Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2017 12:10 - Френските шофьори на камиони могат, а руските не
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 25 септември френските шофьори на камиони, недоволни от политиката, провеждана от правителството на президента Е. Макрон, обявили национална стачка, в хода на която със своите грамадни товарни камиони блокирали  автомагистрали и складове с горива в Марсилия, Лион, Нант, Бордо, Кан, Руан и Хавър.

Възмущението на водачни на товарни машин е предизвикана от реформата на трудовото законодателство, която рязко реже правата на  наемните работници и увеличава правата на работодателите, в частност, сериозно опростила процедурата по уволнение на наемните работници.

Тази реформа (съответния закон бил приет на 3 септември от сената на Франция) предизвикала масови протести в цялаъ Франция. На 12 септември в републиката стартирала  общонационална акция на протест против политиката на президента Макрон, организирана от Всеобщата Конфедерация на труда. На 21 и 23 септември левите партии и профсъюзи извели на улицата на фраецските градове във Франция над 200 хил. човека. Сега към тях се включиха шофьорите на камиони.

Обърнете внимание, френските власти не  викат за «несъгласуваност на акциите», не разгонват с полиция и Национална гвардия трудещите се шофьори за това, че те устройват демонстрации в градовете на страната и прекъсват важни трасета на страната, както това, например, направили руските власти по време на Всеруската стачка на шофьорите на камиони през ноември 2015 и март 2017 г.

Правителствотo нa Франция, разбира се не е доволно от решителните действия на стачкуващите и също се опитва с всички  способи да ги спре, но то не отхвърля буржоазната демокрация,  разбирайки, че жестките мерки на силовиците ще предизвикат у френските трудещи се същите ответни мерки, и до какво ще доведе това никой не знае.

Но разбира се това не е «вродена съзнателност» на фреското правителство. То можеше да затегне гайките на френския народ от цялата си душа. Но не може! Не може защото много добре знае, че френските трудещи се, френския пролетариат за себе си може да се грижи. И на кого после няма да му е добре знае най-добре.

«Демократизмът» и «вежливостта» на френското правителство — това е пряк резултат от активността и упорството на самите френски трудещи се, които показали на буржоазната власт на Франция, че с тях трябва да се разговаря на «вие», че те умеят да се борят за своите права.

За това е нужно да се учат и нашите руски работници и служещи, ако искат да се научат да побеждават.

Л. Семенов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691050
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930