Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2017 12:10 - Стачка на медицинските работници в Дюселдорф и Дахау
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Германия. Цялата трудова седмица (23.10.2017 – 27.10.2017)  стачкува работническия медперсонал. Във вторник и сряда медиците от университетската болница в Дюселдорф, в сряда в католическата в Мариенхаус, и Отвайлер, а в сряда и четвъртъг в Хелиос-Ампер в Дахау. Получаването на трудовия контракт от буржоазния работодател — главната беда, както на немската работническа класа, така и на много служещи. Капиталистът не бърза и с всички възможни средства се старае да даде на работника трудово съглашение, защото в този случа той ще трябва да изпълнява допълнителни отношения към него. Затова много често непосредственна причина на протеста работници или служещи се явява именно въпроса за фактическото сключване на трудовия договор.

Този път трудовия контракт не е главната причина за стачката. Жестоката експлоатация на медицинските работници е станала просто непоносима! Особено в частната клиника Хелиос-Ампер в град Дахау. Ръководството на клиниката игнорира всички свои задължения, като работодател и не иска даже да говори с трудещия се медперсонал. Игнорира даже такива преки задължения, като здравето и безопасността на медперсонала по време на работа. Вместо това — практически постоянните извънредни работи, честата работа в прекия смисъл без всякакви паузи и почивки (!), идването на работа на медперсонала в законните почивни дни.

Не по-добре стоят нещата и в университетската клиника в Дюселдорф. Там ръководството игнорирало и не приело даже елементарно съглашение  с извънредните ситуации и аварийните служби.

Работническият медперсонал планира да продължи стачката и да проведе акция с име  «Да установим граница»1, същността на която се заключава в това, да се иска от работодателя отмяната на извънредните часове работа, работата с почивка, отмяна на постоянните идвания на  на работу в неработно време и отмяна вземанията от отпуските (това е много разпространено въобще на немските предприятия). Недоверието към правителството расте: «Преди изборите само ни обещават, че ще ни подобрят условията на нашия труд и толкова».

Съгласно наблюденията на профсъюза Ферди, нивото на безработица в сферата на медицината в цялата страна достига 162 хил. работни места.

Сергей, специальный корреспондент в Германии.

№ Судя по названию акции, профсоюз медработников играет в этой истории традиционную для буржуазных профсоюзов роль посредника-соглашателя, ведя медработников к тому, чтобы определить ту степень, до которой они согласны будут терпеть эксплуатацию. Само собой разумеется, что потом этот коллективный договор может легко быть использован против самих рабочих и служащих его заключивших (прим. — РП).




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687533
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930