Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2017 12:00 - Протест на работниците-енергетици в Германия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 214 Коментари: 0 Гласове:
0



Германия. Работници протестираха с картонени плакати. Така стотици трудещи се от заводите в градовете Маркерсбах, Нидерварт,  Хоенверт,  решили да изразят свя гневен протест  против съкращенията на работни места. Шведският енергоконцерн Ватенфал (Vattenfall) планира да закрие  до 50 процента от всички  работни места и значителна част от своите заводи в Германия. «Но това е абсурд — говорят протестиращите — електроенергия е нужна винаги! Тези производственни мощности могат да натрупват електроенергия и да я подават обратно в мрежата  (например, в случай на повреда) защо се закрива?

Но независимо от това настроението на работниците е мрачно. За това съобщил профсъюза «Минно дело–Химия–Енергия» (IGBCE) работника Йенс Щайнер от завода в Хоенверт. Петдесет процента от трудещите се в случай на съкращение ще останат без работа.

Но за да изглади ситуацията, създадена от класовия събрат, местната немска буржоазна власт предлага на работниците частично излизане  на пенсия (Altersteilzeit). А това, по-същество е обикновенно досрочно излизане на пенсия (Frьhrente). По немското законодателство днес излизането в пенсия на работника се полага на 65 години (засега). Но, например на работник от този завод в Хоенверт, на 62 години, също му предлагат да излезе в пенсия, «частично». Разбираемо е че пенсията от това ще се съкрати, защото част от паричните вноски в пенсионния фонд няма да постъпят!

Но стопаните от Ватенфал се стараят да се справят от проблемите със сухи цифри, говорейки за недостатъчната разлика на цените между периодите на спад и нарастване на търсенето на електроенергия. От техните заявления за това, че «менаджментът ще продължи и занапред активно да мисли за генерация на доходите и нови бизнес проекти», става ясно, че проблема за работните места ги интересува само, като въпрос за създаване на безработни за укомплектоване на промишлена резервна армия.

Сергей, специальный корреспондент в Германии.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681320
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930