Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2017 12:10 - Миньорите от "Мирноградугол" обявили стачка
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 8 октомври миньорите от държавното предприятие «Мирноградугол» на контролираната от Киев част от Донецка областзапочнали стачка [1] поради задължения по работни заплати: държавата (т.е. групата от олигарси, владееща държавата и разпореждаща се с хазната, като със свои собствени капитали) изплатило на работниците само 5% за август, а за септември заплатата останала за октомври остава също неизплатена.

На шахтата «Капитална» държавното предприятие «Мирноградугол» (бивша Стаханова) останали под земята над 40 миньора от четири участъка.

Преди на 2 октомври стачка обявили миньорите от мината «Нововолинска» и «Бужанска» във Волинска област заради неплащане на заплати за 2 месец. Под натиска на миньорите, които стачкували предишната седмица, ръководството на министерствата на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна погасило задълженията по заплати само за юли. Във връзка с това миньорите от Волин в понеделник сутринта започнали митинг в град Ягодин. Те искат погасяване на дълговете и прекратяване на ограбването на мините.

На 11 октомври част от хората се вдигнали на повърхността поради неразположение, останалите продължават да остават долу. Много миньори също така поддържат стачката на повърхността, отказвайки се да се слизат до погасяване на дълговете по заплатите.

«За денонощие нищо не се случи. Всичко е по предишно. Върви стачка, хората се намират в мината, в наряд. Искането е едно: изплащане на задължения по работни заплати за август месец. Така също желателно е да се получи в аванс за септември», – съообщил един от стачкуващите [2].

На 9 октомври мината получила четири милиона гривни за решаване на въпроса със заплатите, но заплати получили само тези миньори, които протестирали долу – на всеки дали по 500 гривни. Работниците оценили тази сума, като подхвърлена и се отказали да прекратят стачката.

Заради стачката, по думите на генералния директор на ГП «Мирноградугол» Виталий Довганя, предприятието носи агуби по два милиона гривни на денонощие. Миньорите ударили по най-уязвимото място на капиталистите – по техните печалби, затова не следва да се съмняваме, че работниците в близко бъдеще ще се сдобият с изплащане на своите заплати, ако останат организирани и солидарни, ако не се поддадат на лъжливите уговорки и не се изпплашат от заплахи от страна на капиталистите и техните слуги, ако продължат упорно да продължат борбата до изпълняване на техните искания.

Олег Павлов

[1] http://tass.ru/obschestvo/4628952

[2] http://fedpress.ru/news/ukraine/society/1872681




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680252
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930