Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2018 12:00 - Бюджет на терора и смъртта
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството на САЩ е публикувало http://www.russian-bazaar.com/ru/content/227828.htm проект за държавен бюджет за 2018 година. Документът е интересен, защото за първи път от времето на войната във Виетнам се стоварва финансиране не само условно-мирните граждански ведомства, но и учреждения на открито участващи във вътрешните дела за потискане на трудещите се и във външните дела по подготовка на война.

Това, че под ножа попада целия т. н. «социален блок» на държавата, удивление не предизвиква. Но са показателните мащаби на настъпление на буржоазното правителство на естествените условия на живот на хората. Например финансирането на работите по защита на околната среда, които касаят всеички граждани в САЩ и формално се числят в числото на главните грижи на Белия дом, намаляват с една трета, от 8,2 до 5,7 милиарда долара. Tовa oзначaвa, че ще бъдат спрени минимум 50 национални екологически програми, а от самата Агенция по защита на околаната среда на САЩ ще бъдат изхвърлени на улицата над 3 хил. наемни работници.

В числото на съкратените от програмата ще отидат не толкова заетите в рекламно-комерчески проекти, създаващи шум за т.н. «глобално затоплане», но и полезни граждански мероприятия по изучаване на времето, състоянието на моретата, горите, почвите, въздуха. Граждански – защото секретните военни изследвания на климата както са се финансирали добре, так и ще прдължат да се финансират. Тук опасността се заключава в това, че спирането на части от работа по наблюдение и анализ на околната среда може да доведе до развал на системата за ранно прогнозиране на урагани, земетресения и други природни катастрофи. А това особенно заплашва безопасността на населението от югоизтока на САЩ, «богат» на урагани.

Системата за екологично наблюдение и прогнозиране действа в рамките на две ведомства. Така за прогноза на ураганите отговаря Департамента по търговия, който се лишил от 16% от своя бюджет именно в частта на разходите на анализ на времето и извънредни защитни мерки.

Без държавни пари остават многочислените резервати в страната, които се предлага да съществуват на частни пожертвования.

Отслабва регулирането и на земеделските отношения. Това означава, че за крупните компании ще се опрости завладяването на най-лакомите земи, до сега защитени от частно използване. Явно ще изгонят от местата им коренното индеанско население и фермерите. Под събаряне могат да попаднат многочисленни работнически селища, ако им «провърви» да попаднат на тези участъци на, които попаднат в частни лапи.

Замразява се програмата US Today Clear Energy – опитно-исзедовательки работи по промишлено използване на ядрената, водородна, слънечева и термална енергия. Не нефтегазовите корпорации не е нужна обилна, чиста и евтина енергия, защото това неизбежно ще доведе до тяхното разоряване.

В същото време разходите за хранилищата за ядрено гориво, подходящо за производство на оръжеен уран и плутоний, ще нараснат. Натрупването на запаси от плутоний означава мобилизация на производство за бързно натрупване и производство на ядрени боини глави. Затова Департамента по енергетика е бил ущипан само по отношение на гражданските перспективни изследвания, получавайки от хазната 28 милиарда вместо 30.

В САЩ за качеството на водата, заемите за дребните фермери, продоволственната помощ за сираците, бедните и многодетни работнически семейства отговаря Департамента за селско стопанство. Неговите разходи империалистите режат от 22,6 до 17,9 милиарда (на 21%). Тук американската буржоазия слага в джоба си 4,7 милиарда в прекия смисъл за сметка на геноцида – недояждане и неизбежни болести за 28% от населението на САЩ.

Още по-лошо става с работите.

Правителството на Тръмп реже 21%от  разходите на Департамента по труда. При това, че явната, скрита и периодична безработица «обхваща» около 32% от трудоспособното население на страната, остава с 9,6 милиарда вече не стигащи за помощи, нито на бюрото и програмите по трудоустройство, нито на повишаване квалификацията и безплатна преквалификация на безработните. Разваляват се цял ред НКО, които преди са получавали пари от хазната за да помагат на безработните да преживеят, да намерят някаква работа. Съкращаването на бюджета на Департамента на труда означава, че ще се задълбочи конкуренцията на работниците и служещите за място и работодателите получават хубав повод за поредно настъпление на заплатите. Ще нарасне числото на самоубийствата, а от друга страна, у правителството ще се появи възможност да използва масите отчаяни безработни на робски «общественни работи», когато крупните монополи получават почти безплатен труд от стотици хиляди работници и печелят от тях фантастични печалби. Тук ще нарасне притока на армейските вербовъчни пунктове. Хората ще бъдат принудени да се продават за пушечно месо, само да се спасят от нужда.

Департаментът по здравеопазване и социални служби засега остава, но съкращават финансирането му с 18%. Това означава, че в САЩ скоро няма да остане нито една безплатна медицинска услуга, включително «бърза помощ» и медицина на катастрофите. Държавната система за неотложна и социална медпомощ се планира да се лиши от всички субсидии и да премине в ръцете на частни застрахователни и юридически фирми. При това по прогноза на този Департамент по труда работа ще загубят около 60 хил. медицински работници, работници и служещи. Но главното следствие от тази медицинска «реформа» се състои в това, че над 100 милиона американци ще бъдат принудени да се лекуват себе си сами, а значи ще се повиши общата смъртност и главната работна сила на Америка — промишления пролетариат физически ще деградира от болести и епидемии.

