Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2017 12:00 - Деветият вал на оптимизация покрива Русия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 254 Коментари: 0 Гласове:
0



 В страната се готвят масови съкращения на офисни работници. Пише жена от Ставропол: «В град Ставропол на събрание ръководителите на кадастровата палата обявили, че в близко врем в страната ще преминат съкращения в размер на 20 000 човека! Местните жители в шок. Единственото, което може да предложи на съкратените работници началството — да останат да работят на полуставка, за 3800 руб./месец! На такава работа повече ще изразходиш, отколкото заработиш! Тези съкращения ще се провеждат в цялата страна. А у хората има ипотека и кредити по които е нужно в срок да се плати на банките. Друга работа няма. Как ще се живее по-нататък е непонятно».

А тези, които съхранят своите места, също няма за какво да се радват, защото на тях ще им повишат задълженията, които са изпълнявали техните съкратени колеги. Ще ги заставят да работят за де, а и за три заплати, а заплатата им ще остава същата или ще я увеличат символично.

Под съкращение попадат работниците в банките (те вече ги съкращават и закриват цели отделения, например Сбербанк). В бюджетната сфера ще се съкращават работници във ФГБУ «ФКП Росреестр». Но съдейки по това, което говорят чиновниците, това още е само начало. В близките години Русия я очакват огромни — многомилионни! — съкращения на служещи. Те ще се извършват във всички сфери на икономиката, в бюджетните и комерчески организации.

Министърът на РФ по въпросите на Откритото правителство (у нас се оказва че има и такива министри, само че те защо не ги съкращават!) Михаил Абазов неотдавна е заявил, че в близко време около 3 млн. руснаци ще загубят работа, че под съкращение ще попаднат преди всичко специалисти, като — счетоводители, юристи, административни сътрудници, хора, работещи в системата на управление и отчиатане на кадрите.

За това че говорят, като за свършен факт официални лица и непрости лица, а цели министри, означава че решението вече е прието и «въпроса на обсъждане не подлежи». Руската буржоазия действително е намерена да изхвърли на улицата и лиши от всякакви средства за съществуване 3 млн. човека. Отчитайки членовете на техните семейства се получава, че около 10 млн. човека в страната ще останат без къшей хляб. А за да може тази подла операция да им се получи, те още днес чрез продажните журналисти готвят общественото мнение, защото все новите технологии са виновни, «цифровизацията на икономиката», не ние. Такава е у вас, наемните работници, съдбата, да стоите и чакате, кога до вас ще дойде  «ръка да целувате».

Първо на улицата ще бъдат изхвърлени по-възрастните хора- 45-55 годишните, или най-квалифицираните специалисти (това за буржоазните лъжи, че добрия специалист при капитализма винаги ще си намери работа, винаги е търсен. А сега! Може той известно време да  живее и по-добре от заводския работник, да същността е една и съща — рано или късно и на него ще се наложи да падне ниско, да се учи да живее).

За младите специалисти да не говорим — те не могат да си намерят работа днес. А когато руското правителство успее да прокара замисленото, шансове да получат работа у децата, завършили институти ще паднат до нула.

При това нашите вузове продължава да прозивеждат дипломирани счетоводители, икономисти и финансисти, които вземат за своите «образователни услуги» немалки пари (минимум стойност на автомобил или даже апартамент). Къде попадат младежи без опит, когато даже възрастните професионалисти ще са без работа? Въпросът е риторичен. Капиталиститетова не ги вълнува. На двора икономическа криза, те водят сега цели две войни, които вземат всеки ден немалко пари, значи изхода е един — да се намалят издръжките, за да има възможност «достойно» да се конкурират със западните партньори.

Разбира се работата тук съвсем не е в новите технологии — сами по себе си новите технологии не пречат, а помагат на човека да изпълнява работа, цялата абота е в лудото гонене на печалбата. Руската буржоазия иска да стане по-богата, отколкото е сега (макар че присвоила за себе си всички богатства на Съветския Съюз и ограбила трудещото се население, тя е надебеляла, не знае, къде да си вложи парите). Именно с цел увеличение на добавената стойност, размера  на която пряко зависи от цената на работната сила, която капиталиста плаща на наемния работник във вид на заплата,  и искайки сега да ги заменят с компютърни програми — а сега на тях не им е нужно да плащат нито копейки! А какво са там 10 милиона човека в страната, на която те паразитират – само вземат от нея и нищо не дават в замяна!

Така сега става и при капитализма — новите технологии правят пролетариата още по-беден, а буржоазията по-богата. (За разлика от социализма, където новите технологии винаги служат на всички хора, на цялото общество.) Буржоазията е неспособна да гледа напред, тя може да мисли само за днешния ден, за днешните свои печалби и за тяхното увеличение! Но този стремеж само към лична изгода, в края на краищата ще погуби самата буржоазия, защото се задълбочава главното противоречие на капитализма — между труда и капитала, между масата беден народ и жалката, нищожна част от богати паразити. Всяка взета копейка от джоба на пролетариата води буржоазията към падение и крах.

Мисли ли руското правителство да оказва помощ на пазара на специалистите? Не. Само дава съвети, а на кого, не казва — гадайте, защото ние самите не знаем до какво ще доведе това. И наистина не знаят! Никакво планиране при капитализма, при господството на частната собственост е невъзможно, а значи не трябва и да предполагаме, когато утре се образува дефицит. Анархията на производството е един от основните закони на капитализма, това на вас нима не ви е известно! Специалистите ще трябва да си изхвърлят институтските дипломи (за получаването на които човек е дал много пари и няколко години от своя живот и по-бързо се научава на барман, продавач или стоковед и да се махне от Москва.

Министър Абизов -0 буржоазен глашатай, заявява, че трябва да се смени системата на образование, защото «традиционната, нацелена на получаване на знания, вече не става. Нужна е система, формираща личностни навици». Или на капиталистите са им нужни хоеа с интеллект на маймуни, способни, като машини да изпълняват прости еднотипни действия —  такива добре дресирани роби, които ще натискат копчетата в нужната последователност, работещи на машини, купени от чужбина, и за нищо да мислят. Това са и тези «личностни навици», за които говори Абизов. Руският трудов народ — от пролетарийте до служещите искат да го доведат до ниво маймуна, да го отучат да мисли и размишлява, за да може шепа богати паразити още известно време да се наслаждава на безгрижен живот.

Алексей Живцов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691991
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930