Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2017 12:00 - Стачка на миньорите на АО "Арселор Митал Темиртау"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 432 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.12.2017 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гледайки на успехите на своите другари от Сатпаево[1], работниците от мината АО «АрселорМитал Темиртау» също организирали стачка. На 11 декември 2017 година около 200 миньора от мина Ленин след смяната останали долу, отказвайки се да излезят на повърхността. След това към протеста се присъединили миньори и от други седем мини: мина Кузембаев, «Казахстанска», «Тентекска», «Шахтинска», «Саранска», мина Костенко, «Абайска». Общо стачкуват около 700-800 човека[2].

АО «АрселорМитал Темиртау» – крупно предприятие на добивно-металургичния сектор на Казахстан, което влиза в състава на международния стоманен концерн ArcelorMittal. В състава на АО влизат металургичен комбинат и осем въглищни шахти в Карагандинска област, четири рудника по добив на желязна руда в Карагандинска, Акмолинска и Костанайска област.

Каква е причината за такива решителни действия на миньорите? Абсолютно малката работна заплата, опасните за здравето условия на труд, абсолютна безнаказаност и всепозволеност на ръководството. И най-главното – пълното бездействие на властите, които не само се опитват да пресекат беспредела на ръководството на предприятието АО «АрселорМитал Темиртау» по отношение на миньорите, но напротив, всячески го потискат, поощряват и прикриват действията, влошаващи положението на работническата маса.

Няколко лъжливи и лицемерни хора се намират в правителството на републиката, подтвърждават следния малък факт: министърът на труда и социалната защита на Република Казахстан Тамара Дуйсенова неотдавна заявила, че сътрудниците на ремонтната бригада в мините на АО «АрселорМитал Темиртау» получават минимум 208 000 тенге. А в мините, където има добив, минималната работна заплата е 326 000 тенге![3].

Това е нагла лъжа! Разбрали за това встъпление на мадам-министершата, направили в СМИ фотографии на своите работни квитанции, на които е видно, че най-малката заплата е равна на 187 000 тенге. След това вървят суми от 204 000, 256 000 и 268 000. Но тези цифри са до всевъзможни удръжки! След тях остават трохи!

«На монтажно-демонтажния участък на монтажа заплащат 203 хиляди по 3 разряд. Докато на монтажа огромните пари вървят. Но след минусите остават броени копейки. А когато монтаж няма, заплатата е 180 хил», – разказва миньора Дмитрий от мина Ленин[4].

Някои работници въобще едва вързват двата края, имайки след всички удръжки около 100 000 тенге[5].

Протестиращите миньори издигнали следните искания:

  1. Повишаване на тарифите на 100%.
  2. Втора част на индексация на заплатите
  3. Да се премахне групата от тарифни ставки в пределите на един разряд.
  4. Да се обновят автобусите, да се каже количеството им и да се премахнат комбинациите.
  5. Да се махната чужденците от ръководството на УС.
  6. Да се въведе КТУ на вспомогателние участъци.
  7. Да се върнат Шахтер и Жартас под управлението на профсъюза.
  8. Повишаване тарифните ставки за работа на взривоопасните пластове.
  9. Заплащане на болничните листи на 100% от средната заработка.
  10. Пенсия за миньорите от 50 години.
  11. Подобряване на материално-техническото снабдяване.
  12. Индексация на регресниците.
  13. Акимату (това е аналог на губернатора) на областта: да обърне внимание на отсътствието на културни точки в г. Шахтинск. Къде е обещания спорткомплекс? Отчисление от 3% от подоходния данък в каата на града. Контрол за ръста на цените[6].

Оъбнете внимание, че в исканията на миньорите звучат вече не само икономически искания, касаещи тяхното конкретно предприятие, към което те се отнасят в много по-голяма степен по-стопански, отколкото днешните собственици – капиталистите (виж п. 11, например), но и искания социално-политически – пп. 5, 10, 13, касаещи, в това число положението на населението на целия миньорски град.

Ръководството на компанията и властите заявили на стачкуващите, че те ще обсъждат техните искания само при условие, че всички миньори да излязат на повърхността. Глават на региона Ерлан Кошанов лично уговарял миньорите да се изкачат на повърхността, в ноща на 13 декември той посетил 4 мини, спускайки се пряко при тях. На «Шахтинска» след разговори с акима излезли 59 човека, на «Тентекска» — 76 миньора, мина Ленин излезли 19 човека[7].

Един от миньорите в мина «Шахтинска» расказал истината за това, как акима «уговорил» протестиращите да излязат на повърхността:

«Момчетата ме помолиха да раскажа. Вчера дойде акима на областта. Той се спусна. Каза, че ако ние с нашите условия не се съгласим, то утре ще ни бъдат повдигнати наказателни дела. По два-три човека настрани отвели, беседвали и извозили. Извели около 30 човека. Били около 190 човека под земята, днес останаха 75. И днес директора позвънил и казал, че ако не излезете, то ние уре ще ви прекратим договорите»

Ръководителята на профсъюза «Коргау» Марат Миргаязов съобщил на протестиращите, че компанията поставила ултиматум и обявила за максимално повишаване на заплатите само на 30%. Не повече. И той, като официален работнически лидер съветва стачкуващите миньори да се съгласят на тези условия. Но миньорите заявили, че повишението на работните заплати само на 30% не е приемливо. Много от тях изразли своето недоверие към профсъюза «Коргау» и лично към Миргаязов, който върви по свирката на работодателя и предава миньорите. Постъпили даже предложения незабавно да се преизбере.

