Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2017 12:20 - Капиталистите са решили, как да използват земята от бившия ЛОЕП "Светлана"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Комисия по Земеползване и Застройка на СПб превела 33 ха от площа на бившето Обединение «Светлана» за жилищно застрояване, увеличавайки продажната цена на земята два пъти и ускорявайки процеса на т.н. «редевелопмент»ликвидация на създадените в съветско време обекти и създаването на тяхно място на изгодни за капитала постройки. По замисъла на капиталистите, промишлени земи остават само няколко участъка с обща площ 9 ха. А останалитее 33 ха — жилищни обекти плюс 4 ха, като санитарна зона. Истината е че «санитарна» тя ще бъде само на хартия: вместо парк за отдих на трудещите се на нея още от сега се планира да се построят няколко бизнес-центъра. Ето какво означава «санитарна»!

Следва да се добави, че  да се говори за съхранение на производство даже в съкратен обем никак не може. Даже на тези территории, които са записани като промишленни, съвсем не е задължително да работят заводи! По-скоро там също израстват обекти «с комерческо предназначение» — или отново такива, бизнес-центрове! Но собствениците на «Светлана» разбира се това не ги смущава. Даже обратно — радва ги: в числото на тези, които принадлежи «Светлана» пряко влиза компания-строител «Евроинвест», която непосредствено е заинтересована в «редевелопмент», или в унищожаване на производството. Не възразява против това и втория ключов собственик — държавата в лицето на «Роселектроника», която владее 45% от акциите на ПАО. С други думи: руската държава встъпва за унищожаване на промишленото производство, в твам число — военно-промишленото производство! И това на фона на неспирните заявления за укрепване на отбраната на страната!

Генералният директор на ПАО «Светлана» говори, че печалбата получена от продажбата на територия ще отиде за «модернизация» на остарялото производство. Но oще в септември едно от дъщерните АО, също принадлежащо на «Роселектроника» — «Светлана-Оптоелектроника» — била обявена в банкрут. След което последвало масово съкращение на сътрудници— съкратени са всички (82 човека). «Майчинската» компания при това никак не се опитала да помогне на своята «банкрутирала» «дъщеря». Което означава, че банкрута е бил запланиран.

Уволненият колектив на «Светлана-Оптоелектроника» не останал пасивен. Но това възмущение приело, за съжаление, преобладаваща към днешния ден в нашата страна форма на «протест» — подаване на петиции и жалби. Митът за «добрия цар-батюшка», над укреплението на който ежедневно и ежечасно работят всички средства за масова информация в буржоазна Русия, заслeпил колектива от реалността. През август те отправили писмо до адрес Президента на РФ Владимир Путин. РП вече писа за невъзможността на такава политика на трудещите се, а така също за унищожаването на отбранителните предприятия в страната. И сега историята се повтаря — да спаси завода никой не иска. Наистина отговор до трудовия колектив все пак дошъл. Той бил кратък и прост: продукцията на АО е обявена за «не търсена». И това когато става въпрос за единствено руско производство, което осъществява пълен цикъл на производство на светодиодни изделия, популярността и продажбата на които от година на година растат!

Разбира се президент не е отговорил на трудовия колектив лично, а е пренасочил писмото в държавната корпорация «Ростехнологии», като упълномощен експерт по дадения въпрос. Получило се е че и рейтинга на Президента е спасен и отказ «от самия връх» при това е получен — капиталът може да бъде напълно доволен. Но именно, какво се получава. Никаква игра на криеница няма да укрепи положението на буржоазната власт. Всеки оплют и унижен трудов колектив — това е празнина, пробита от капитала в своята собствена отбрана, това е самото разрушаване на този самия мит за добрия цар, на който тя засега се държи. Но дълго ли?

Светлановец




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1661111
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031