Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2017 12:00 - Седеммилни стъпки към фашизма
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове:
0



Камерите за видеонаблюдение в Москва сега в автоматичен режим ще следят предвижването на хората в града. По единна http://tass.ru/moskva/4601220 информация към системите на разпознаване на лица са включени всички 160 хил. камери, а значи — включени са и камерите от домофоните. А и това не обхваща само Москва.

Когато в Москва започнали да се появяват камерите за видеонаблюдение, фашистващата власт успокоявала трудещите се с тези, които записи от тях ще се  заснема само по искане на следствените органи, както това става по магазините, бензиностанциите и т.н., където отдавна вече са установени видеокамери. При това обещавала, че записите ще се съхраняват ограничено време. Но сега, с пускането на  системи за автоматично следене, ситуацията коренно се променя. При това всички тези данни могат да се съхраняват практически неограничено дълго време, защото техния обем от обема на видеозаписите. А това значи, че те ще съставляват и съхраняват «на всеки случай» — необходимост от явно разследване от следствените органи повече не се изисква.

Главата на департамента на информтехнологии Артьом Ермолаев съобщил, че внедряването на системата ще е «отговорно», съблюдавайки «баланса между конфиденциалност и безопасност». На практика това означава, че внедряването на фашистските технологии ще бъде постепенно, за да не се изплаши силно народа, не свикнал още с новия стандарт «на конфиденциалност».

Но това още, за съжаление, не е цялата перспектива. Не ограничавайки следенето за предвижване на хората, автоматичните камери се предполага да се използват в такива функции, които отдавна, през цялата история на експлоататорските класи, не им е давало покой. Това е функцията — «неспящия надзирател»!

Стачките на полицаи или адвокати вече на никого в капиталистическия свят не удивляват, те стават едва ли вече норма на живот в епохата на империализма. Но какво това означава? А това означава, че у олигархата — крупните капиталистически монополи, напълно подчинили за себе си буржоазните държави — социалната опора в обществото се топи пред очите ни, и е нищо повече от тотално насилие, страх и с демагогия политическата буржоазна класа вече не удържа.

Каква ще бъде следващата стъпка на фашистската власт в Русия?

Това нагледно показват събитията във Франция, правителството на която смята да https://rg.ru/2017/10/04/franciia-sushchestvenno-rasshirit-polnomochiia-specsluzhb.html сложи електронни «нашийници» на всеки, който е опасен за крупния капитал, който заплашва неговото политическо господство, или преди всичко на революционно настроените трудещи се. Тези «нашийници» (по-точно, гривни), сами по себе си се отличават и съобщават «къде ходиш» всичко за предвижването на своя «стопанин». Прикривайки се зад тази откровенно фашистска мярка, с измислицата за борба с тероризма, макар че именно властта на финансовия капитал сама и разгръща неприкрит терор против цялото трудещо се население на страните.

«Дошло е време да се води борба с тероризма в условия на общо право» — заявява министъра на вътрешните работи Жерар Колон. Това означава, че изобличителната диктатура по отношение на революционерите ще стане във Франция норма на живот. И още, че демократичната някога Франция отхвърля последните остатъци от демокрация в страната и преминава към неприкрит фашизъм.

«Чест» да надянат на себе си в буквалния смисъл «технологически окови» вече има за 18 хил. французи! И докато в законопроекта фигурира срок от три месеца, има основание да се предполага, че това е техническо ограничение, за смяна на батериите.

Френските «правоохранители», така както и техните колеги в Москва, вече могат да водят електронно следене на постоянна основа. При това основание за нея може да служи само подозрение от охранителите, а съвсем не доказаната вина на хората. А нови подозрения, могат и ще се появяват в самия процес на следене. Как то се казва, апетитът идва с яденето.

***

Така изглежда в капиталистическото общество през XXI век отношението между техниката и нейните създатели и трудещия се чоовек. Всички научни открития, всички последни изобретения се използват днес, при империализма, само за едно — за усилване гнета на жалко малцинство от богаташи над всички останали членове на обществото.

А какъв плодотворен потенциал в себе си таи съвременната техника! Тя е способна да облегч тежкия труд на милиони хора с различни способи, не говорейки, че дава огромни възможности за по-нататъшно проникване в тайните на природата. Но за да стане това, за да не е товова мечта, а да стане реална действителност, трудещия се човек трябва да вземе на себе си още един нелек, но необходим труд — трудът на социалните революции.

К.Октябрьский

Поделиться…



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681159
Постинги: 2369
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930