От своя страна, ръководството на компанията също се опитало да въздейства на работниците, желаейки ги да ги накара отново да пристъпят на работа. Генералният директор на АО «АрселорМитал СНГ» Парамжит Калон съобщил, че «компанията пристъпила към закупка на въглища от външни доставчици от Република Казахстан и близките страни, затягайки може да направят този процес необратим»8.

Преговарящите, които се спускали в мините към протестиращите миньори, както писали в миньорските чатове, говорили, че компанията ще купува въглища от Полша. Заплашвали да закрият всички мини и да закупуват въглища от други страни. Заявявали на стачкуващите миньори, че въглищата от карагандинските мини на никому не са нужни и че добива е нерентабилен. Но четири дена стачка поставили на границата на спиране металургическия комбинат в Темиртау![8].

Желаейки да въздействат на стачкуващите със силата на държавата, ръководството на АО «АрселорМитал СНГ» на 13 декември се обърнало в съда. То клекнало пред крупния капитал и веднага признал действията на миньорите за незаконни, искайки от тях да прекратят стачката и започнат да работят[9]. Но това решение на буржоазния съда само се явява незаконно — в съда не било нито един от миньорите, признати за отговорни по иска на АО «АрселорМитал Темиртау», което противоречи на законодателството на РК[10].

Прокуратурата на града обещала да не възбужда наказателно дело, ако миньорите се съгласят на условията на работодателя, а ръководството на АО «АрселорМитал Темиртау» обещало на 15 декември да отозве иска към миньорите[11].

Условията на же работодателя били следните:

  • 30% повишение на работната заплата на всички подземни работници. Размерът на повишение на заплатата за наземните работници във въглищните предприятия ще определи съгласувана комисия в хода на последващите преговори;
  • на всички работници от въглищния департамент на компанията ще бъде изплатена едновременно заплащане на премиите в размера на заплатата;
  • обявявайки 15 декември за почивен ден, протестиращите миньори ще пристъпят на работа на 16 декември.

С такъм мощен натиск на тях от всички страни стачкуващите не се справили и на 15 декември всички миньори се издигнали на повърхността[12].

Какво постигнали миньорите със своята стачка?

Известно увеличение своите заплати. Що се отнася до останалите им искания, то те още не се обсъждат. Създадена е Съгласуваща комисия, преговорите между миньори и ръководството на АО «АрселорМитал Темиртау» продължава.

Във всеки случай тяхната стачка още един път доказва старата истина — искаш ли нещо да постигнеш от капиталиста, удари го по най-скъпото му — по неговия джоб.

Федор Свободин

[1] https://news.work-way.com/itogi-zabastovki-shaxterov-kazaxmysa/

[2] https://informburo.kz/novosti/bastuyushchie-shahtyory-rasskazali-v-kakih-usloviyah-nahodyatsya-ih-tovarishchi-pod-zemlyoy.html

[3] https://informburo.kz/novosti/ministr-truda-i-soczashchity-sdelala-zayavlenie-po-bastuyushchim-shahtyoram.html

[4] https://informburo.kz/novosti/shahtyory-v-otvet-na-zayavleniya-ministra-prislali-svoi-koreshki-o-zarplate.html

[5] https://informburo.kz/novosti/zhurnalist-iz-astany-otpravilsya-k-bastuyushchim-shahtyoram.html

[6] https://informburo.kz/novosti/shahtyory-arselormittal-temirtau-trebuyut-povysheniya-zarplaty.html

[7] http://zerkalo-gazeta.com/v-khod-poshli-ugrozy-i-ultimatum/

[8] http://zerkalo-gazeta.com/zabastovka-gornyakov-blef-i-realnost/

[9] https://informburo.kz/novosti/sud-shahtinska-obyazal-shahtyorov-priostanovit-zabastovku-i-vyyti-na-poverhnost.html

[10] http://zerkalo-gazeta.com/bastuyushchie-gornyaki-podnyalis/

[11] https://informburo.kz/novosti/arselormittal-temirtau-otozvalo-iski-k-shahtyoram.html

[12] https://informburo.kz/novosti/vse-bastuyushchie-shahtery-podnyalis-iz-shaht-arselomittal-temirtau.html




Гласувай:
0



1. radostinalassa - Поздравявам ви за труда.
24.12.2017 09:19
Това е истински превод, нали. И аз се мъча като вас, а някои даже мислят че е от преводач. Да опитат сами как става.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1693256
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930