А пo моралнатa деградация на трудещите се е заложен в бюджета на друго ведомство – Департамента по образование. Тази американска контора от момента на своето възникване се финансира по остаттчен принцип. В 2018 година вместо скромните 68 милиарда Департамента ще получи 59. Това означава, че съзнателно се унищожават цялата мрежа от евтини (в смисъл достъпни за работника) училищни лагери и голяма част от детските градини. Детският отдих, дошколното съдържание и възпитание на малките, програмите за удължения ден и допълнителните занятия в обикновените училища – всичко това се отдава на откуп на частни лица – собствениците на «образователни» фирми. В същото време на обучение и издръжка на децата на буржоазията бюджета планира да отдели около 500 милиона долара. Тези пари ще получат частните училища и пансиони, в които се отгеждат бъдещите робовладелци.

Според бюджетния план към 2020 година трябва напълно да се прекрати строитеьството не евтини жилища за работници и служещи. Ако до сега, чрез Департамента за жилищно строителство и градско развитие бедно работническо семейство е можело да си набави жилище в шперплатов дом в далечната окрайнина на града, то сега и тези домчета спират да ги строят. Отменят се и държавните помощи за бедняци за издръжка на тези домове. А това означава, че числото на бездомните в САЩ ще се увеличава не само защото няма жилища, а и защото бедните ще започнат да ги гонят от техните шперплатови жилища и домове.

Ръстът на безработицата и задръжката на прогреса на цялата промишленост ще способства за закриване на работите по развитие на железопътния транспорт. Отменя се строителството на няколко автомобилни трасета. Поскъпват самолетните билети в иконом-класата във вътрешните полети, при това се очаква разорение до 15% от малките и средни авиокомпании. Всичкият този регрес е заложен в бюджета на Транспортния департамент, у когото иззели 2,4 милиарда долара (13%).

През 2018 година в САЩ не се планира строителство на нови затвори. Разходите на Департамента за правосъдие са съкратени на 4%, до 27,7 милиарда. Но това съвсем не означава демократизация на обществото. Oбратно. Първо- препълнените затвори в Америка и в бъдеще ще се запълват от затворници, което ще доведе до още по зверски условия на съдържание. Второ- в бюджета се прекратява строителството на скъпи стационарни затвори «с всички удобства», а не за евтини концлагери. Буржоазията планира строителство именно на «трудови лагери» за основната маса затворени и за безработни, които явно ще се ловят и привличат «за паразитизъм и скитничество». Финансовият капитал на САЩ разчита на милиони почти безплатни работни ръце.

За военните планове на буржоазията говори и известно съкращение на бюджета на НАСА. Отменят се мирните изследвания на Земята, затова пък с пълен ход се продължава усвояването на далечния и близък космос. Империалистите на САЩ разглеждат космоса като най-добра площадка за ядрено нападение на други страни.

Накрая, под съкращение на бюджета попада Държавния департамент на САЩ, който се лишава почти на 30% от средствата. Това е много тревожен знак. В правителството заверяват, че така ще се минимизират структурите, водещи до даване на задгранични паспорти, ще се урежат представителните (незадължителни) разходи на ООН, международните конференции, срещи, съвещания и прочие второстепенни мероприятия. Това означава, че е налице сваляне на международната и легална дипломатическа дейност на държавата, в това число консулската, а това е типичен признак за подготовка на война.

Подготовката за война ясно се вижда и в ръста на бюджета на някои американски ведомства. Почти 5 милиарда допълнително получава Департамента по делата на ветераните. Целта: да се направи военната служба най-привлекателна професия и да се осигури голям наплив за войници.

44 милиарда вместо 41 се дават на американската охрана — Департамента за вътрешна безопасност. 1,5 милиарда от добавката се дават за засилване на ФБР, службата на маршалите, Специалната служба, охраняваща висшите чиновници и членовете на богатите семейства в САЩ. Останалите средства се планират да се дадат на на техническото следене на обществото, борбата с левите в интернет, вътрешното агентурно разузнаване, т.е. на убийците и провокаторите, действащи сред работниците и демократичните среди на Америка.

И най-голяма добавка получава Пентагона – 639 милиарда вместо 587. В 2018 година няколко крупни корпорации, в управлението на които влизат почти всички членове на правителството, много конгресмени и сенатори, ще им бъде поръчани до 18 големи военни кораби и подводници, над 100 самолета и космически апарати от различни типове и друг вид бойна техника и въоръжения.

Пред нас, всъщност е мобилизационен бюджет. Буржоазията в САЩ търси изход от кризата и я намира във фашизма и войната. Тя с фашистски методи готви своя тил за дълга война с конкурентите от Русия, Европа и Азия. Тя праща част от трудещите се у дома, а част – в армията. Потиска остатъците от демокрация, в частна собственост се предава почти цялото национално достояние на страната. 200 милиона човека се превръщат в роби и заложници на нищожна империалистическа шайка, която е съсредоточила в свои ръце 95% от общественото богатство на САЩ. Тази крупна буржоазия се стреми да преразпредели света в свой интерес. Новото преразпределение на пазари, ресурси и територии в днешните условия е пряка заплаха за целия живот на Земята. Капитализмът «е стигнал своя край» и новия бюджет на главната капиталистическа страна блестящо го доказва.

М. Иванов




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1661191
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031