страна http://edition.cnn.com/2017/06/30/us/what-to-do-with-confederate-monuments/index.html от 2015 година, в това число на ниво власти в щати. Не е трудно да се забележи, че на практика никакви действия против надигащия се расизъм, който се засилва с всеки изминал ден, от страна на тези власти не се води. Шествията и «маршовете» на ку-клукс-клановците не само не се забраняват, а и се охраняват от полицията. В този случай тя използвала щитове, гумени куршуми и сълзотворен газ против излезлите на улицата трудещи се, когато те се опитали да изолират расистите. Фактически, борбата с паметниците подло се използват от правителството на щатите за организация на провокации, които след това играят роля на смекчаващи обстоятелства за действията на ултрадесните бандити.

Не изостава от местните власти и Белия дом. Сегашният президент на САЩ Д. Тръмп до последния момент по съществуващия въпрос говореше за «неясно мърморене» за недопустимост на ненавист и насилие между «многото страни»,  осмелявайки се след това открито да осъди расизма едва под натиска на народното негодувание. Поведението на Тръмп и неговите привърженици от числото на расистите и начело с лидера на Ку-клукс-клан Дейвид Дюк говори за здрава класова връзка между тях. На своята страница във Facebook Дюк открито иска от Тръмп да даде «зелена светлина» на Ку-клукс-клан, недвусмислено напомняйки на президента кой го е довел до властта: «Ние сме бели американци, а не някакви си там леваци». В замяна Дюк обещава да помогне на Тръмп да изпълни предизборното си обещание «да вземе нашата страна обратно в свои ръце», давайки да се разбере, че този лозунг, както едно време повтаря лозунга на Ку-клукс-клан «да направи Америка велика отново», а тези послания развързват ръцете на фашистите и расистите.

Процесът на фашизация на САЩ, започнал в 40-те години на XX век, след Втората световна война се усилва. Той встъпил в нова фаза и днес на улиците на Америка се решава главния въпрос: ще се извърши ли преход към открита терористична диктатура на финансовия капитал- открит фашизъм, характерна черта на която се явява расизма, или фашистката диктатура ще продължи да функционира в завоалирана форма, като е било в последните десетилетия.

Комунистическата партия на Съединените Щати се обърнала http://www.cpusa.org/article/charlottesville-turn-outrage-into-united-action/ към «широкото антифашистко, антирасистко многонационално болшинство от граждани на страната» с призив към солидарност и обединени усилия в борбата против политиката на правителството, искайки незабавно премахване от поста на президента. За голямо съжаление, класовите корени на днешната политика на САЩ, която се именува не иначе, като «политика на Тръмп», в това обръщение не се разкрива. Нито дума не е казано за империализма, неизбежно пораждащ фашизъм и война. А трябваш да го направят. Защото — ще се осмелим да кажем на КП на САЩ, — призивът да се смени един фюрер на друг до нищо няма да доведе..

Редакция РП




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660066
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031