Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2017 12:00 - Въпрос 43
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  1. Въпрос: «Възможна ли е в съвременния свят нова световна война? Защото днес много страни в света притежават ядрено оръжие и нова световна война ще стане война на унищожаване на цялото човечество. Капиталистите товао разбират ли го?»

Ответ: За съжаление, не просто е възможна, тя вече се надига. Епохата на империализма — това е епоха на непрекъснати войни, такава е у империализма икономическата природа. Световните войни не започват не веднага, не в един ден. Процесът на влизане на капиталистическия свят в световна война върви постепенно — няколко години. По принцип се провоцира от дълбока икономическа криза, от която капитала не вижда друг изход, освен милитаризация на промишлеността и войните. Конкурентната борба между световните монополи в кризиси се задълбочават до предел, в условия на спад на производство в борба за пазари на суровини, готова продукция и приложения капитализма се превръща в мпериализъм за да излезе от положение. Но поради факта, че всички пазари са вече преразпределени, единствен способ за да преживеят монополите остава война до победен край над своите съперници — конкуренти.

Oтначало между империалистическите страни върви политическа борба, която се опитвва да въздейства на другия с политически мерки. След това влизат в ход икономическите санкции и блокади — икономическа война. И ако и тя не даде резултати, империалистите се опитват да разрешат спорните въпроси между себе си с въоръжена сила. Възникват военни конфликти, които се разгарая, обхващат и други страни от капиталистическия свят. Между тях се образуват военни блокове, които започват да се сражават по-между си на значителни территории от планетата. Ето така постепенно се разгаря световна империалистическа война, в която империалистите във всяка страна-участничка преследва свои търговски интереси. Наистина, умират за това милиони трудещи се в капиталистическите страни, които между себе си няма какво да делят. Именно така са се разгърнали в XX век двете изминали световни войни.

И именно такъв процес става днес у нас пред очите ни. Големите политически разногласия между Русия и САЩ, САЩ и Китай, между страните от Европа и т.н. за никого не е тайна. Икономическите блокади и санкции (КНДР и Русия) също са налице. Има и военни конфликти, в 2 от тях — в Сирия и на Украйна — участва и буржоазна Русия. В близост до нейната територия  може да се разгори още една война — конфликт между САЩ и КНДР все повече се задълбочава, заплашвайки във  всяка секунда да се премине в силова фаза. Ако всичко това стане, в стълкновението ще се намесят и съседите на КНДР, в това число Русия и Китай. Не е спокойно в много бивши съветски републики, също граничещи с Русия. Не спират и локалните войни в Африка и Близкия Изток. Расте военното напрежение в Европа и Южна Америка. В новата световна война може да се обхване целия свят — толкова са се задълбочили противоречията между империалистите от различните страни и толкова дълбока е икономическата криза, в която е попаднал капиталистическия свят.

Опасността от нова световна война напълно е реална. Но да се говори за това, че трета световна война непременно ще бъде ядрена война, мислим, че основанията са малко. В края на краичащата не можем да се заречем, че някоя от воюващите империалистически страни в един или друг момент може да приеме ядрено оръжие, но едва ли това оръжие ще стане основно средство за борба на империалистическите съперници по-между си.

Първо- капиталистите не са глупаци, войни те водят за големи печалби, а печалбите — това не е такова дело, за което те са готови да умрат. Себе си и своето благополучие те обичат повече от всичко на света.

Второ- днес в ръцете на империалистите има толкова много най-разнообразни средства за войни (средства за унищожение на живата сила и техника на противника) — химическо, бактериологическо, климатическо и космическо оръжие, и т.н., че не им е необходимо да прибягват до такова силно и разрушително средство, като атомното оръжие, с последствията от което след това трудно ще се борят.

Трето- империалистите могат въобще да водят трета световна война съвсем не така, както преди — не воювайки с концентрирани грамадни армии на единн голям фронт, а едно глобално военно стълкновение се поделя на множество малки военни конфликти. В края на краищата такива военни стратегии отдавна се предлагат във военните доктрини на големите империалистически страни.

Според нас, днес е важно не да гадаем за това, какво именно оръжие ще приемат империалистите в бъдеща световна война, а да не допуснем тази война! Процесите, ставащи в капиталистическия свят, действително ведят към война, но това не значи, че войната е неизбежна. Ще има ли война или няма, много зависи от народите на империалистическите страни, а не от буржоазните правителства. Ако народите от целия свят или крупните капиталистически страни, кажат «Не!» война няма да има никога! Просто няма да има кой да воюва за интересите на империалистите. Защото империалистите не воюват сами. Они всегда действуют чужими руками, заставляя умирать за свои интересы других — трудящееся население своих стран и, прежде всего, рабочий класс, пролетарские массы.

А это значит, что необходимо, не теряя ни минуты, развернуть широкое антивоенное движение во всех странах капиталистического мира, в которое бы входили не только рабочий класс этих стран, не только трудящиеся массы, но и все прогрессивные силы страны, в том числе буржуазные. Среди класса буржуазии существуют немалые противоречия, и значительная его часть, если не подавляющая, не поддерживает политику монополистического капитала, угрожающую миру новой мировой войной. Немало сторонников мира и среди священнослужителей, буржуазной и мелкобуржуазной интеллигенции и служащих. Объединившись в защиту мира, все эти силы способны составить громадную армию борцов за мир, противостоять которой реакционные силы войны не смогут.

Активная борьба за мир позволит не допустить новую мировую войну, но угроза ее будет существовать всегда, пока существует капитализм. Навсегда человечество от войн может избавить только мировая социалистическая революция — переход политической власти в руки рабочего класса во всех странах капиталистического мира, которая окончательно и на все времена сделает  войну пережитком истории.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681591
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930